KWO Whatsapp met Herman Beekvelt

In deze KWO Whatsapp laten we Herman Beekvelt aan het woord. Deze gepassioneerde karpervisser (en tevens boiliebakker) is verslaafd aan het vissen op de grote meren in Nederland en hier vragen we hem dan ook alles over!

Dutch-Bait-Company-bootvissen

• Naam: Herman Beekvelt
• Geboortedatum: 27-06-1965
• Woonplaats: Maarssenbroek
• Beroep: Zelfstandig ondernemer
• Partner: Linda
• Website: www.dutchbaitcompany.nl
• Andere hobby’s: Nee

Wil je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Herman getrouwd met Linda, vader van 2 kinderen, in hart en nieren karpervisser en ik maak als baits-consultants en mede eigenaar onderdeel uit van het Dutch Bait Company team.

Herman met een woeste schub!

Herman met een woeste schub!

Hoelang vis je al op karper en hoe ben je ooit begonnen?

Ik vis nu zo’n 30 jaar op karper. Als klein jochie zat ik langs het Amsterdam-Rijnkanaal op paling te vissen met worm. Op één van deze sessies kreeg ik een aanbeet waarvan ik dacht dat het een paling was maar deze trok, tot mijn verbazing, mijn hele spoel leeg. Het gevecht dat volgde is er een geweest die ik niet meer zou vergeten en mij (zonder dat ik het doorhad) met het karpervirus heeft besmet!

Vervolgens heb ik mijn eerste setje hengels gekocht en ben ik begonnen op een dressuur watertje bij mij in de buurt. Iedereen viste toen nog met aardappel en een visje vangen was niet makkelijk. Dit bleef zo totdat de boilie verscheen en ik middels de reeds bekende ‘Evert Aalten theorie’ zelf mijn boilies begon te berekenen en te draaien.

Ik gebruik graag de Red Flower freezerbait.

Tegenwoordig gebruik ik graag de Red Flower freezerbait.

Gedurende de periode die volgde ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de ingrediënten die we gebruikten en heb ik constant mijn aas aangepast totdat ik de (voor mij) perfecte mix en boilie had voor mijn visserij. Let wel: dit heeft heel wat jaartjes gekost! Maar de vangsten op mijn thuiswateren gingen zienderogen omhoog en na een aantal jaren en het dubbelen van vissen was ik toe aan een nieuwe uitdaging.

Wat was je volgende stap? Ging je naar het grote water?

Inderdaad! Het ruime sop trok mijn aandacht. Denk hierbij aan de Vinkveense en Loosdrechtse plassen. Ik ben toen samen met mijn vismaat begonnen op deze wateren en ook hiervoor geldt hetzelfde als altijd, met vallen en opstaan zijn we wijzer geworden! We hebben destijds echt heel veel uren gemaakt om het water te leren kennen. Zaken als; welk voer, de voer hoeveelheid en de frequentie van het voeren zijn zaken geweest waar veel tijd in is gaan zitten. Dit is ook wel een tip die ik mee wil geven aan, neem je tijd om het water te leren kennen, dit zal zich op lange termijn zeker uitbetalen!

De liefde voor de grotere meren in eigen land is enorm.

De liefde voor de grotere meren in eigen land is enorm.

Wat voor type visser ben je? Urenklopper, instantvisser of voorvoerder?

Zoals jullie wel door zullen hebben geef ik de voorkeur aan voorvoeren!

Vis je veel alleen of altijd met een vismaat?

Ik vis normaliter alleen en de laatste tijd ook regelmatig met Joop Butselaar. Zoals al gezegd ben ik een ‘groot water visser’ en momenteel ben ik voornamelijk te vinden op de Loosdrechtse Plassen. Maar ik wil ook nog wel eens een uitstapje doen naar de rivier of nog grotere wateren.

Samen met Joop heb ik mooie avonturen mogen beleven.

Samen met Joop heb ik mooie avonturen mogen beleven.

Jij en je vismakkers vissen vrijwel alleen op groot water, wat trekt je zo aan deze mega plassen?

Het onbekende en het avontuur, zowel op het gebied van de speurtocht naar de karpers als naar het zoeken van de juiste stek.

Wat zijn de lastigheden van zo’n water?

Hetgeen je op dit moment ziet gebeuren is de toename van waterplanten en beroepsvisserij. Het is triest om dit te moeten constateren, maar je krijgt een beetje het gevoel dat men het sportvisserij uit wil bannen! Je merkt gewoon dat de vangsten door de toename van de beroepsvisserij afnemen. Wat nog erger is, is dat je er gewoon niets aan kan doen! Maar dat je ook het gevoel heb dat zowel de BOA’s als de andere instanties het niet voor elkaar krijgen deze manier van visserij aan banden te leggen. Daarbij komt ook nog eens dat de controles en de regels/boetes (belachelijk hoog) voor de sportvissers steeds gekker worden. Maar ja we hebben ermee te maken en moeten er het beste van weten te maken.

Een kanon van een vis. Gevangen op een grote voerstek.

Een kanon van een vis. Gevangen op een grote voerstek.

Herman, ik weet dat jullie flinke aantallen veertigers hebben gevangen. Voor Nederlandse begrippen eigenlijk bizar. Tegenwoordig is het een stuk lastiger op ‘jullie’ wateren. Hoe komt dit?

Zoals als gezegd heeft dit voornamelijk te maken met de beroepsvisserij, door de vele staande wanden, fuiken en uiteraard stroperij is de populatie erg gedaald. Mede door de staande wanden lijkt het wel of de vissen niet meer de plas op trekken en zich voornamelijk ophouden in de kreken. Uiteraard valt er ook een percentage per jaar af wegens ouderdom, maar toch is de visstand erbarmelijk.

Het beleid van de waterschappen (op KRW wateren mogen bijna tot geen vissen uitgezet worden) draagt een sterk steentje bij aan het teruglopen van de populatie en dus ook de vangsten. De oude generatie heeft hierdoor geen opvolging meer, waardoor het uiteindelijk een keer op gaat houden. Als je dan ook weet dat er op mijn huidige viswater er 15 kg karper per hectare mag voorkomen, zeg dat genoeg denk ik! Dit is bedacht door de ‘hoge heren’ van de waterschappen. Het moet toch mogelijk zijn dit een halt toe te roepen!

Uit de oude doos... Deze schub zwemt er waarschijnlijk niet meer.

Een recente vangst van Herman.

Als je een nieuw water gaat aanpakken in Nederland of Frankrijk hoe doe je dat dan?

Zoals al eerder gezegd zal ik beginnen met mijn stek te selecteren en kijken of ik eventuele trekroutes kan vinden in de vorm van richels, taluds en harde plateaus. Als het kan (en als het water het toelaat) zet ik de voerstek zo groot mogelijk op om zoveel mogelijk vis te onderscheppen. Ik voer dan om de dag steeds wat minder en maak m’n stek steeds kleiner tot waar ik wil vissen.

Als ik merk dat de aanbeten minder worden ga ik weer ‘breder’ voeren. Daarnaast gebruik ik, waar ik ook vis, altijd als haakaas de Double Dutch. Hierdoor kunnen de kreeften, krabben en de Poisson Chat, er niets mee. Het is een heel attractief aas met zwevende- en betere inhakings- eigenschappen en die ik gerust meerdere keren gebruik!

Een mooie spiegel die sneuvelde op een Double Dutch Hookbait.

Een mooie spiegel die sneuvelde op een Double Dutch Hookbait.

Vis je door in de winter of ga je dan aan het bier 😉 ?

Het liefst vis ik door op karper of combineer het met snoeken.

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, partikels of beiden?

Ik ben een boilie visser en ik gebruik minimaal 24 mm, maar het meest 30 mm boilies. Afhankelijk van het jaargetijde meng ik twee verschillende boilies door elkaar. Je kunt hierbij denken aan een zoete boilie (Red Flower) met een vismeel boilie (Cannibal).

Aangezien je zelf een ‘bollenbakker’ bent was dit antwoord vrij logisch 😉 Welke eigenschappen moet een goede boilie zeker hebben?

Ik ben inderdaad een bollenbakker. Onze firma heet Dutch Bait Company en de belangrijkste eigenschappen die wij hanteren zijn de regels van de voedingsleer: natuurlijke mineralen, vitaminen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ruwe celstof. Hieraan worden flavours en eventueel kruiden toegevoegd, aangevuld met onze passie en jaren lange ervaring!

Tegenwoordig verkopen we zelfs 'Sessionpacks'. Meer heb je niet nodig!

Tegenwoordig verkopen we zelfs ‘Sessionpacks’. Meer heb je niet nodig!

Om géén concessies te hoeven doen aan de kwaliteit produceren we ons aas vers en in eigen beheer. Daarbij is ook onze slogan “ Fresh baits, more bites” iets waar we voor staan.  Ik kan nog wel even doorgaan over aas en ingrediënten, maar dan wordt het wel een heel lang artikel.

Jullie zijn vrij open over samenstellingen, noem eens een aantal goede ingrediënten voor een ‘najaarsbol’!

Een goed ingrediënt is toch wel vismeel op dat te verhogen in het najaar. Zelf vis ik in het voorjaar zomer en ook het najaar met een birdfood bol vol koolhydraten en die jaargetijden voer ik ook z’n 10 % pure vismeel bol erbij die 10 % kan ik dan verhogen of verlagen naargelang de weersinvloeden.

Neem eens een kijkje in de webshop. Klik op de afbeelding!

Neem eens een kijkje in de webshop. Klik op de afbeelding!

Eén van de leuke items in het aaspakket van DBC is de Double Dutch. Klopt het dat jij mede verantwoordelijk bent voor deze ‘geboorte’?

Dat klopt, ik ben jaren geleden op het idee gekomen (door o.a. de toename van kreeften) en door de jaren heen is dit uitgewerkt tot hetgeen het nu is. De “Double Dutch” zijn eens wat anders dan de gangbare hookbaits. Een Double Dutch is een variatie van de bekende snowman, met het voornaamste verschil dat de pop-up bijna helemaal in de zinkende “moederboilie” verzonken zit. Deze twee componenten (vandaar Double) worden samengehouden door een speciale manchet/ transparante krimpkous. Hierdoor kunnen de kreeften, krabben en voor de Frankrijk gangers de o zo geliefde Poisson Chat, er niets meer mee. Resultaat; een heel attractief aas met zwevende- en betere inhankings- eigenschappen welke je met gemak 48 uur aan de hair kunt laten zitten! Ze worden handgemaakt en zorgen voor spectaculaire vangsten.

Vernieuwend haakaas!

Vernieuwend haakaas!

Vind je rigs belangrijk in je visserij?

Uiteraard zijn rigs belangrijk in mijn visserij! Ik kan hier heel kort over zijn, ik vis eigenlijk altijd met een combi rig. Deze maak ik met Jelly wire en voorzie ik van een haakmaat 4 Super Hook model. Niet te moeilijk en heel effectief!

Nog zo'n zoetwatervarken!

Uit de oude doos…

Wil je de lezers van dit interview nog wat meegeven?

Laten we ons samen sterk maken tegen de beroepsvisserij! Zodat wij en de toekomstige vissers nog lang kunnen genieten van deze fantastische hobby!

Herman Beekvelt

Bekijk ook