KWO Q&A met Jan van der Wulp

Is Belgie het nieuwe Frankrijk? Zijn ‘busvissers’ lui?… In de nieuwe rubriek ‘Question & Answer’ leggen we een bekende visser een aantal interessante stellingen voor. Jan van der Wulp bijt het spits af en geeft zijn scherpe mening op een aantal ‘hot topics’!


België is het nieuwe Frankrijk!

Als ‘Nederbelg’ kan ik inderdaad wel beamen dat België een uniek karperbestand heeft. Eigenlijk best bijzonder als je deze vergelijkt met de wateren in ons eigen kikkerlandje. Een vijftiger is in Nederland nog altijd een zeldzaamheid terwijl er op vrijwel iedere put, kanaal of rivier in België er wel eentje (en vaak zelfs meerdere) zit!

Qua ‘dikke vis’ is België inderdaad een bijzonder land. Er zijn regio’s waar je binnen een straal van 10 kilometer een stuk of 10 dertig kilo karpers kunt vangen. Echter: dat wil niet zeggen dat je er zómaar even eentje vangt! De bestanden zijn dan wel erg bijzonder, maar vaak zijn het de volhardende karpervissers die succesvol zijn en meerdere 20 kg plussers per jaar vangen.

Jan-van-der-Wulp-KWO-2

Een kogelronde Belgische vis voor Jan!

Vergis je dan ook niet hoeveel uren sommige vissers ‘draaien’ op de bikkelharde wateren. De vissen staan op de putten (maar ook op de rivieren en kanaalstelsels) continu onder druk en weten dondersgoed boilies, tijgernoten en ander ‘snoepgoed’ te associëren met gevaar. Maar goed, ook deze gedresseerde karpers hebben momenten waarop ze los gaan. Op één van de bekendste ‘bakkenwateren’ van België was er vorig najaar een weekend waarin de grote vissen compleet los gingen. In een krappe 24 uur kwam er een bangelijke reeks buffels op de kant met maar liefst 3 schubkarpers die meer dan 30 kilo wogen. Opeens lijkt het dan een eitje, alsof de code is gekraakt, maar een week later zit iedereen weer keihard te blanken!

Jaco-Mol-Warbaits-fish-of-a-lifetime

Jan z’n vismaat Jaco Mol wist vorig jaar deze topvis te vangen op een keihard dressuurwater!

Kortom, het is in België echt niet zo gemakkelijk om continu succesvol te zijn. Veel aan de waterkant vertoeven, goed weten waar de vis zich op houdt en met regelmaat een handje voer in het water knallen helpt aanzienlijk om je kansen te vergroten.

KWO-Jan-van-der-Wulp-karper-vissen-1

Dit is andere koek: de grote Franse reservoirs.

In Frankrijk is dit toch anders. De wateren die ik daar bevis zijn vaak een stuk groter en daardoor is de hengeldruk minder heftig. Tevens ga ik vaak voor minimaal een week ‘Down South’ waardoor je ook meer tijd hebt om het water te doorgronden en een dikke (voer)campagne op te bouwen om gedurende de sessie steeds succesvoller te zijn.

Jan-van-der-Wulp-KWO-5

Jan-van-der-Wulp-KWO-4

Tevens is de natuur in Frankrijk vaak tientallen keren mooier dan de Belgische putten en de ‘betonnen oevers’ van de kanalen. Ik zie mezelf dan ook niet snel een week ‘wegkwijnen’ aan het Albertkanaal. Nee, dan gooi ik liever m’n auto vol en trap ik het gaspedaal in!


 

Op de openbare waterstelsels in België valt het toch wel mee met de mate van ‘gedresseerde karpers’…?

Haha dat zou je misschien denken! Maar ook op een gigantisch waterstelsel als het Albertkanaal-Verbindingskanaal-Sibelcoput zijn de karpers hartstikke geslepen. Vergeet niet dat ook hier continu hengeldruk heerst! Zeker op kanalen, waar de vissen vaak langs de kanten trekken, komen ze dan al snel een keer een lijn, voerplek en een haak tegen.

Jan-van-der-Wulp-kanaal-vissen

Een mooi voorbeeld: ieder voorjaar trekt een grote groep karpers de Sibelcoput uit om het Verbindingskanaal op te gaan. Je zou denken: ga bij die doorgang vissen en je vangt jezelf scheel. Maar: forget it! Ik heb meermaals gezien dat de karpers de doorgang naderen om vervolgens ‘gas bij’ te geven en er als een speer doorheen zwemmen om pas een paar honderd meter verderop weer een normaal zwemtempo aan te nemen. Dit is sowieso aangeleerd gedrag door (vervelende) ervaringen. De vissers die een paar honderd meter van de doorgang vandaan zitten vangen vaak beter dan de boys die deze doorgang voorzien van een berg voer en rigs!

Jan-van-der-Wulp-KWO-1

Een typische kanaalspiegel die Jan wist te strikken met een handje Warbaits boilies.

Zo kan ik vele voorbeelden geven waarvan je denkt “zo zo, die karpers zijn écht niet dom”! Maar goed, dat maakt het ook extra leuk als je er wél een vangt! Kanaalkarpers van de ‘betonnen bakken’ geven me dan ook veel voldoening!


Is het kanaalvissen vanuit een bus voor luie vissers?

Nou, ik vind het juist wel slim en zie zeker de voordelen! Omdat alles in de bus staat heb je enkel je steunen en hengels langs de waterkant staan. Inpakken is vaak in 2 minuten geregeld waardoor je veel sneller bent verkast. Kanaalvissen is immers vooral een zaak van lokaliseren en als je op de vis zit kan je soms verbazingwekkend snel actie krijgen.

Betoverend maar bikkelhard!

Betoverend maar bikkelhard!

Ik kan me wel voorstellen dat passanten denken “weer zo’n luie karpervisser die weg ligt te rotten in zijn bus”. Maar goed, het is simpelweg efficiënt! Zelf heb ik ook een bus maar toch zet ik meestal wel een tentje op. Ik ben schilder en in mijn bus hangt een redelijke verf- en thinner lucht waardoor ik denk dat het gezonder voor me is om in de frisse lucht te slapen  😉  Daarnaast hoor en zie je dan véél meer en dat is een nog belangrijker voordeel! De karpers op dit soort waterstelsels zwemmen vaak in kleine groepjes van 3 tot 5 vissen en soms kan één rollende karper een signaal zijn om toch je hengels maar eens te verplaatsen, of om wat boilies bij te voeren om de karpers met de koppen naar beneden te krijgen. Het aantal vissen dat ik inmiddels heb gevangen ná een observatie is enorm. Het open houden van je ogen is dan ook een sleutel tot succes.

Jan-van-der-Wulp-KWO-0

Een dikke kanaalveertiger van het Verbindings.

Het grote nadeel aan het vissen vanuit de bus is dat deze op de meeste kanalen op het ‘jaagpad’ staat. Dit is vaak verboden, op een groot deel van de kanalen (zeker in de regio Kempen) is enkel bestemmingsverkeer toegestaan. De busvissers werden eigenlijk altijd gedoogd maar vorig jaar is de controle verhoogd. Ik ben dan ook zeker voorzichtiger geworden en gebruik het jaagpad om mijn spullen naar de stek te brengen met de bus om deze vervolgens op een geschikte plek weg te zetten.

Je hoort en ziet meer als je in een tentje slaapt!

Je hoort en ziet meer als je in een tentje slaapt!

Ik denk dat de bal nu bij ons, de vissers, ligt om te laten zien dat we het beste voor hebben en puur met onze hobby bezig zijn op de jaagpaden. Wees dan ook voorzichtig en bescheiden met het gebruik van deze paden! Pak vaker een fiets, trolley en zet je bus weg op de daarvoor bestemde stukken. Zo kunnen we hopelijk nog jaren genieten van deze bijzondere visserij op de betonnen oevers  😉


Jan, hartelijk dank voor je interessante bijdrage en leuke antwoorden. Veel succes in je visserij en hopelijk mag je dit najaar nog een mooie reeks karpers in je logboek bijschrijven!

KWO-Jan-van-der-Wulp-karper-vissen-4

Jan-van-der-Wulp-KWO-6

Bekijk ook