KWO Rotary – Kopiëren van teksten en claimen van authentieke persoonlijke meningen

Is er nog wel ‘iets nieuws’ in de ‘karper media’, of is alles een herhaling van zetten? In deze Rotary buigen Roelof, Rolf en Niko zich over deze kwestie en over het gebruik van (dezelfde) teksten.

De KWO Rotary is een maandelijks item waarin 12 ervaren vissers als Niko Vervaet, Gio Vanhooren, Robert de Wilt, Wijtze Tjoeker, Roelof Schut, Roderick Langeveld, Martin Post, Ernesto Kamminga, Sjef van den Hoven, Kevin Diederen, Lex Cuyten en Rolf Bouman hun visie geven op een breed scala aan interessante onderwerpen.

Iedere maand kiest 1 van de rotaristen een onderwerp waar hijzelf en een of twee medevissers hun visie op geven. Het leuke is dat zij NIET van elkaar weten wie er mee schrijft. Dus ook de rotaristen lezen pas ná publicatie de visies van hun mede auteurs! Dat maakt deze rotary uniek en super leerzaam!

Rotary Master Augustus – Roelof Schut

Onderwerp: Kopiëren van teksten en claimen van authentieke persoonlijke meningen

Deze maand trapt Roelof af met een kritisch stuk over de hedendaagse (digitale) ‘karper media’. Steeds vaker merkt hij dat teksten niet geheel door een auteur zijn opgesteld, of dat er een ander ‘gedachtegoed’ achter schuilt. Een interessant onderwerp en we zijn benieuwd hoe de medeschrijvers Rolf Bouman en Niko Vervaet hier over denken!

Bijdrage Roelof Schut

Steeds vaker kopiëren mensen teksten van andere auteurs en presenteren ze vervolgens als eigen woorden. Tevens wordt gedachtegoed van iemand anders geclaimd als authentieke persoonlijke mening. Dit wordt plagiaat genoemd en vooral op internet is het een veelvoorkomend verschijnsel.

Roelof 001

Roelof publiceert al 25 jaar in boeken, magazines en op internet. Des te meer je publiceert, des te groter de kans op plagiaat is.

De definitie van plagiaat die de Katholieke Universiteit Leuven hanteert, vind ik zeer duidelijk omdat deze ook aan intellectueel eigendom refereert: “Plagiaat is elke overname van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen, …) van zichzelf of van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder adequate bronvermelding.”

Overigens is plagiaat geen term die in het Nederlandse recht voorkomt. Het is onder te brengen bij het auteursrecht dat op haar beurt weer is onder te brengen bij het intellectuele eigendomsrecht (“No time to waste? Copy-paste!”, afstudeerscriptie Nederlands recht, S. van Nieuwkerk, 2003).

In mijn visserij ben ik door veel mensen geïnspireerd en gevormd. Van godfather Rini Groothuis tot mijn vismaten en van karperpionier Jan B. de Winter tot de studenten van Sportvisacademie Zwolle. Tel daarbij op tientallen karpervissers waarmee ik bomen heb opgezet over mijn hobby. Mijn gedachtegoed is derhalve gebaseerd op veel invloeden en daarin zijn meningen van derden geïntegreerd. Ik heb dus niet alles zelf bedacht en ontdekt. Maar als ik schrijf over de hair rig, dan schrijf ik niet alsof ik hem zelf heb uitgevonden. Nooit heb ik schaamteloos teksten en ideeën gekopieerd en vervolgens mijn handtekening er onder geplaatst. In voorkomende gevallen verwijs ik naar de oorspronkelijke auteur (bronvermelding). Andere keren laat ik mijn tekst screenen door anderen, zodat ik er zeker van ben dat het ‘okay’ is. Kortom, ik probeer zorgvuldig te werken.

Vrienden wezen mij erop dat sommige teksten van artikelen en websites verdacht veel leken op publicaties van mijn hand. Vooral mijn artikelen over aas en techniek vonden gretig aftrek op dat vlak. Soms was het vloekwaardig één-op-één overgenomen, in andere gevallen was geprobeerd de tekst aan te passen, in de hoop dat het niet zou opvallen. Daarover heb ik mij nooit erg opgewonden.

Als iemand mijn teksten nodig heeft om zelfbevrediging te vinden, onthoud ik hem of haar dat genot niet. Ik zie het zelfs als een groot compliment. Eerlijkheid duurt uiteindelijk toch het langst en bovendien zou het mij teveel energie kosten om er werk van te maken. Met deze uitspraak geef ik geen vrijbrief af om mijn publicaties schaamteloos te kopiëren. Overigens ken ik genoeg hengelsportauteurs die per definitie juridische stappen nemen als hun werk wordt gestolen. Terecht, vind ik.

Roelof 003

Uiteindelijk gaat het hier allemaal om. Plezier in karpervissen is niet te kopiëren, maar moet je zelf voelen.

Hierbij verzoek ik karpervissers zich te bezinnen voordat ze ideeën, meningen en teksten van anderen ongegeneerd overnemen. Hiermee voorkom je dat je in de problemen raakt, want plagiaat is een vorm van fraude, dus een strafbaar feit. Een jaar of tien geleden is een karpervisser, die vrij veel publiciteit kreeg, naar de spreekwoordelijke slachtbank geleid vanwege het plegen van letterdieverij. Voor zover ik weet, is hij nooit meer geaccepteerd door redacteurs van hengelsportmagazines en -websites. Over zijn algehele geloofwaardigheid zullen we het maar niet meer hebben.

Roelof Schut

Bijdrage Rolf Bouman ’26 Letters…’

Het zal geen openbaring voor je zijn als ik meld dat het alfabet uit 26 letters bestaat, door een aantal van deze letters te combineren kunnen er woorden worden gevormd, ook al geen nieuws. Zet een tritsje van die woorden achter elkaar en je hebt een zin! Een verzameling zinnen vormt een uiteenzetting, een vertelling of een anekdote. Allemaal niet wereldschokkend, wat je echter misschien nog niet wist is dat het eenieder vrij staat zijn of haar creativiteit te botvieren op de mogelijkheden die ons alfabet biedt. Honderdduizenden gingen je voor.

De alinea hierboven is gericht aan de wat minder ‘creatieven’ onder ons. Of beter gesteld; personen met andere kwaliteiten, dat klinkt wat aardiger. Om je beter te laten begrijpen wat ik bedoel maak ik even een sprongetje naar de wereld van de showbusiness. Ben je een zanger, een danseres of een presentator? En ook nog eens redelijk succesvol? Dan kan het haast niet anders of je krijgt ergens een column in één of ander blad. Want als je zingen, dansen of presenteren kan, dan kan je immers ook schrijven.

Rolf-1

Hier valt weer iets over te vertellen.

Complete kolder natuurlijk, schrijven is een vak. Schrijven kan je leren, maar talent voor schrijven is iets anders. Schrijven is echter heel leuk! En het is toe te juichen dat veel mensen hier een poging toe doen. Het gaat immers niet altijd om de wijze waarop iets is geschreven als wel om het verhaal dat overgebracht wordt, dat leg ik zo verder uit.

Schrijvende karpervissers – social media

Karpervissers hebben vaak veel tijd. Tijd om te chillen, tijd om te appen en tijd om te Facebooken. Ikzelf maak ook gaarne gebruik van de social media tijdens de uren van blanken. Vaak korte kreten, halve zinnen en heel soms een kort verhaaltje. Dat is natuurlijk ook meteen de kracht van bijvoorbeeld Facebook, het is super actueel, de posts worden geplaatst midden in de emotie van het moment, je kent ze wel; ‘wiehoeoeo, dike schub wat eenvis helemaal happie!’ of ‘doodziek haak sgiet los voor net kan wel janken onbegreipbaar :-(‘.

Rolf-2

Vissen is bijna net zo leuk als schrijven!

Schrijvende karpervissers – blogs

Van de social media komen we terecht bij de blogs, daar maak ik mezelf ook schuldig aan. Sinds 2008 is het vrij eenvoudig een online dagboek te installeren. Daarvoor was het zaak dat je verstand had van Java, Flash, HTML, WordPress of Joomlah! Die benodigde kennis diende meteen als filter. Het aantal goede hengelsportblogs was aan het begin van dit millennium op twee handen te tellen. Het had echter ook als groot nadeel dat degenen die goed konden schrijven, maar de juiste programmeerkennis ontbeerden, offline bleven.

Dat is nu anders. Weet je hoe WORD werkt, dan kan je een blog beginnen en dus zijn er tegenwoordig duizenden te vinden. Veel middelmatigheid, maar ook een paar juweeltjes. Sommige blogs blinken uit in fotografie, andere in teksten, een enkel blog in beide. De actualiteit van zo’n online dagboek ligt tussen de social media en de oude media in, dat wil zeggen dat de auteur in kwestie meer tijd heeft om over zijn post na te denken, maar de hele redigeermolen van een professioneel magazine misloopt/overslaat. Dat is overigens helemaal niet erg. De vergankelijkheid van een verhaal op een blog is groot, slechts een enkeling klikt een post van enige tijd geleden aan, wat je nu online zet is morgen oud nieuws. Met de oude media ligt dat anders.

Schrijvende karpervissers – oude media

De bladen dus, we kennen ze allemaal. Niet heel erg actueel vanwege het lange proces dat vooraf gaat; kopij verzamelen, redigeren, opmaken, drukken, verzenden. Maar daardoor ook tijdloos, hoe vaak duw jij niet een ‘ouwe’ KW in je tas als je gaat vissen? Ik doe dat persoonlijk graag.

Rolf-3

Aldus de universiteit van Amsterdam…

CTRL-C –> CTRL-V

Terug naar het begin, die 26 letters dus, het alfabet, die woorden, die zinnen, dat verhaal. Het klinkt zo simpel. Maar er is een probleem! Wij verkeren in een smal wereldje. Wat valt er nu eigenlijk te vertellen over hengelen? En om ons nog verder te beperken, hebben we het ook nog eens alleen maar over karpervissen! ‘Een gierende slip, een beukende top, een krijsende Delkim’, wellicht de meest gebruikte frasen binnen ons vakgebied. En juist door die beperking wordt er veel gekopieerd, alles is al verteld! Ik geloof overigens niet dat dit gebeurt uit slechtigheid, welnee! Mensen zijn gewoon enthousiast en rammen hun ‘levensverhaal’ op het scherm in de heilige overtuiging uniek te zijn. Vervelender wordt het wanneer er duidelijk gejat wordt.

Opgegeven

Ik heb het al lang opgegeven. Sinds 2003 heb ik iets van 2000 publicaties gedaan waaronder ruim 100 in oude media, bladen dus. Doordat ik graag ‘nieuwe’ woorden bedenk is het onvermijdelijk dat deze ‘opeens’ ergens anders opduiken. Ik ga geen voorbeelden noemen, dat kan alleen maar zinloze discussies uitlokken. Het is overigens ook wel weer egostrelend om te zien dat bepaalde termen opeens wijdverbreid worden toegepast. Wanneer er echter hele zinnen of alinea’s worden gekopieerd dan gaat mijn bloed wel een beetje koken, zeker als het hier zinnen/alinea’s betreft die zo ‘out of the ordinary’ zijn dat het statistisch haast onmogelijk is dat iemand die precies zo neerschrijft. Dat is in 2014 nu twee keer gebeurd in twee van de grootste bladen die ons taalgebied rijk is. Erg jammer.

Rolf-4

Een verhaal op de mat.

Concluderend

Om dit betoog goed af te ronden, ga ik de ouwe lul uithangen en wat tips verstrekken. Aan het eind van de tweede alinea zeg ik dit ‘Het gaat immers niet altijd om de wijze waarop iets is geschreven als wel om het verhaal dat overgebracht wordt…’, daarmee wil ik zeggen dat iedereen gewoon lekker door moet gaan met schrijven. Maar wees origineel! De leukste verhalen zijn vaak de vertellingen waarin iets afwijkends gebeurt, waarbij er uit het stramien wordt gestapt van de eeuwige karpervisser. Dat altijd maar wuivende riet, dat kennen we nu wel! Maar het allerbelangrijkste is: Wees origineel! Laat je inspireren door anderen, maar kopieer niet. Kopiëren is jatten en jatten is behalve verboden stomweg niet tof… 26 Letters, allemaal van jou, leef je uit!

Rolf Bouman

Bijdrage Niko Vervaet

‘De vicieuze cirkel der artikelen’ We kunnen er niet omheen en wat jaren geleden al verschenen is keert keer op keer terug. Op zich niet erg, want een opfrissing van bepaalde zaken zoals ‘hoe te voeren’, variaties op rigs en aas brengt je eigen visserij soms een extra boost! ‘Oude achterhaalde technieken’ van karpervissen zijn boeiend om te lezen in een nieuw jasje, als ze maar niet letterlijk gekopieerd worden natuurlijk… En daar wringt dikwijls het schoentje.

Niko-Vervaet-1

Karperlectuur, er is genoeg!

Ik zie tal artikelen verschijnen en doordat ik al enkele jaartjes mee draai in het circuit, link je ze automatisch aan eerder verschenen teksten natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat het voor de originele auteur langs de ene kant een mooi gebaar is, maar langs de andere kant een ergernis! Het is dus een eer, want je hebt uiteindelijk iets origineels geschreven dat is blijven hangen, maar als ze dan letterlijk gekopieerd worden, een ergernis dus. Het is maar hoe je het bekijkt. En als het dan uiteindelijk geclaimd wordt als eigen uitvinding, tja…

Niko-Vervaet-2

Uit de tijd dat ik minder actief was met pen en papier. Maar met de pen des te meer 😉

Maar ergens is het ook logisch. Voor de intrede van het digitale tijdperk, zaten we dikwijls al te wachten op het magazine dat kwam. Dan wordt nu een vangst, nieuwe rig of ander product direct ‘online’ gegooid en is het morgen al ‘oud nieuws’… Ook wordt er gewoonweg veel meer gepubliceerd. Wekelijks, zo niet dagelijks zie je bij het aanzetten van uw computer tal van zaken verschijnen die ‘nieuws van de dag’ zijn. Internet sites worden geüpdate om lezers te blijven boeien, en doordat er dus veel ‘vernieuwing’ moet zijn, wordt er wel al eens iets overgenomen. Maar als het dan letterlijk gebeurd, blijft het maar een triestig iets natuurlijk…

Niko-Vervaet-3

Alles is wat achterhaald. Maar toch, zijn het steeds de zelfde schrijvers die erin slagen iets apart te brengen, en dan denk ik nu direct bijvoorbeeld aan Martin Post, Roelof, Roderick, Pilaar,.. Ze brengen hun verhaal op zo een manier dat het ‘apart’ wordt en dus komt boven drijven van de rest. En dat is het mooie aan het schrijven want het is maar weggelegd voor enkelen!

Maar je ziet het niet alleen in gepubliceerd materiaal. Namen van boilies eveneens. Denk maar aan de Garlic Robin Red. Ooit het paradepaardje van Pro Line einde jaren ’90. Ondertussen vind je ze in tal van gamma’s terug. Vroeger moesten we onze boilies zelf maken in het grootste geheim, nu zijn ze bij 25 verschillende firma’s zo te koop. Was karpervissen vroeger voor de ‘einzelgänger’, dan is het ondertussen een miljoenen business geworden.

Niko-Vervaet-4

Karpervissen anno 2014 is een miljoenenbusiness. Vroeger was dit wel anders!

De goeie raad die ik mee geef aan iedereen die iets wil schrijven is de volgende. Spits je toe op je eigen verhaal en durf vooral afwijken van de snelweg van artikelen. Beschrijf een beleving van hoe je iets tot stand gebracht hebt met vallen en opstaan! Tracht er iets boeiends in te stoppen zodat het de lezer aan het geschreven blad kluistert. Dát, met mooie aparte fotografie, zal altijd iets moois opleveren en blijven hangen in de grijze hersencellen.

Niko Vervaet

Noot redactie: Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze 3 bijdragen? Plaats ze hieronder met je Facebook account!

Bekijk ook