ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Rigtalk: De laatste meter van Erik Marijnus

Favoriet Favoriet
KWO Rigtalk: De laatste meter van Erik Marijnus

In deze rubriek duiken we in de laatste meter die fanatieke karpervissers inzetten bij hun visserij. Dit keer is PB Products teamlid Erik Marijnus aan de beurt. Benieuwd wat hij inzet bij zijn Nederlandse én Franse visserij? Lees dan snel verder!

Deze rig heeft Erik al behoorlijk wat brute vissen opgeleverd, zowel in binnen- als in buitenland!

Erik aan het woord: Mijn visserij bestaat voor het grootste deel uit het bevissen van grote open watersystemen in Nederland en grote meren in Frankrijk. In de loop der jaren ontwikkel je voor jezelf dan een soort basis van waaruit je graag start, en voor mij is dat een no-nonsense aanpak waarbij betrouwbaarheid voorop staat.

Stevig, betrouwbaar én veilig: dat zijn de drie belangrijkste eigenschappen van Erik’s laatste meter!

De basis

De basis bestaat bij mij bijna altijd uit soepel (meer bewegingsvrijheid) onderlijn materiaal van 25lb. Chameleon is daarbij mijn favoriet, omdat dit materiaal zeer soepel en vooral zacht is. In de meeste gevallen vaar ik mijn lijnen uit zodat ik niet bang hoef te zijn dat het in de knoop raakt, maar ik gebruik het ook als ik wel moet werpen.

In de basis gebruik ik altijd soepel onderlijnmateriaal.

Ik clip mijn lijn op de juiste afstand en monteer daarna de onderlijn. Doordat het lood de clip raakt, zal de onderlijn zich strekken en zul je merken dat je de boel eigenlijk (bijna) nooit in de war gooit. De lengte varieer ik tussen de 10 en 25 centimeter. Waarom z’n groot verschil? Dat ligt aan de bodemstructuur, de tijd van het jaar en het soort vissen (groot of klein)!

De Chameleon is Erik’s favoriete onderlijnmateriaal.

Dit onderlijnmateriaal combineer ik met een anti eject maat vier. Dit is een haak met een rechte punt en een licht naar binnen staande steel en oog. Deze haak combineert een goede prikeigenschap met relatief veel grip, waardoor hij ook in situaties waarbij harder gedrild moet worden tot zijn recht komt.

Zowel in Nederland als in Frankrijk kun je met de anti eject in de meeste situaties uit de voeten.

Extra kick

Ik knoop de haak met een no-knot knoop, waarna ik ongeveer twee centimeter krimpkous over het oog schuif. Dit stoom ik vervolgens in een lichte hoek naar binnen. Op deze manier krijgt de haak een extra ‘kick’, waardoor hij extra snel naar de onderlip draait.

Je ziet al dat de haak licht naar binnen staat, maar om de inhaking agressiever te maken maakt Erik ook gebruik van krimpkous.

Om dit effect te versterken maak ik sinds een aantal jaren gebruik van tungsten contraliners van één of twee gram afhankelijk van de lengte van de onderlijn. Deze monteer ik op zo’n vier centimeter van de haak. De contraliners zorgen ervoor dat de haakpunt al naar de onderlip draait voordat de onderlijn volledig gestrekt is.

De contraliner zorgt voor extra tegengewicht.

Op de haak schuif ik een rigring waar ik de hair aan knoop. Het idee erachter is dat de haak hierdoor meer bewegingsvrijheid krijgt en sneller draait. Een tweede voordeel van een rigring is dat wanneer de vis de eerste prik voelt en het aas uitspuwt, de ring opschuift naar de haak oog waardoor het aas er niet voor kan zorgen dat de haakpunt loskomt bij het spuwen.

Een rig ring, krimpkous en een tungsten contraliner: meer accessoires heeft deze rig niet nodig!

Een lusje knoop ik er pas aan de waterkant aan de hair, hierdoor kan ik deze rig met zowel klein (12mm) als heel groot aas vissen. Zoals een snowman van een 25mm boilie met een 20mm popup. De ruimte tussen de haak en het aas houd ik bij voorkeur niet te klein, ook dit bevorderd het draaien van de haak.

Et voila: een eenvoudige, maar mega effectieve rig!

Inline lood

Deze onderlijn combineer ik, wanneer de bodemgesteldheid het toelaat, met het hit and run inline lood. Dit lood zorgt voor een mooie directe prik nadat de vis het aas heeft opgepakt. Wat dit lood echter ook nog heeft, is een stuk visveiligheid. In het zeldzame geval dat ik lijnbreuk krijg (ik vis vaak met 40/00 of dikker), blijft de vis met enkel de onderlijn achter.

Visveiligheid speelt een grote rol bij Erik. Je wil natuurlijk niet dat een puntgave vis zoals deze met meterslange lijn rond blijft zwemmen na een lijnbreuk!

De traditionele inline loden doen dit niet, waardoor de vis wel het lood verliest maar vervolgens met de onderlijn en enkele meters hoofdlijn rondzwemt. Ik hoef niet uit te leggen dat de kans dan erg groot is dat ‘ie zichzelf vastzwemt in bijvoorbeeld de rieten of takken, met alle gevolgen van dien! De reden hierachter is dat voorkomen beter is dan genezen.

Dankzij het hit en run systeem van PB Products…
…zal de vis nooit met de leader en/of hoofdlijn rondzwemmen bij lijnbreuk!

Bij dit lood gebruik ik een Silk Ray leader van 65lb. De lengte van de leader is afhankelijk van het bodem type, maar in de meeste gevallen is zo’n 100 centimeter. De vaste maat vertelt mij tijdens de dril waar en hoe diep de vis zich bevind. De leader krijgt op de wateren die ik bevis snel op zijn donder en moet dus tegen een stootje kunnen.

Je ziet het: Erik gebruikt zijn Silk Ray leadermateriaal volop!

Ik hoop dat ik jullie met dit korte artikeltje een goed idee heb gegeven van mijn laatste meter. Ik heb er al flink wat vissen mee weten te vangen!

Eenvoudig, maar enorm effectief. Zo zou je de rig van Erik wel kunnen omschrijven!

Cheers,

Erik Marijnus


Meer weten over de materialen die Erik inzet bij zijn visserij? Check dan de website van PB Products!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl