ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

KWO XXL Fieldtest: HAIX schoenen – Marco, Michiel & Mark

Sinds het begin van dit jaar maakt vrijwel het complete KWO Team gebruik van de outdoorschoenen van het Duitse HAIX. Eerder stelde we de verschillende modellen uit de range al aan jullie voor en in dit artikel kijken Mark Hofman, Michiel Pilaar én Marco Nap terug op hun ervaringen met de schoenen in de afgelopen maanden.


Terugblik

Heb je de introductie van de schoenen gemist? Kijk dan de onderstaande video nog eens terug:

Marco Nap – “Combinatie tussen sneakers en bergschoenen”

Marco aan het woord: Ik loop op de Black Eagle Athletic en ik moet zeggen: ik heb ze vaker aan dan ik in eerste instantie had gedacht. Deze schoenen zijn gemaakt van een combinatie van leer en textiel waardoor je er goed mee kunt bewegen. Ze zijn natuurlijk een stukje lomper dan lage sneakers, maar lang niet zo groot en log als de écht zware bergschoenen. Een prima balans tussen sneaker en heavy duty bergschoen dus!

De Black Eagle Nature Nature schoenen hebben een handig sluitsysteem waardoor je snel in kunt stappen en geen veters hoeft te strikken.

Wat mij het meeste bevalt aan deze schoenen:

  • Snelle instap dankzij het lusje aan de achterzijde. Je stapt bij een run supersnel je schoenen in.
  • Goed waterdicht. Tijdens de sessie met Messi heb ik twee dagen lang door de regen en het natte gras gebanjerd zonder natte voeten te krijgen.
  • Geen last van zweetvoeten, ondanks het warme voorjaars- en zomerweer.
  • Deze schoen bevat een snelsluiting waardoor je de veters niet hoeft te strikken. Je kunt ze zelfs met één hand strakker of losser doen.
  • Draagcomfort neemt toe naarmate je de schoenen een aantal sessies aan hebt gehad. Ze waren al comfortabel, maar de drukpunten zijn nu helemaal goed verdeeld. Ze vormen zich als het ware naar je voet.
  • De schoenen voelen stevig aan bij de enkels
Niet geheel onbelangrijk voor ons karpervissers: met deze schoenen blijven je voeten heerlijk droog!

Al met al denk ik dat je met deze schoenen, die zo’n €160 kosten, een hele toffe outdoorschoen in huis haalt. Ze zijn iets minder robuust dan de varianten van MP en MH die je hieronder voorbij ziet komen, maar hebben het voordeel van de snelle instap en het soepelere materiaal!

De Eagle Athletic schoenen van Marco (rechts) zijn iets sportiever dan de Eagle Nature varianten van Pilaar (links).

Michiel Pilaar – “Onverwoestbaar en veel comfort”

Michiel vertelt: Sinds het begin van dit jaar heb ik de HAIX schoenen in gebruik en voor het eerst sinds mijn periode in de bouw loop ik nu op een ander schoeisel dan sportschoenen, croqs of laarzen. Ik kon kiezen tussen een lage en een hogere schoen en koos voor het type Black Eagle Nature GTX Mid.

De variant die Michiel gebruikt is gemaakt van stevig nubuckleer.

Het belangrijkste aan een schoen is natuurlijk dat deze prettig zit rond de voet en de enkel. Nu zullen jullie wellicht denken “Ja, je hebt ze gekregen MP, dus natuuuuurlijk ga je vertellen dat ze lekker zitten…” Maar geloof me: de schoen zit als gegoten en dat terwijl deze is gemaakt van behoorlijk stijf materiaal (nubuckleer). Dit zorgt ook nog eens voor extra stevigheid wat ideaal is voor wanneer je op wat ruiger terrein vist.

Op ruig terrein komen deze schoenen ideaal tot hun recht!

En dat laatste… dat heb ik veel gedaan! Tijdens mijn sessies op de Waalse Maas was ik blij dat ik m’n sneakers thuis kon laten en extra stevige schoenen rond m’n poten had. Een paar andere voordelen van deze Haix Black Eagle Nature zijn:

  • De schoen is boven de enkels vrij wijd waardoor je heel snel erin schiet bij een aanbeet. Sterker nog: ik heb de veters net boven de enkels vastgeknoopt en dat geeft genoeg stevigheid.
  • Tot ruim boven de enkels is de schoen waterdicht. Sta je met je neus, zool of zelfs nog een stukje verder in het water: je zal geen natte sokken krijgen.
  • De schoen lijkt onverwoestbaar: ik heb dit setje Haix namelijk echt ‘afgerost’ en minimaal 80 dagen gedragen (in uiteenlopende omstandigheden). Slijtage is er niet te zien: niet aan de zool, op de stiksels, veters en de andere elementen. Ook het loopcomfort is onveranderd (dat is nog wel het belangrijkste).
  • Ondanks diverse trips met knetterwarm weer krijg ik er geen zweetvoeten in. En dat terwijl ik er altijd met hogere (en dus warme) sokken in rondloop!
De schoenen gaan al zo’n 80 nachten mee bij Pilaar!

De Haix schoenen zijn niet goedkoop, het type wat ik heb kost al snel zo’n €200,-, maar ik denk dat de prijs-kwaliteitverhouding bovengemiddeld goed is. Mij is duidelijk dat dit setje schoenen nog lang mee zal gaan en mij zal vergezellen op veel mooie avonturen!

Mark Hofman – “Ideale visschoenen”

Mark aan het woord: Ik moet heel eerlijk toegeven: in eerste instantie was ik wat terughoudend over de Haix schoenen. Ik had al andere schoenen die ik vaak droeg en twijfelde of ik deze schoenen wel echt zou gaan gebruiken. Inmiddels heb ik de Nature One GTX variant enkele maanden in gebruik en ben ik helemaal om!

Na een aantal sessies vissen is Mark fan geworden van zijn Haix schoenen!

Dit relatief hoge model is nog iets duurder dan die van Pilaar, namelijk zo’n €270, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit. Het draagcomfort is heel hoog en wat voor mij het belangrijkste was: ze zijn volledig waterdicht. Ik heb er zelf een hekel aan om in m’n laarzen of in een waadpak stukken te lopen en deze schoenen zijn daar de perfecte oplossing voor. Je krijgt geen natte voeten en kunt zelfs tot ruim boven je enkels in het water staan!

Om de schoenen nog wat praktischer te maken strik ik ze niet helemaal dicht, maar heb ik een knoop gelegd ter hoogte van mijn enkels. Deze knoop laat ik gewoon continu zitten en hierdoor kan ik er gemakkelijk in schieten. Ik heb er al flink wat afstanden mee gelopen en dat gaat echt perfect. Door het stevige materiaal en robuuste neus gaat het lopen door bossen of ander onherbergzaam terrein moeiteloos. Het carpy kleurtje maakt het af, dit zijn echt prima visschoenen!

Succes met jouw schoenenkeuze!

Marco, Michiel & Mark

Meer weten over de schoenen van HAIX? Check dan de website en volg ook de Facebookpagina en Instagrampagina van dit Duitse merk!

Kijk voor alle varianten op de website van HAIX!

Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten

Deze Pilaar & Hofman films MOET je gezien hebben ⤵️
‘Wintersporten’ met Pilaar & Hofman in Slovenië
Het bizarre Franse avontuur in de ‘Vlot Experience’
P&H in de Studio over aas, rigs, riviervissen en betaalwater

Bekijk ook