ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO Rotary – Bewaarzakken: ja of nee?

Favoriet Favoriet
KWO Rotary – Bewaarzakken: ja of nee?

Enige tijd terug plaatsten wij een artikel over het gebruik van bewaarzakken. Hieruit bleek dat het zakken van een karper onder de juiste omstandigheden niet schadelijk is. Dat was uiteraard voer voor discussies  😉  In navolging op de reacties benaderden we drie personen die elk een eigen mening over dit ‘hot topic’ hebben.

Ricardo Koster (gebruiker van bewaarzakken) Rob Baselier (zakt nooit een karper) en Thijs Kanters (neutraal, niet voor of tegen het ‘zakken’) laten we in deze KWO Rotary aan het woord. Lees met een open blik de meningen van deze mannen en check de tips die hier en daar voorbij komen!

" Voor- of tegenstander van het zakken van karpers? "

Ricardo Koster: Laat ik maar direct met de spreekwoordelijk deur in huis vallen. Ik ben een karpervisser die eigenlijk totaal géén bezwaar heeft tegen het tijdelijk zakken van een vis. Maar, ik ben wel een visser die een bewaarzak gebruikt met verstand en er dan pas geen enkel probleem in ziet. Een bewaarzak in verkeerde handen kan immers een moordwapen zijn.

"Als het nodig is (en de omstandigheden het toelaten) zak ik gerust een karper." Aldus Ricardo Koster.

“Als het nodig is (en de omstandigheden het toelaten) zak ik met een gerust hart een karper.” Aldus Ricardo Koster.

Er zijn mijn inziens meer spookverhalen die de ronde gaan, dan feitelijkheden die deze verhalen ondersteunen! Natuurlijk zijn er -met name in het verleden- dingen mis gegaan met het zakken, maar lag dit toen aan het gebruikte type bewaarmiddel of kwam dit door de visser?

Rob Baselier: Aangezien ik bewaarzakken totaal niet gebruik en dit ook wel eens op social media heb gezegd werd mij gevraagd of ik mijn motivatie daarvoor zou willen verwoorden.

Allereerst vind ik het woord ‘tegenstander’ een groot woord. Mijn grootste argument om NIET te zakken is dat je de gevangen karper tot tweemaal toe in een stressvolle situatie brengt: de vangst op zichzelf en uren later -als de vis weer op krachten is gekomen- het fotograferen. De vis zal dan weer zijn uitgerust, waarna de karper wederom een stressvol ritueel moet ondergaan. In mijn ogen moeten we ons dan ook afvragen: wat is nou belangrijker; ons ego (geilen op een mooie foto) of de gezondheid van onze vangst?

rob-baselier-karpervissen-1

Rob schiet, zonder uitzonderingen, direct foto’s tijdens de donkere uurtjes.

Dat ik ze niet gebruik, is simpelweg omdat ik er voor mijzelf geen voordeel uit haal maar ik veroordeel ook niemand die ze wel gebruikt. Kort en krachtig is dit denk ik al heel veel zeggend!

Thijs Kanters: Wie heeft er anno 2016 geen mening over bewaarzakken? Laten we eerlijk zijn, toen ik een jaar of 25 geleden met karpervissen begon was er heel weinig informatie te vinden over hoe je met een karper om moest gaan. Aan onthaakmatten, visveilige systemen, kwaliteit aas en bewaarzakken werd nagenoeg geen aandacht besteed.

'Carp care'... daar hadden ze vroeger niet van gehoord. Gelukkig is er nu meer kennis!

‘Carp care’… daar hadden ze vroeger niet van gehoord. Gelukkig is er nu meer kennis!

Zowel voor- als tegenstanders hebben t.a.v. het gebruik van de bewaarzak argumenten waar ik me eigenlijk best goed in kan vinden. Mijn standpunt is: indien je een bewaarzak gebruikt met normaal verstand, je best in beperkte mate een vis kan zakken. Maar dan wel alleen indien de omstandigheden dit toelaten. Is het niet het geval: dan zak ik niet!

Thijs toont een prachtige spiegel op deze geslaagde nachtfoto.

Thijs toont een prachtige spiegel op deze geslaagde nachtfoto.

" Hoe ver ga jij voor een goede foto? "

Ricardo Koster: Mijn motivatie om bijvoorbeeld te kiezen voor het zakken van een vis kan bestaan uit diverse factoren. Te denken valt aan de momenten dat ik alleen vis en het regent pijpenstelen. Een beetje DSLR camera houdt namelijk niet zo van water. De plek waar ik vis kan ook van invloed zijn. Denk aan het verschil tussen binnenwater, waar ik het wel zou aandurven, of de stromende rivier waar dit op veel plekken echt totaal onverantwoord zou zijn! En het moet vooral niet te lang duren alvorens het weer licht wordt, want dan zak ik de vis sowieso niet.

Kort gezakt en tijdens het eerste licht op de foto gezet.

Kort gezakt en tijdens het eerste licht op de foto gezet met de DSLR. 

Rob Baselier: Om bij het begin te beginnen; bewaarzakken worden van oudsher al gebruikt binnen de karpervisserij, maar tijden veranderen! Met de super-de-luxe camera’s van tegenwoordig kan een karper prima tijdens de donkere uurtjes op de plaat worden gezet. Dit is dan ook gelijk de reden waarom ik bewaarzakken niet nodig acht. En om op je vraag terug te komen: ik zak geen vis, dus ik ga eigenlijk helemaal niet ver 😉

rob-baselier-karpervissen-3

Een lekkere sfeerplaat van Rob, geschoten na een stille nacht…

rob-baselier-karpervissen-2

Overdag vis vangen… heerlijk!

Thijs Kanters: Het zakken van een vis gedurende een hele nacht of een groot gedeelte van de dag is wat mij betreft complete waanzin. Ik kan gewoon niet begrijpen dat er mensen zijn die vissen onnodig lang zakken om er de volgende ochtend pas mee op de foto te gaan! Ik heb met regelmaat vissen in het laat van de ochtend of zelfs ‘s middags uit de bewaarzak zien komen omdat men de karper koste wat kost aan Jantje, Pietje of Klaasje wilde laten zien. Onbegrijpelijk! Als ik zelf al een vis zak dan is dat alleen omdat er niemand is om direct een foto te maken. Wel probeer ik op voorhand al met iemand af te spreken om bij het eerste licht een foto te komen maken. Ik ga dus niet al te ver voor een goede foto.

" Jullie houden dus allemaal rekening met de vis? Netjes! "

Ricardo Koster: Ja, uiteraard. Net als met alles waarin je ervaring op doet, is ook karpervissen iets is dat je door de jaren heen steeds beter onder de knie krijgt. Je wordt er beter in, maar gelijker tijd ga je ook leren om de randzaken van het karpervissen beter in te schatten. Daarbij doel ik onder andere op het gebruik van de bewaarzak. Een onervaren karpervisser zonder kennis kan door ondoordacht zakken een karper aan onnodig grote risico’s blootstellen.

De gezondheid van de karpers staat altijd voorop!

De gezondheid van de karpers staat altijd voorop!

De karpervisser die wel aandacht heeft besteed aan deze randzaken kan een bewustere keuze maken om het zakken in bepaalde situaties wel- of juist niet te doen. Denk daarbij aan het jaargetijde waarin de vis wordt gezakt, de paaitijd, hoe lang, op welk tijdstip van de dag, de watertemperatuur, het zuurstof niveau, waterplanten, stroming, golfslag, enz…

Rob Baselier: Ondanks dat ik geen gebruiker ben van de bewaarzak, maak ik weleens gebruik van een sling om een vis voor enkele minuten weg te leggen. Hierdoor heb ik even de handen vrij en kan ik de benodigde attributen in orde maken voor het maken voor een zelfontspanner foto. Zo hoef ik mij die paar minuten geen zorgen te maken over het welzijn van de vis. Wederom draait het hierbij om de behoeften van de vis. In het water voelt die zich nou eenmaal meer op het gemak dan wanneer deze langere tijd gapend ligt te wachten met een haak en stuk lood in het schepnet, op de onthaakmat of in een afgedekte cradle.

Safety first! Een goede sling is voorzien van een drijvend markertje.

Safety first! Een goede sling is voorzien van een drijvend markertje.

Overigens zou ik willen toevoegen dan karpervissers zich maar al te vaak te druk maken om wat andere karpervissers vinden. Hiermee bedoel ik dat we gek worden gemaakt door de vele meningen die de ronde doen in onze karperscène. Daarin heeft het er alle schijn van dat mensen zich moeten bewijzen, in plaats van dat zij genieten van het karpervissen zelf. Een slechte (nacht)foto zou wel eens minder likes op kunnen leveren… Ojee…  😉

En als je een heeeeele geode camera hebt kun je 's nachts zelfs zulke platen maken. Foto: Oli Davies.

En als je een heeeeele goede camera hebt kun je ’s nachts zelfs zulke platen maken. Foto: Oli Davies.

Thijs Kanters: Mijn visserij bestaat momenteel hoofdzakelijk uit korte, eenzame nachten. Dit alleen vissen doe ik natuurlijk niet omdat ik geen vrienden heb. Maar puur omdat ik liever mijn eigen ding doe. Het aanpassen aan een vismaat is gewoon niet mijn ding en mijn vistijd is daarvoor te beperkt. Ik gun een ander alles, alleen mezelf net wat meer en groter. Maar aangezien ook ik graag een mooie foto wil van mijn vangst, besluit ik er soms wel toe om een vis te zakken als ik geen andere optie heb. Hierbij houd ik dan wel rekening met een drietal basis elementen. Voor mij zijn locatie, het jaargetijde en het tijdstip van de vangst allesbepalend om het wel of niet te doen.

Een bak van een spiegel. Eentje waar ik gelukkig mooie platen van heb!

Een bak van een spiegel. Eentje waar ik gelukkig mooie platen van heb!

" Zijn er nog andere dingen waar je rekening mee houdt als je zakt? "

Thijs Kanters: Zeker weten! Op wateren waar de beroeps scheepvaart dag en nacht doorgaat zal ik nooit een vis zakken. De zuiging en de golven veroorzaakt door de boten ‘spelen’ als het ware met de bewaarzak en de vis wordt daardoor tegen de kant of bodem aan gekwakt. Ook op wateren waar veel waterplanten groeien zal ik de bewaarzak niet gebruiken. ‘s Nachts nemen waterplanten veel zuurstof op, hierdoor kan een zuurstof gebrek ontstaan voor de karper die in de zak tussen de planten ligt.

Wier en karpers gaat prima samen, behalve tijdens de nacht: dan onttrekt een

Wier en karpers gaan prima samen. BEHALVE tijdens de nacht: dan onttrekt het wier zuurstof uit het water; ‘hang’ dus geen bewaarzak weg tussen het wier.

In de winterperiode, dan bedoel ik eigenlijk bij nachtvorst, zal ik geen vis zakken. Als de vis gedurende de periode dat deze is gezakt hoog in het water ligt of komt te liggen is er kans op bevriezingsverschijnselen. Dit risico moet je niet willen nemen.

In het voorjaar, als de watertemperatuur richting de 17 a 18  graden begint te scharrelen en de karper zich op gaat maken voor hun jaarlijkse vrijpartij, hebben de vissen zoveel mogelijk energie nodig om van hun hom en kuit af te komen. Om ze dan ook nog een nacht in een bewaarzak te stoppen lijkt mij een onnodige extra belasting. Ook hoogzomer, wanneer de watertemperatuur subtropische waardes heeft bereikt en veel wateren er uitzien als erwtensoep zal ik geen vis zakken.

De afweging of je een vis wel of niet in een bewaarzak (of weighsling) steekt dien je met verstand te nemen.

De afweging of je een vis wel of niet in een bewaarzak (of weighsling) steekt dien je met verstand te nemen.

Algen hebben zuurstof nodig en op veel wateren krijgt de vis het hierdoor al lastig genoeg om aan voldoende zuurstof te komen. Ik neem hier op dit soort momenten dan ook geen enkel geen risico door een vis te zakken als het niet nodig is! In het vroeg voor en najaar is het naar mijn bescheiden mening best verantwoord om een vis gedurende een korte periode te zakken.

Een goede lamp kan ook enorm helpen om 's nachts scherp te stellen op je onderwerp.

Een goede lamp kan ook enorm helpen om ’s nachts scherp te stellen op je onderwerp. Op deze foto van Nick Helleur is echter de vraag het onderwerp de hond of Nick zelf is 😉

Ricardo Koster: Ik heb hierboven al e.e.a. genoemd. Maar om de zak veilig weg te hangen gebruik ik een soort waslijn die je kan kopen bij de meeste outdoor winkels. Deze haal ik door de plastic bevestigingspunten heen en zo weer terug naar de kant waar een stevige haring het geheel aan de kant houd. Zo heb ik geen knoop aan de zak die los kan komen en de vis kan doen afdrijven en doen sterven. Daar moet ik niet aan denken!

Met de komst van social media valt het op die iedereen makkelijker dan ooit een mening heeft en geeft. Foto’s van bewaarzakken en slings blijven daarin niet onbesproken. Ik denk dat het goed is om mensen te wijzen op de gevaren en risico’s van onveilig gebruik.

Een foto plaatsen van een weighsling kan tegenwoordig soms al weerstand oproepen.

Een foto plaatsen van een weighsling kan tegenwoordig soms al weerstand oproepen.

Maar ik ben wel van mening dat we elkaar niet gek moeten maken met spookverhalen. Dat we elkaar blijven respecteren en dat we luisteren naar de keuzes die een ander maakt of in ieder geval luisteren naar de omstandigheden die hebben geleid tot die keuze. Een persoon of foto afbranden omwille van een keuze die jou niet zint is geen discussievoering.

Als je een vis zakt... doe het dan met verstand. Foto door Jurgen Vandenstorme.

Als je een vis zakt… doe het dan met verstand. Foto door Jurgen Vandenstorme.

Bedankt mannen voor jullie duidelijke visie op dit onderwerp. We zijn uiteraard ook benieuwd naar de meningen van de lezers. Hoe sta jij er in qua ‘zakken’? Heeft dit stuk je aan het denken gezet? Ben je het eens of juist hartstikke oneens met de auteurs? Plaats je reactie in de comments hieronder of op de KWO Facebookpagina.

community-trigger-mark-hofman

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl