KWO Rigtalk: De Rekkerrig van Mark Pansar

In deze editie van KWO Rigtalk laten we Nash man Mark Pansar aan het woord over zijn ‘Rekkerrig’. Rekker is het Belgische woord voor elastiek, dus je raadt het al, het gaat over een elastische rig ;).


Mark vertelt:Het onderlijnmateriaal dat ik voor mijn Rekkerrig gebruik is Nash Triggalink. Dit materiaal heeft de schitterende eigenschap, nmaal het in aanraking komt met water het zomaar liefst 30% krimpt. In de Triggalink is een soort vanpva-gel geweven waardoor het materiaal in droge toestand non-stretch is en gemakkelijk te knopen. Enmaal in water “smelt” depva-gel, waardoor het materiaal niet alleenkrimpt maar ook als bij toverslag elastisch wordt. Het werkt nu als een soort van elastiek dat tot op een bepaald punt kan uitgetrokken worden. Is de rek eruit, dan pas gaat de karper de weerstand van het lood voelen. Er gaat als het ware een schrikeffect optreden waarbij in 95% van de gevallen een run volgt.

De Rekkerrig stap voor stap

Knip een stukje van 10cm Armourlink en knoop deze, via een no knotlessknoop, aan je favoriete haak. In mijn geval is dat de Brute size 4 of de Twister size 4.

Schuif een medium hook kicker op het oog van de haak.

Dit om voor een betere inhaking te zorgen.

Vervolgens knip je een stuk Triggalink af. De lengte is afhankelijk van de effectieve lengte van de onderlijn die je zelf wenst te verkrijgen. Zelf knip ik ongeveer 30cm af. De Triggalink is in verschillende diktes te verkrijgen. Mijn voorkeur gaat uit naar 20/25lb.

De twee uiteindes worden via een grinnerknoop aan elkaar geknoopt. Je moet minstens 5 omwikkelingen “leggen” want anders is de kans groot dat de knoop het begeeft tijdens een mogelijke dril. Heel belangrijk: Zorg dat de omwikkelingen perfect langs elkaar lopen!

Tijdens het aantrekken, gebruik je best wat speeksel om de twee materialen goed over elkaar te laten glijden. Tenslotte trek je goed aan de twee uiteinden en klaar is Kees!

Daarna laat ik een baitscrew van 21mm over de haaksteel glijden.

Deze wordt via een tungsten hook bead (large) tegengehouden.

Ik boor eerst een 15mm Scopex Squid boilie op de bait screw om daarna de snowman presentatie af te werken met een 10mm pop-up naar keuze.

Ikzelf gebruik zeer vaak de Citruz pop-ups in zowel witte als roze variant.

De snowman presentatie is nu goed verankerd op de bait screw.

De rig is klaar om ingezet te worden.

Let wel goed op dat je zwaar genoeg lood gebruikt. het minimum is 150g, met minder zal de rek van de Triggalink niet volledig benut worden waardoor de karper dan sneller op het lood gaat trekken dan je lief is. Op zachte, modderige bodems kun je eventueel wel het loodgewicht wat minder nemen. Het lood dringt toch altijd een beetje in de modder waardoor de weerstand (van lood en modder) voldoende is om de Triggalink perfect zijn elastische werk te kunnen laten doen.

Doordat Triggalink enerzijds niet zo soepel enanderzijds iets dikkermateriaal is, is het aan te raden om de Triggalink te gebruiken in een combi-versie. Dan kun je het beste doen door aan de Triggalink, via een grinnerknoop, een stukje van braid (max. 5cm) te bevestigen. Deze laatste zorgt voor meer bewegingsvrijheid waardoor de haak beter kan indraaien in de bek. Ik gebruik een variant van de grinnerknoop, waarbij de Triggalink om een dubbel stuk braid (5 wikkelingen rond de braid) gewikkeld wordt, waarna je het uiteinde weer door de lus van de braid steekt en vervolgens met een beetje speeksel voorzichtig aantrekt, waarbij je zorgt dat de wikkelingen mooi naast elkaar vallen. Daarna worden de twee uiteinden tot tegen de knoop afgeknipt.

Als we alles eens op een rijtje zetten, komen we tot de conclusie dat dit superspul niets anders dan voordelen biedt. Ik zou zeggen: “Probeer het eens en laat je overtuigen!”Triggalink is te verkrijgen in 15, 20, 25 en 30lb

Mark Pansar


Wil je meer weten over de producten van Nash? Check dan dewebsiteen vergeet ook niet om deFacebookpaginate liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook