KWO Whatsapp met Bas B. DEEL 2

Favoriet Favoriet
KWO Whatsapp met Bas B. DEEL 2

We zien af en toe foto’s van je in Hét visblad en je leverde de coverfoto voor het boek “Woord van zwijgen deel 2”. Hoe is dat zo gekomen?

Via Facebook kwam ik Herwin Kwint en Raymond Hakkert weer tegen. Karpervissen en natuurbeleving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat wilden ze graag illustreren in hun boek met wat natuurfoto’s van o.a. IJsvogels. Ze zochten wat foto’s uit van mijn website en ik deed er een paar extra bij die zij over het hoofd zagen. Eén van deze foto’s werd de cover van dit fraaie boek. Een hele eer!

Eenzelfde soort aanvraag kreeg ik daarna van Sportvisserij Nederland. Zij waren ook op zoek naar een foto van een IJsvogel, liefst door een visser gemaakt natuurlijk. Die had ik nog wel …. Ook dat werd een coverplaat. Daarna vroegen ze mij om reportages voor ze te doen. Na een leuke kennismaking op hun kantoor is dit van start gegaan.

ijsvogel_BBAS5188.jpg

Geweldig om op die manier weer met de sportvisserij bezig te zijn. Er zit fotografisch gezien zo vreselijk veel in. Bovendien is het lekker ontspannen naast de natuurfotografie. Vissers lopen niet weg en ze zitten altijd in een geweldige omgeving. Dat zoeken ze natuurlijk wel uit! Ik laat er leuke natuurfotografen-techniekjes op los en zo probeer ik sfeervolle beelden te maken. Dat heeft weer wat meer losgemaakt. Nu wil ik graag de beelden maken die ik in mijn visperiode (van 25 jaar!) niet heb kunnen maken. Het is best wel frustrerend om nu te zien hoeveel mooie beelden ik destijds voor lief heb genomen. In die periode leek alsof er iedere ochtend een mooi dampje op het water hing … Enfin, heb er toen niet minder van genoten of zo. Toch had ik achteraf gezien vaker foto’s moeten maken en me bovendien meer in de fotografie moeten verdiepen om wat betere foto’s te maken, vooral van ‘de dingen’ om je heen. 

Wat zijn nu je voornaamste werkzaamheden? Ben je volledig zelfstandig?

Sinds twee jaar ben ik volledig zelfstandig, na 20 jaar in de techniek te hebben gewerkt. Ik moet het hebben van de fotografiecursussen en fotoworkshops die ik geef in de Biesbosch in mijn eigen, speciaal hiervoor gebouwde, boot.

fotosloep_BAS5823.jpg

    De boot van Bas, met flink wat PK’s om snel op de ‘fotografie stekken’ te komen.

Met Fotosloep wil je jezelf ook richten op karpervissers. Vertel Bas, wat kunnen we verwachten als wij bij jou in de boot stappen?

Waar het vooral om draait met mijn onderneming, is dat ik mensen leer hoe ze kwalitatief goede beelden kunnen maken onder alle omstandigheden. De kwaliteit van de foto’s zit hem in het algemeen in de juiste belichting en niet zozeer in de spullen. Daar leer ik de cursisten in een ochtendje goed mee omgaan, samen met andere technieken en slechts een klein beetje compositieleer. Ik heb het simpel weten te maken met wat slimme methoden.

 De meesten die bij mij langs komen voor een cursus weten meestal wat ze willen en hebben de beelden wel voor ogen die ze willen maken. Soms ontbreekt dat stukje techniek om het 100% waar te maken. De camera’s zijn nog steeds ‘domme’ dingen die zeker nog niet perfect zijn. Je moet weten waar ze de fout in gaan, waarom en hoe daar omheen te werken. Het moet tevens simpel blijven om e.e.a. altijd als parate kennis bij je te hebben!

bevertocht_biesbosch_BAS4852.jpg

Ook voor het nabewerken van de foto’s kan op zo’n dag meegenomen worden. Daar ontkom je niet aan met de digitale technieken. Het gaat om het optimaliseren van de foto’s, niet manipuleren. Ook dit is en blijft weer uiterst simpel allemaal. De programma’s om dit mee te doen worden steeds gebruiksvriendelijker. Middels een cursusje neem ik de drempel weg om het na te laten.

Dit alles kan ik natuurlijk in een zaaltje doen onder TL-licht, maar met de boot de Biesbosch in en het daar doen is veel leuker en je hebt altijd een topdag. Verder doe ik ook gespecialiseerde Bevertourtjes met 100% garantie op het zien van Bevers. Deze dieren doen het goed in Nederland, maar het blijft heel erg lastig om ze te zien te krijgen zonder uitgebreide kennis van het gebied en van deze dieren. Tevens heb je grote kans de Zeearenden te zien en uiteraard de Ijsvogels.

Bij deze gaan we graag eens met een paar KWO’ers mee op je boot. Wanneer is de beste tijd om mee te gaan of heeft ieder jaargetijde iets bijzonders?

Dat wordt wat. Ik zal ze vast waarschuwen in het, normaal gesproken, rustige Drimmelen!
Ieder jaargetijde heeft wel wat en ik ben er natuurlijk heel erg goed thuis. De meeste vissers zullen overal goede en vooral hele fraaie visstekken zien. De Biesbosch is een prachtgebied voor iedereen die van het buitenleven houdt! Het nadeel van de winter is dat een cursus soms verplaatst moet worden wegens slecht weer. Op donkere dagen met regen en veel wind is het meer een gevecht tegen de elementen dan een leuke leerzame dag. Op dat soort dagen varen we niet uit en verplaatsen de cursus naar een dag met beter weer.

In deel 1 had je het over een vernieuwde kennismaking met de karpervisserij. Hoe zit dat, kriebelt het weer?

Fotografie en vissen is een heerlijke combinatie! Dat is wat ik ga doen en de visserij zal in dienst staan van de fotografie in plaats van andersom. Ben je te veel op het vissen gefocust, dan kun je de beelden simpelweg niet maken die ik voor ogen heb.
Mijn voorkeur zal uitgaan naar het vangen van die mooie polderschubs met oranje staart en vinnen. Die hoeven niet per se groot te zijn. Als ze maar fotogeniek zijn in een fotogenieke omgeving!

KWO_08.jpg

   In dit soort kreken wil ik mijn pennetje neerleggen. Je kunt ze er ruiken!

Heb je nog iets wat je mee wilt geven aan ons karpervissers?

Dan hoef ik je alleen maar te vertellen wat je het meest bij blijft na 5 karperloze jaren: de gewichten van de vissen vergeet je en de sfeer op en aan het water blijft je bij. De regen op je pluutje met de springende vis op je stek, het schokje in de lijn en vervolgens die fluiter of het pennetje dat schokkend onder gaat. Dat soort kleine dingen, daar gaat het schijnbaar allemaal om. Geniet ervan!!! Enne, maak wat meer foto’s van je omgeving of van je vismaten. Kom vroeg die tent uit om de damp op het water te zien met dat waterige zonnetje dat er doorheen probeert te priemen. Beter kun je de dag niet starten!

KWO_09.jpg

Na het goed gelezen deel 1 van vorige week gaan we verder met natuurfotograaf Bas B. Hij praat ronduit over zijn werk, liefde voor bevers en de mogelijkheden voor cursussen.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl