Word KWO member

KWO Membervraag: Hoe gebruiken jullie de chod-rig?

Favoriet Favoriet

In de KWO Community Facebookgroep hebben we een oproep geplaatst waarin we jullie opriepen om vragen in te sturen. “Waar loop je tegenaan en wat wil je écht graag weten?” We kregen vele interessante vragen binnen en een hele leuke was die van Jurian van Elsen. Hij wilde weten:

" Hoe gebruiken jullie de chod-rig? En hoe voeren jullie bij als je met de chod vist?"

Een 2-delige vraag die we aan Mark voorlegden, omdat hij de chod-rig het meeste inzet in zijn visserij. Check de video voor Mark’s visie op de chod en lees hieronder zijn verdere onderbouwing.


Vis je de chod vast of ‘slidend’?

Het liefst vis ik de chod-rig gefixeerd op mijn hoofdlijn. Een leader gebruik ik eigenlijk zelden en ik vis de chod dan ook ‘naked’ op de fluocarbon lijn. Dit om de volgende redenen:

Ik fixeer mijn chod strak tussen 2 beads om de vis geen extra bewegingsvrijheid te geven. Als de vis de pop-up pakt zal hij direct de spanning van de lijn en het lood voelen. Ook bij het kopschudden zal deze druk blijven. Bij een sliding chod, dus waar je ruimte hebt tussen de 2 kralen, heeft de vis al snel enkele tientallen centimeters speling. Ook vind ik de beetregistratie beter bij een gefixeerde chod-rig. Ik fixeer de chod op ongeveer 35 a 50cm boven mijn lood, afhankelijk van de hoeveelheid wier of laag modder.

Gefixeerd tussen 2 tungsten beads… Simpel!

Het gebruik van leaders probeer ik te beperkten, omdat ik het toch altijd wat lomp vind. Ja, ze zinken mooi naar de bodem en ja, de volgen de contouren van de bodem. Toch zijn deze ‘kabels’ in mijn ogen te grof. Ik prefereer een fluocarbon lijn ten opzichte van een leader. Deze lijnen zinken ook snel naar de bodem en vallen mooi weg. Doordat de fluocarbon lijnen goed zinken geven ze ook een hoge weerstand als de vis de rig oppakt, deze lijnen zijn namelijk best zwaar. Hoe meer lijn je uit hebt staan hoe zwaarder de druk zal zijn voor de inhaking. Verder wil ik mijn systeem zo simpel mogelijk houden met zo min mogelijk knopen, het splicen van een leader vind ik ook gewoon veel gedoe en kost me teveel tijd 😉

Let op! Vis je dat de karper bij lijnbreuk de chodrig kan kwijtraken. Een gewone bead kan voor een ‘opstopping’ zorgen op de voorslagknoop. Indien je bead dus NIET over de voorslagknoop kan, gebruik dan een systeem waarbij de bead bij een grote belasting van de lijn of leader af springt en de chod vrij over de lijn kan gaan (en dus ook makkelijk over de voorslagknoop heen kan).

Diverse bedrijven bieden dit type rubberen beads aan.

Op deze foto’s zie je het kant-en-klare systeem van Korda.

Hoe je voer je bij als je met een chod-rig vist?

Ik ben vrij resoluut over het bijvoeren, namelijk: NIETS. De chod is voor mij de ideale rig om actief mee te vissen en ik ga ermee op zoek naar de vis. Een single hookbait aanpak werkt in de praktijk dan vaak beter dan wanneer je gaat bijvoeren. Als je de vissen vindt is bijvoeren niet nodig om snel een aanbeet te forceren met een opvallende pop-up. Daarbij denk ik dat bijvoeren zelfs eerder in je nadeel kan werken. Een pop-up laten ze eerder links liggen als ze gefixeerd zijn op bodemvoer. Een opvallend aasje wat dan een paar cm boven de bodem staat wordt dan genegeerd of schrikt de vissen zelfs af. Schroom dus niet om de chod-rig als single hookbait in te zetten!

Daarbij denk ik dat bijvoeren zelfs eerder in je nadeel kan werken.

Zwiepen met die single hookbaits!

Tot slot

Overigens breekt nu de ideale tijd aan voor de chod-rig: het voorjaar! De vissen ontwaken en trekken naar de ondiepere gedeeltes van het water tijdens de eerste zonnige dagen van het jaar. Een opvallende pop-up kunnen de pas ontwaakte karpers dan niet links laten liggen. We raden jullie dan ook aan om dit voorjaar de chod-rig een goede kans te geven in jullie visserij!

Succes dit voorjaar!

Heb je zelf nog aanvullingen of opmerkingen, plaats ze in de comments hieronder. Wellicht heb je zelf ook een prangende vraag die je graag aan onze redactie wilt voorleggen? Stuur hem dan per email op: info@karperwereld.nl

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook