KWO Whatsapp met Frank Huibregtse

Favoriet Favoriet
KWO Whatsapp met Frank Huibregtse

Op een regenachtige september avond zit ik (Michiel Pilaar) samen met mede Zeeuw Frank Huibregtse aan Zeelands mooiste water. Al jaren het thuiswater van Frank en vroeger ook van mij. Voor ons beiden leuk om hier te zijn en meteen een goede gelegenheid om Frank eens aan de tand te voelen voor KWO.

• Naam: Frank Huibregtse
• Geboortedatum: 19 juni 1988
• Woonplaats: Kapelle
• Beroep: verkoopmedewerker
• Partner: Tamara (een andere)
• Website: www.sunrisebaitservice.com 
• Andere hobby’s: basketball, vieze boekjes, squashen, voetbal

Hoelang vis je al op karper en hoe ben je ooit begonnen?

Zoals menigeen ben ik begonnen met een vaste hengel toen ik 8 jaar was. Nu dus al een goede 16 jaar geleden. Je kent het wel, eerst rietvoorntjes een kleine karpertjes waarna de eerste hengel met molen kwam. Voor ik het wist viste ik ook in Goes (midden Zeeland) en ging ik me meer richten op karper en dan ook gericht de iets betere exemplaren. Nu moet je jezelf daar niet teveel van voorstellen want met een pond of 16 waren dat toch wel de grotere vissen uit de begin jaren 2000.

Ik heb veel verschillende vismethodes gebruikt in mijn jeugd en het voordeel van overbezette wateren is toch wel dat je veel runs krijgt. Zo heb je veel kansen om je visserij te fine tunen en fouten er uit te halen.

Frank_Een_van_de_mooiste_spiegels.jpg

Wat voor type visser ben je?

Lastig, ik vis zowel instant omdat ik door de weeks weinig tijd heb om voor te voeren. Ik vis vrijwel altijd de vrijdagnacht. Dit instant vissen vind ik erg leuk, ik zoek en kijk tot ik een gevoel krijg waar ik de vis kan verwachten. Zo is mijn visserij ook nooit saai. In het buitenland vis ik vaker volgens de hit & run methode waarbij ik maximaal 2 nachten op één stek zit. Zo probeer ik zo allround mogelijk mijn visserij te beleven.

Hoeveel uur vis je ongeveer per jaar?

Alles bij elkaar vis ik een nachtje of 30 á 35 plus een paar sessietjes met de pen of de korst. Kortom niet heel erg veel uur, maar wel veel korte sessies.

Wat is het meest bizarre wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?

Je hoopt natuurlijk nu dat ik een mooi verhaal ga ophangen over blote vrouwen (redactie: klopt) maar helaas. Vorig voorjaar zat ik samen met m’n maatje Valentijn van der Bos in France in een diep, donker bos. We zaten zo’n 100 meter uit elkaar en midden in de nacht (we lagen zonder tent onder een mooie sterrenhemel) hoorde ik wat gegil en geschreeuw plus vreselijke dierengeluiden. “WTF, dat is bij Valentijn!” dacht ik bij mezelf. Ik wist niet precies wat te doen, want gezien het kabaal leek het op een slachting en om daar nou direct heen te rennen… Afijn, vrij snel ging gelukkig al de telefoon en bleek dat hij aangevallen werd door een groot vrouwtjes zwijn met een schoolbus vol kleine zwijntjes. Moeders door het dolle heen en de kleine zwijntjes bang en angstig. Door te schreeuwen en met z’n hoofdlamp te flitsen kon hij de aanval afzwakken en kozen de zwijnen het hazenpad. Ze kwamen echter mijn richting op en terwijl ik met Vaal aan de lijn hing denderde de zwijnentrein voorbij! Dat was wel speciaal ☺

Frank_Een_van_de_mooiste_schubs1.jpg

Vis je veel alleen of altijd met een vismaat?

Vrijwel altijd met een vismaat. Dit vind ik toch wel gezelliger en je kan nog wat van elkaar leren en met elkaar discussieren.

Wat is je grootste of meest gedenkwaardige karper?

Mijn meest gedenkwaardige vis kwam uit de meest gedenkwaardig sessie van mijn leven in april 2011. Tevens was dit de sessie met de zwijnenaanval. We zaten namelijk verstopt in een bos op een groot meer en bevisten om en om 2 goede stekken die we beurtelings aanvoerden en afvisten. Na eerst wat kleine vissen kwamen er uiteindelijk een ziekelijk aantal bakken langs met enkele 20 kg vissen. De grootste was ruim 100 cm en dat was toch wel erg speciaal.

Frank_Langste_vis_100cm.jpg

Een zeer bijzondere vis die na een spectaculaire drill in mijn net kwam!

Heb je nog speciale doelen/targets voor de komende jaren?

Ik wil graag een grote spiegel vangen op dit water waar we nu zitten. Verder weinig grote doelen, gewoon genieten van het vissen.

Op wat voor watertype vis je graag en waarom?

Ik vis graag op langgerektere wateren, kanalen of kreken tot 100 meter breed. Deze heb ik op een kilometer of 50-60 rijden van mijn woonplaats wel dus dan ben je er ook een beetje aan gebonden.

Vis je wel eens in het buitenland? Welke landen heb je zoal bezocht?

Ik ben in Belgie, Duitsland en Frankrijk geweest om de karpers achter de schubben aan te zitten. Voor mij blijft Frankrijk het mooiste land, zowel voor vakantie als om te vissen. Het liefst vis ik op openbare, middelgrote wateren (50 tot 300 hectare). Ik hou van de bewegingsvrijheid en zal dus nooit op een keidruk mini-watertje gaan vissen, ook al zou dit vol zitten met dikke vis. Avontuur is belangrijk voor mij.

Frank_Sfeer.jpg

Mooie momenten heb ik meegemaakt aan een aantal grote Franse meren. Zo ontwaken is ‘priceless’!

Als je een nieuw water gaat aanpakken in Nederland of Frankrijk hoe doe je dat dan?

Ik zorg voor voldoende informatie vooraf, bekijk het water goed via Google en Google Earth. Ik neem ook altijd A4 uitdraaitjes mee naar het water om een goed beeld te hebben hoe groot een bepaalde kom of baai is. Bij aankomst even de stek uitpeilen en de bodem voelen en daarna eerst voeren en dan een nachtje zonder hengels (slaap inhalen).

Welke aassoort gebruik je het liefst? Boilies, particles of beiden?

Ik ben een boilievisser, alleen in de zomer gebruik ik wel eens tijgernoten in het buitenland. Op het water waar we nu zitten gebruik ik eigenlijk altijd boilies. Ik vis met de bollen van Sunrise Baitservice en dat gaat erg goed.

Sunrise Baitservice komt toch uit Friesland? Hoe komt een Zeeuw erbij om hiermee te vissen?

Dat is een vrij makkelijk verhaal. Arjan Verkoelen (red. eigenaar SB) heeft op hetzelfde water gevist als Valentijn en mij. Mijn vismaat Valentijn en ik hebben leuk contact met hem gehouden en van het één komt het ander en nu vissen we voor zijn Sunrise. Het van Arjan is vers en de beste ingredienten worden gebruikt. We vissen er dan ook vol vertrouwen mee.

Frank_DSCN6927.jpg

Aas en materiaal moeten gewoon in orde zijn, klaar!

Vind je rigs belangrijk in je visserij?

Zeker, door de jaren heen heb ik honderden vissen gevangen en dan komen er toch wel rigjes naar voren die favoriet zijn. Zo vis ik tegenwoordig (na een omzwerving met stiffrigs, KDrigs, Drigs, enz.) weer bijna altijd met een gecoat onderlijnmateriaal (Jellywire) waar ik het laatste stukje van strip. Als haak gebruik ik de maatjes 8 van RigSolution, ofwel een semi-longshank of een Super Strong hook. In de haakbocht gebruik ik een stukje tube om de haak om goed in het vlees te kunnen draaien!

Vis je graag in de winter, waarom wel/niet?

In de winter vis ik eigenlijk alleen nog maar als ik mezelf goede vangkansen toedicht. Mijn voorkeur gaat dan uit van stormachtig weer met een relatief lage luchtdruk. Kraakheldere, koude nachten heb ik genoeg zitten blanken, dan blijf ik liever op de bank met een pot bier en m’n vriendin.

Frank_Een_van_de_mooiste_schubs.jpg

Oké, ook in die volgorde ☺ ? Vind je vriendin het goed dat je ieder weekend de vrijdagnacht weg bent?

Haha, ik heb het geluk dat zij moet werken op zaterdag. Als ik dan vrijdagnacht ga vissen tot de zaterdagmiddag heeft ze er eigenlijk geen ‘last’ van.

Is veiligheid een ondergesneeuwd item in de karpervisserij?

Voor de mens of voor de vis ☺ ? Ik zie in Frankrijk soms mensen met in een grote storm met een waadpak aan in de boot kruipen… Dát is niet echt veilig! Betreffende visveiligheid doe ik mijn best om de karpers geen onnodig risico te laten lopen. Zo vis ik altijd met leaders (bijv. Freefall) waarbij het lood snel vrij kan komen.

Frank_Een_van_de_mooiste_schubs2.jpg

Frank met één van de grootste schubs van Zeeland.

Welke bladen lees je en wat vind je ervan?

Het lezen van bladen doe ik vrijwel niet meer. Alleen nog het KSN blad omdat dit automatisch in de bus komt omdat ik lid ben. De magazines lopen qua nieuws eigenlijk altijd achter bij het snelle internet (Facebook) en de artikelen is vaak ook maar herhaling op herhaling.

Ben je ook lid van Karperverenigingen als de KSN of VBK?

Ik ben lid van 2 hengelsportverenigingen omdat ik zonder vergunning nooit zo lekker vis. Verder ben ik uiteraard KSN lid. De kosten voor het lidmaatschap zijn relatief laag als je ziet dat er alleen al 4 magazines tegenover staan, nog een zwik meetings en de belangenbehartiging. Kortom voor die drie tientjes zou iedere visser eigenlijk lid moeten worden.

Frank_Sfeer1.jpg

Wat zou je beginnende karpervissers mee willen geven?

Niet te snel overstappen naar buitenlandse visserij. Leer eerst in Nederland op verschillende watertypen je vissen vangen. Ook zou ik het ‘mooi’ vinden als mensen een goede opbouw hebben met het vangen van karpers van formaat. Een 13 jarige kan wel een 30 kg vis vangen op een betaalwater in Frankrijk… maar kan hij er ook mee omgaan? Blijven de vinnen heel, wordt de vis goed nat gehouden?, enz. Daarnaast ben ik niet zo voor dat ‘streven’ naar zo groot mogelijk. Ik doe lekker mijn ding en probeer op verschillende wateren gewoon veel vis te vangen, dan komen de bakken vanzelf!

Wat is je favoriete eten aan de waterkant en hoe maak je het klaar?

Hamburgers ! Wie houdt hier niet van ☺ ? Verder eet ik graag pasta, goed voor de energie.

Aan wie zou jij het “Maak kennis met..” stokje willen overdragen en waarom?

Aan niemand minder dan Valentijn van de Bos, mijn vaste vismaat voor de trips in het mooie Frankrijk.

Frank_Valentijn.jpg

Met Valentijn heb ik al veel mooie avonturen beleeft. Een echte struiner deze batty boy!

Welke sites bekijk je het meest op internet?

www.karperfilmpjes.nl 
Karperwereld Online (KWO)
Facebook
www.weeronline.nl 
www.buienrader.nl 
www.sunrisebaitservice.com 

Frank, bedankt voor je tijd en voor je verhaal. De paar vissen die we vingen waar zeer de moeite. Tot komende winter op de KSN Zeeland meeting!

Michiel Pilaar

Het is weer woensdag. Tijd voor een nieuwe KWO Whatsapp. Deze keer hebben we Frank Huibregtse die vertelt over zijn avonturen in Nederland en Frankrijk, zijn liefde voor grote schubs en kijken we naar zijn rigs & aas!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl