KWO Fieldtest: Raymarine Dragonfly 5 Pro – Deel 2 – Rick op het Veld

Een realistische kijk op het diepteverloop van jouw viswater kan het verschil maken tussen blanken en vangen, zeker in de koudere maanden van het jaar! In deze KWO Fieldtest deelt Rick op het Veld zijn ervaringen over de Raymarine Dragonfly 5 Pro met ons. Haal er je voordeel uit!


Rick aan het woord: In mijn visserij is een dieptemeter inmiddels niet meer weg te denken, zowel vanaf de kant met een Deeper als vanuit een rubberboot. In elke situatie wil ik een goed beeld van het bodemverloop krijgen!

Een goed beeld van het bodemverloop is enorm belangrijk voor Rick.

In deel 1 van mijn fieldtest hebben jullie kunnen lezen wat mijn overwegingen waren om de Raymarine Dragonfly 5 Pro dieptemeter aan te schaffen. Jullie lazen ook wat mijn ervaringen waren tot op dat moment. Het is inmiddels begin december als ik dit artikel aan het schrijven ben en inmiddels kan ik terugkijken op een bewogen (vis)jaar.

Ondanks het bewogen jaar wist Rick zijn mat toch aardig vaak te vullen 😉

De uitbraak van het Covid-19 virus zorgde ervoor dat de geplande vistrips naar het buitenland helaas gecanceld moesten worden. Toch heb ik in ons eigen landje nog heel wat uurtjes aan en op het water doorgebracht. In dit artikel zal ik mijn ervaringen delen!

Ondanks Covid-19 heb ik in eigen land nog aardig wat kunnen vissen!

Navigeren

De GPS-functie is voor mij één van de belangrijkste functies. Ik gebruik deze feature om telkens weer naar precies dezelfde plek te kunnen navigeren. In het begin kostte het me enige moeite om in een rechte lijn naar een waypoint te blijven varen. De route naar het waypoint wordt op het scherm weergegeven als een rechte lijn vanaf het punt waar de boot zich op dat moment bevindt. Het is dus belangrijk om in diezelfde lijn naar het waypoint te varen.

Als je éénmaal een hotspot zoals deze hebt gevonden wil je die later natuurlijk terug kunnen vinden!

De vaarrichting van de boot ten opzichte van het waypoint wordt ook weergegeven, alleen zit er iets vertraging tussen het moment dat je daadwerkelijk van richting veranderd en het moment dat dit wordt weergegeven. Door langzaam te varen zal je merken dat het makkelijker is om in de goede lijn te komen.

Door langzaam te varen zal je merken dat het makkelijker is om in de goede lijn te komen.

Hierdoor zal je ook niet te snel gaan ??overcorrigeren’. Na deze tip kreeg ik dat uiteindelijk onder de knie en werd het navigeren een fluitje van een cent.

Na bovenstaande tip begon Rick het varen naar de GPS punten pas écht onder de knie te krijgen.

Sonar en DownVision

Ik ben écht enorm te spreken over de kwaliteit van het beeldscherm. De beelden zijn gewoon echt strak en door de sonar en de DownVision gelijktijdig weer te geven leer je heel snel zaken als wier, (aas)vis en bodemgesteldheid kennen. Dit heeft me al meerdere keren geholpen om nét dat kale plekje in een wierrijk water te vinden, om obstakels onder water te herkennen of om zelfs vis te spotten!

Hardheid van de bodem en de aanwezigheid van wier zijn twee belangrijke dingen bij het zoeken van een stek!

Op dieper water ga je ook de spronglaag op de Raymarine Dragonfly duidelijk zien, waardoor je al snel weet tot welke dieptes je de vis kan verwachten. Hiermee kun je gemakkelijk een (groot) deel van het water uitsluiten en worden je kansen op een vangst vergroot.

WiFi

De Raymarine Dragonfly 5 Pro is voorzien van WiFi, waardoor het mogelijk is om ook op je telefoon of tablet de sonar/DownVision scan door middel van de Wi-Fish app weer te geven. Dankzij deze functie is de Dragonfly zelfs geschikt om in te bouwen in een voerboot!

Je kan hem zelfs koppelen aan je gsm zodat je maat op de kant kan meekijken.

In mijn geval heb ik de Wi-Fish app een enkele keer gebruikt toen ik een hengel van mijn vismaat heb uitgevaren. Vanaf de kant kon hij alles op de telefoon volgen en dit werkte prima!

Diepte alarm

Wat ik erg handig vind is het diepte alarm. De dieptemeter geeft dan een alarm aan de hand van geluidssignalen op het moment dat hij een diepte meet die gelijk is aan of kleiner is dan de ingestelde diepte. Ik heb deze zelf ingesteld op een diepte van één meter. Dit doe ik om tijdig de elektromotor omhoog te kunnen kantelen.

Er gaan zo te zien niet alleen maar diepte alarmen af bij Rick… 😉

Het is ook handig op troebel water zodat je weet wanneer je de boot uit kan springen zonder daarbij een nat pak te halen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Conclusie

Na een jaar deze dieptemeter in bezit te hebben kan ik niet anders zeggen dan dat ik er super tevreden over ben. Hij geeft uitstekend weer wat er zich onderwater bevindt en navigeren werkt goed. Echte nadelen heb ik nog niet kunnen ondervinden.

De Dragonfly heeft Rick in ieder geval nog niet in de steek gelaten.

Klein minpuntje is dat het opstarten van de Dragonfly Pro 5 ongeveer twee minuten duurt. Ook de GPS-verbinding zoeken duurt zeker een minuut, waardoor je niet direct kunt navigeren. Ik stoor mij hier persoonlijk niet aan en hou er rekening mee door tijdens het opstarten van de dieptemeter mijn rigs ondertussen van aas te voorzien. Overigens kun je ‘m tussendoor ook op standby zetten. Met één druk op de knop is hij dan weer te gebruiken!

Rick is zeer te spreken over zijn aanwinst en heeft er al flink wat profijt van gehad!

Al met al ben ik er super tevreden mee. Ik kan hem 100% aanbevelen als je op zoek bent naar een complete dieptemeter voor een relatief laag budget. Bekijk ‘m maar eens bij je lokale hengelsportzaak!

Tight lines!

Rick op het Veld


Meer informatie over de Dragonfly dieptemeters vind je op de site van Raymarine. Volg ze ook op hun Facebookpagina en Instagram-account!

Bekijk ook