KWO Question & Answer – Erik Hakvoort

In deze nieuwe rubriek verzoeken we een bekende of minder bekende visser een drietal vragen of stellingen te beantwoorden. Iedere karpervisser heeft nou eenmaal zijn eigen aanpak en denkwijze. In de ‘Question & Answer’ rubriek willen wij jullie laten inzien dat er niet slechts één ‘beste methode’ is binnen het karpervissen. Voor deze kick-off hebben wij niemand minder dan topvisser Erik Hakvoort bereid gevonden zijn kennis met ons te delen. Wij legden hem drie interessante stellingen voor!


" Goed voorvoeren is belangrijker dan een rig… "

Voorvoeren is in mijn visserij geheel afhankelijk van het type water dat ik op het oog heb. Heb ik mijn zinnen gezet op een wat drukker bevist water waar de kans groot is dat er al door andere vissers voor gevoerd wordt, dan zal ik zeer zeker kiezen voor een instant aanpak. Ga ik aan de slag op een wat minder druk bevist water waardoor ik vrij spel heb, dan zal ik niet twijfelen om er een degelijke voercampagne op te zetten. Ik probeer daarmee de vissen naar mijn hand te zetten.

Wat kan ik toch lang nagenieten van een bak als deze.

Wat kan ik toch lang nagenieten van een bak als deze.

Bij deze twee totaal verschillende strategieën is er uiteraard ook sprake van verschillend aasgedrag. Ik weet uit ervaring dat de vis door een goed lopende voercampagne toch al wat gretiger en vertrouwder op je voor gevoerde stek aast als bij een instant beviste stek. Zo heb ik dit jaar een mooie reeks grote vissen gevangen op een stek waar ik per week zo’n 25 kilo boilies voerde. Maar vervolgens heb ik op een ander water met een instant aanpak ook het verschil kunnen maken en m’n targets gevangen.

Dit voorjaar wierp het “strooien” voor mij wel z'n vruchten af.

Dit voorjaar wierp het ‘strooien z’n vruchten af.

Erik-Hakvoort-rig-1-2

Simpel maar tot in perfectie getuned.

Ondanks het verschil in aanpak zal je mij in beide gevallen absoluut nooit betrappen op een minder secure rig. Ik vind een goed werkende rig dus echt in beide situaties een ontzettend grote rol spelen.

Dus om antwoord te geven op de stelling:  In mijn visserij is de keuze voor een goede rig dus belangrijker dan voorvoeren.


" Wordt de waarde van een chod-rig zwaar overdreven? "

Dit vind ik een heerlijke vraag om eens lekker tegenin te gaan. Vanaf het moment dat de chod-rig zijn intrede deed in de Engelse karperscene heb ik deze rig met een scheef oog aangekeken.

Mijn versie van de chod-rig. Ik zou niet meer zonder willen.

Mijn versie van de chod-rig. Ik zou niet meer zonder willen.

Pas nadat mijn toenmalige Engelse teamleden mij vertelden dat zij enkel en alleen nog chod-rigs monteerden op alle hengels, ben ik deze rig mondjesmaat experimenteel op mijn ‘sneaky’ verstopte derde hengel gaan inzetten. Maar ik ben pas echt vertrouwen gaan krijgen in deze rig vanaf het moment dat ik het structureel op één van mijn twee ’tophengels’ ging inzetten en daarbij bemerkte dat het mijn vertrouwde snowman-rigje er zelfs op de ‘eerste keus stekken’ finaal uit viste. De ene na de andere vis (waar onder meestal ook de grotere exemplaren van het bestand) wist ik op de chod te vangen.

Dit is toch wel de bruutste schub die ik ooit instant heb weten te vangen.

De bruutste schub van Erik, gevangen op een chodje.

Voor mij speelt deze rig dus wel degelijk een heel belangrijke rol in mijn hedendaagse visserij. Ik vis hem zelf overigens compleet tegen de standaard richtlijnen in. Waar de meeste vissers de chod enkel met een lichtgewicht loodje en een slappe lijn vissen, gebruik ik juist gewoon loodgewichten van zo’n 100 a 120 gram en een semi slappe lijn met een toploodje. Het rigje zelf vis ik ook opgesloten tussen 2 tungsten beads op circa 40 centimeter boven het lood. Ik doe dit om zo het inhakings vermogen te optimaliseren. Voor mij is deze rig een absolute killer op zowel een voorgevoerde stek als op en instant beviste stek.


" Beter 1 kilo boilies van top kwaliteit, dan 5 kilo meuk! "

Vertrouwen is in mijn visserij eigenlijk het belangrijkste ingrediënt. Dat geldt naast de weersomstandigheden, de gebruikte tactiek en de laatste meter ook zeker voor mijn aas.

Liever 1 kilo kwaliteit! Toch wel een van mijn favoriete aasjes.

Liever 1 kilo kwaliteit! De Salty Squid van Mainline is toch wel één van mijn favoriete aasjes.

Mijn vertrouwen in aas is uiteraard opgebouwd uit ervaringen die ik er in het verleden mee heb opgedaan en de resultaten die het mij heeft opgeleverd. Tegenwoordig bemerk je wel dat er wat aas betreft behoorlijk wat verschil in kwaliteit is. Voornamelijk omdat er verschillende markten zijn voor diverse soorten vissers. Variërend van ontzettend serieuze karpervissers die het uiterste uit hun passie willen halen en meer geld over hebben voor kwalitatief beter aas. Tot puur recreatieve hengelaars die de eerste de beste ‘chemo-bol’ van de lokale dierenwinkel aan hun kant-en-klaar-rigje hangen.

Met alle respect voor een ieder zijn of haar keuze wat aas betreft, maar doe mij dan toch maar dat kilootje kwaliteit. Niet alleen omdat ik hier meer vertrouwen in zal hebben, maar ook vanwege het welzijn van de karper. Ik ben geen boilie expert op laboratorium niveau, maar ik weet dat er in de betere merken (zoals in de door mij gebruikte Mainline bollen) 100% zuivere en goede producten verwerkt worden.

Op rivieren zoals “De Maas” mag je gerust wat meer voeren.

Op rivieren zoals De Maas mag je gerust wat meer voeren.

Naast dit geheel is het natuurlijk ook van belang wat voor water je bevist. Vis je op een druk bevist ‘dressuurwater’, dan denk ik dat door de enorme keuze aan voer de vis eerder zal neigen naar een kwalitatief betere boilie, omdat hij zich daar simpelweg beter op zal voeden en er meer energie uit halen.

Vis je daarentegen op een rivier als de Maas (waar de vis wat minder keuze heeft als op een gemiddeld afgesloten water) dan kun je er met een goedkopere boilie, die in veel gevallen ook van een mindere kwaliteit is, makkelijker uit de voeten. Bijkomend voordeel is daarnaast wel dat de meeste karpervissers met een goedkopere boilie ook meteen wat meer kunnen voorvoeren. Maar over dit en andere onderwerpen vertel ik jullie wellicht in een volgende stelling op KWO!

Erik Hakvoort


Erik, wij willen jou bedanken voor je bijdrage en wensen je uiteraard heel veel succes toe in je visserij. Maar we zien de video’s en foto’s vast snel weer voorbij komen!

Erik-Hakvoort-40-er-DPP_0396

Bekijk ook