KWO Rigtalk: De laatste meters van: Mike Thille

Favoriet Favoriet
KWO Rigtalk: De laatste meters van: Mike Thille

In deze rubriek laten we de favoriete laatste meters van bekende vissers zien. Hoe zouden zij vissen als ze slechts één of enkele materialen mochten kiezen? In deze editie geeft PB Products man Mike Thille jullie een kijkje in de belangrijkste schakels aan het uiteinde van zijn lijn…

Mike vertelt: Als ik mijn visserij van de afgelopen jaren bekijk gebruik ik in grote lijnen twee rigs: één voor op de bodem en de andere voor pop-ups, de zogenoemde Choddy! Beide type onderlijnen verzegel ik aan mijn spiraal speed swivel die weer aan een hit ’n run systeem bevestigd zit. Voor het gemak pak ik negen van de tien keer een kant en klare leader, ik ben geen diehard splice held.

We beginnen bij de leader, deze is 90 centimeter lang, rechtstreeks uit het winkelrek. Heerlijk! Voor mij een uitkomst, want ik heb zoveel splicingneedles gebroken dat PB baas Marcel me enkel nog kant en klare leaders opstuurt! Hij was zich van geen opzet bewust :P. Wel vervang ik de standaard speed swivel die meegeleverd word voor een spiraal speed swivel. Details!

Meestal pak ik ik de kleur weed hiermee kom ik vrijwel overal mee weg, Als lood gebruik ik enkel wartellood in de diverse gewichten maar een 90 grammer is een goed gemiddelde.

Als onderlijn materiaal vertrouw ik al jaren blind op Jelly Wire in de 25 lbs uitvoering. Maar mocht ik vreemd gaan doe ik het goed. Silk Wire, de nieuwe aanwinst in het gamma van PB Products is een soepel onderlijnmateriaal met niet te evenaren zinkeigenschappen. Dit gebruik ik dan ook op de keiharde dressuur putten hier in de regio.

Bodemrig

De ‘normale’ bodemrig zet ik overal in en heeft het volste vertrouwen gekregen na alle uren achter de onderwatercamera. Dit heeft me wel tot het denken gezet. Meer dan vaak werd mijn haakas opgepakt zonder dat de vis haakte. Het gebeurt jongens, helaas. De enige oplossing in mijn ogen was de shot on the hook, en deze zal dan ook nooit op mijn onderlijn ontbreken.

Mijn rig is gemiddeld zo’n twaalf centimeter lang en gemaakt van Jelly Wire in de 25 LBS uitvoering. Ik knoop hier een KD haak 4 aan, en verzegel de hair met een stukje silicone boven de weerhaak. Met een haakmaat 4 gebruik ik een 0,3 grams kant en klare shot on the hook, die je zo over de haakpunt kan schuiven en goed blijft zitten! Yes ze zijn dus echt op de markt! Laat je rol met garen en splitshogs thuis daar heeft een witvisser meer aan.

Ik werk de rig af me een klein sinkertje zo’n 3 cm van het haakoog. We zijn er al meer of minder is niet nodig. Ik heb weinig componenten in mijn laatste meter maar laat voor mijn gevoel geen bak meer liggen!

Chodrig

Zoals ik boven aangaf zet ik ook graag chods in. Deze vis ik vrijwel altijd ‘naked’ op de fluorcarbon Dragonfly 0,37. Naked wil zeggen zonder leaders, zo direct op je hoofdlijn. Ik vind dit de subtielste manier om een chod in te zetten.

De chod houd ik simpel en klein, lekker laag bij de bodem dus. Maximaal vijf centimeter, maar als het kan nog korter! Hiervoor gebruik ik de Chodmono van PB Products in de dikste variant: 0,25, en hier knoop ik dan een chod haak maat 4 op. In de D lus bevestig ik een mini bait swivel om de pop-ups op te knopen met baitflos! Nu is dit wel mijn voorjaar killer! Er zijn al zoveel vissen voor de bijl gegaan dat hij zeker het proberen waard is!

De chod plaats ik tussen twee kralen op 20 centimeter van mijn lood. Wel geef ik als tip mee om een zo licht mogelijk loodje te gebruiken. Dit voorkomt onnodige lossers, aangezien de haak zich dichtbij het lood bevindt. Verder in het seizoen laat ik de chod in de tas en schakel ik over op bodemrigs.

Dit is mijn laatste meter, ik hoop dat ik jullie hiermee een kijkje heb kunnen geven in mijn aanpak.


Voor alle genoemde producten check je de website van PB Products

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl