ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Lac du Der: “doorzetten om het te kraken”

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Buitenom stuwmeren is Lac du Der-Chantecoq, of gewoon Lac du Der, het grootste kunstmatig aangelegde meer in West-Europa. Dit ‘reservoir’ is in 1974 aangelegd om het water van de rivier de Marne te reguleren. De aanleg van het Lac du Der was een noodzaak; de Parijzenaars hadden voor 1974 nog wel eens ‘natte voeten’, maar met de komst van dit 4800 hectare grootte meer bleken die zorgen verleden tijd.

Het meer staat in heel Europa bekend om haar schitterende natuur. Duizenden vogelliefhebbers, toeristen en watersporters genieten jaar in, jaar uit van alles wat du Der te bieden heeft. Er is één groep liefhebbers die wij natuurlijk met extra belangstelling volgen en dat zijn de karpervissers. Jaarlijks reizen er honderden ‘carpisten’ af naar de oevers van du Der om hun geluk te beproeven op deze immense binnenzee. Veel vissers druipen gebroken af, echter: af en toe zijn er succesverhalen te noteren. Vaak blijkt dat deze successen het gevolg zijn van een leerproces welke de visser in kwestie heeft doorlopen.

Niet alleen de karpervissers kunnen hun hart ophalen, ook de vogelliefhebbers reizen in grote getale af naar 'Der'.

Niet alleen de karpervissers kunnen hun hart ophalen, ook de vogelliefhebbers reizen in grote getale af naar ‘Der’.

In deze update vertelt Fabian Careman zijn verhaal, een visser in hart en nieren. Hij wist van het karpervissen zelfs zijn beroep te maken (Fabian is eigenaar van Hengelsport Vught). ‘Faab’ vist al een aantal jaar op Lac du Der en heeft diepte- maar zeker ook hoogtepunten gekend. Michiel Pilaar zocht hem op en uit dit gesprek kwam dit artikel voort.

Fabian Careman, inmiddels al een aantal jaar verslingerd aan Lac du Der.

Fabian Careman, inmiddels al een aantal jaar verslingerd aan Lac du Der.

Fabian, allereerst hartelijk dank dat je de KWO Community members een kijkje in je visserij van de afgelopen jaren wilt geven. Hoe is je liefde voor du Der ooit ontstaan?

Mijn eerste bezoek aan dit machtige water was in het begin van de jaren ’90. Ik was nog onervaren en eigenlijk nog niet klaar voor een water van het kaliber du Der. Op een enkele vis na was de eerste sessie geen succes en gaf het me niet direct de impuls om terug te keren.

Een foto uit het begin van de jaren '90. De karpervisserij op du Der was 'booming'.

Een foto uit het begin van de jaren ’90. De karpervisserij op du Der was ‘booming’.

De drukte die er heerste zorgde er mede voor dat ‘Der’ wat wegzonk uit mijn gedachten. De bekende mannen uit Engeland, Nederland en Frankrijk bleven du Der bezoeken en menig artikel, film of boek is ontstaan aan de kleioevers van dit drinkwater bassin.


Een stukje geschiedenis: er was geen water in Frankrijk waar in het begin van de jaren ’90 zóveel karper werd gevangen als op Lac du Der. Na de video van Kevin Maddocks barstte het ‘geweld’ compleet los: Lac du Der werd een ‘karpercamping’ voor vissers uit heel Europa. Dit tot ergernis van de lokale vissers én overheid. Dat de regelgeving aangescherpt zou gaan worden was dan ook een kwestie van tijd…

https://www.youtube.com/watch?v=iqY9T_wX8d0


Daarna ben ik half Frankrijk doorgereden. Inmiddels ben ik 43 jaar, maar ik kan toch wel zeggen dat ik bijna alles heb gezien en heb meegemaakt tijdens mijn tientallen trips naar het land van stokbrood, wijn én grote karpers. Ik hield van variatie, ieder jaar bezocht ik wel een nieuw water. Soms met succes, maar vaak ook niet.

Ik kreeg steeds meer door dat het ‘vastbijten’ in een water vaak essentieel is om succesvol te zijn in het karpervissen. Meer en meer wilde ik mijn pijlen gaan richten op één en hetzelfde water en een aantal jaar geleden besloot ik de knoop door te hakken: Lac du Der zou mijn Franse thuiswater worden.

Tsja, als je dit zo ziet dan kunnen we wel begrijpen dat Fabian uiteindelijk terug kwam op du Der.

Tsja, als we dit plaatje zien dan kunnen we wel begrijpen dat Fabian uiteindelijk terug kwam op du Der.

Inmiddels ben je ook vader en een drukke ondernemer. Ik kan me voorstellen dat je simpelweg de tijd niet meer hebt om wekenlang door Frankrijk te rijden om nieuwe wateren te bezoeken. Speelt dit ook mee in je besluit om terug te keren naar du Der?

Dat klopt, inmiddels is niet alleen mijn haar uitgedund, ook het aantal vrije dagen is geslonken. Ik geef dan ook de voorkeur aan korte sessies van 3 á 4 nachten. Lac du Der is redelijk Noordelijk gelegen en daardoor zeer geschikt voor meerdere korte sessies per jaar. Overigens is een water als ‘Der’ vrijwel niet te kraken tijdens één sessie. Doordat ik regelmatig aan de oevers vertoef weet ik beter dan ooit wáár ik in welke periode moet zijn. Deze informatie is goud waard: lokatie is altijd belangrijk, maar op een water van 48 vierkante kilometer zijn een groot aantal hectares compleet visloos.

Het runnen van Hengelsport Vught gaat ten koste van (veel) vistijd. Om deze reden wil Fabian zijn visuren zo efficiënt mogelijk inzetten.

Het runnen van Hengelsport Vught gaat ten koste van (veel) vistijd. Om deze reden wil Fabian zijn visuren zo efficiënt mogelijk inzetten. Check overigens ook de foto’s achter de balie. Du Der zit in het DNA van deze man!

Tijdens mijn sessies naar du Der heb ik ook veel vrienden gemaakt, zowel Fransen als Nederlanders. Het informatie uitwisselen met de juiste personen zorgt er voor (soms, niet altijd uiteraard) dat ik nóg beter weet welke stek ik moet kiezen en met welke tactiek ik de beste kansen op succes heb.

Een grote schubkarper die Fabian op de foto zette met zijn iPhone! Wat een baas!

Een grote schubkarper die Fabian op de foto zette met zijn iPhone! Wat een baas!

Kies je voor de openbare stekken, of huur je een nachtstek?

Beide opties hebben voordelen. Als je géén stek huurt bespaar je in de kosten. Echter: illegaal nachtvissen is niet aan te raden op du Der. De boetes zijn serieus evenals de controle. Er zijn flink wat Franse roofvissers die een ‘illegaal’ kampement doorgeven aan de autoriteiten. Daarnaast zijn ook de Franse karpervissers niet vies van een potje verklikken. Kortom; als je wilt nachtvissen adviseer ik dan ook om een nachtvisstek te kiezen. Klik hier om jezelf te oriënteren op de (nachtvis)stekken en de geldende regels.

In totaal zijn er 32 stekken, 4 op het afgesloten Noord-bassin en 28 op het grote bassin.

In totaal zijn er 32 stekken, 4 op het afgesloten Noord-bassin en 28 op het grote bassin.

Inmiddels zijn er tientallen, genummerde, nachtvisstekken welke je online kunt boeken. Naast het feit dat je mag nachtvissen, weet je dan ook zeker dat je de stek daadwerkelijk hebt. Iets wat op de openbare zones iedere ochtend een nieuwe strijd kan zijn.

Gevangen vanaf een geboekte nachtstek.

Gevangen vanaf een geboekte nachtstek.

Wat ik vaak doe is het volgende: ik vis de nachten op mijn stek, voer ’s ochtends goed aan en vis vervolgens een aantal uur op een andere stek of leg ik mijn rigs juist dicht onder de kant (mede door het grote aantal roofvissers is het soms lastig om gedurende de dag je rigs in het water te houden).

Soms vis ik zelfs helemaal niet overdag, zeker in het najaar liggen de aasperiodes vaak in de nacht en gebruik ik de dag om slaap in te halen en om mijn uitrusting in orde te brengen voor de aankomende nacht. Ik focus me dan heel erg op de aasperiodes en stel mijn complete visserij hier op in.

Als je pech hebt kunnen de roofvissers voor veel ellende zorgen. Of je nu een stek huurt of niet...

Als je pech hebt kunnen de roofvissers voor veel ellende zorgen. Of je nu een stek huurt of niet…

Ok, klinkt goed. Hoe pak je zo’n stek vervolgens aan. In de wandelgangen hoorde ik dat je een vaak grof voert. Tot soms wel 30 kilo of meer per voerbeurt, klopt dat?

Door de jaren heen heb ik veel mooie vissen mogen vangen en ieder jaar leer je weer dingetjes bij. Ik ben geen targetvisser, maar ik vang wel graag de grote exemplaren van een water. Ik heb geleerd dat grote karpers het makkelijkste blijven hangen als er veel aas voorhanden is. Hiermee bedoel ik geen lullig voerplekje van 2 kilo (wat een groepje hongerige karpers in 20 minuten heeft weggevreten), maar een serieuze strook. Vaak start ik mijn stek op met het voeren van 30 tot 40 kilo boilies. Meestal maak ik een strook van 60 tot 200 meter waar ik dan 3 tot 4 hengels op vis. Overigens gebruik ik zelden tot nooit partikels.

Een grote schub van Lac du Der, ook deze vis kwam van een stevig voertapijt.

Een grote schub van Lac du Der, ook deze vis kwam van een stevig voertapijt.

Kleine karpers trekken toch eerder weg, zijn gevoeliger voor facetten als veiligheid. Grote karpers grijpen een voerstek als deze juist aan om zich er een aantal dagen op te houden. Als ik 1 tot 3 aanbeten per dag krijg blijf ik stevig doorvoeren (variërend van 10 tot 30 kilo per dag). Blijkbaar gaat het aas toch op, anders zouden de aanbeten uit blijven.

Daarnaast gebruik ik ook erg graag groot aas. Op Lac du Der gebruik ik eigenlijk zonder uitzondering 24 tot 30 mm boilies. Niet alle boiliefirma’s produceren 30 mm boilies. Ik ben dan ook blij dat ik de laatste jaren gebruik mag maken van de boiliemachines van Poseidon Baits. Hier kan ik me naar hartelust uitleven en aan mijn 30 mm ballen komen! Ik ben er echt van overtuigd geraakt dat deze tactiek (zwaar voeren met groot aas) meer grote vissen op de kant brengt dan met andere technieken.

Grote vissen lusten wel een groot 'bolletje'.

Grote vissen lusten wel een groot ‘bolletje’.

Wauw, zo’n aanpak heb ik nog niet veel mensen zien uitvoeren. Dat kost ook een flinke smak geld lijkt me?

Het is niet goedkoop, dat klopt. Maar als ik 5-6 keer per jaar op du Der vis (omdat ik de overige weken keihard aan het werk ben) wil ik gewoon optimaal vissen. Ik spaar er voor en vind het iedere stuiver waard. De één heeft als modelbouw als hobby, ik ben een visser die stevig voert  😉

Een uitzicht als dit zou Fabian niet kunnen missen.

Een uitzicht als dit zou Fabian niet kunnen missen.

Welke andere facetten van je visserij krijgen extra aandacht?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1