Word KWO member

Lachend gevoerd, jankend naar huis

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

In het Noorden ligt een bruut water. Lastig te kraken en de elementen hebben er vrij spel. Barnas beschrijft een voorjaarssessie. Een sessie door merg en been! Soms gaan dingen niet zoals je had gehoopt…

Ergens op een eindeloos intimiderend water zitten drie kleine kereltjes. Drie piepkleine kereltjes. Tientallen paardenkrachten stampen ze over de golven. Ze verstoken liters loodvrij met maar één doel; karpers ontmoeten. Karpers met een hoofdletter. Een eerste zone lijkt uitgestorven, een tweede visloos en van de derde stek vinden we eigenlijk dat we het ethisch gezien niet kunnen maken er te gaan zitten. Er gebeurt iets te bijzonders in de natuur. Met pijn in het karperhart verlaten we de bewuste arm. Er lag immers vis en goed ook. Wanneer we echter de hoek om stampen en een laatste optie aanboren, ziet het scherm over enkele honderden meters zwart van de signalen.

Goed kijken nu. Te lang voor brasem. Te gegroepeerd voor snoek. Te kalm en breed voor snoekbaars. Dit zijn karpers. Ik ken deze vormen en schaduwen. Lachend gaat er een emmertje half kapot gekookte en licht gistende kippenmaïs en een emmertje boilies van gemengd formaat overboord. Uitgekookt droppen we elke zoveel meter een handje boilies en dan weer een handje maïs. De voerplek beslaat zo’n tweeënhalve hectare. Laat die zwijnen erop duiken en erop blijven. Zondag zijn we terug. Zondag gaan er zes hengels in en zullen we ze. Zondag gaan we ze uit de golven sleuren, verdomme.

Maar toch, toch is daar altijd weer dat bijtende realisme in mij, dat mij vooral op dit water zegt dat niets, maar dan ook werkelijk niets enige garantie op zelfs ook maar een klein succes biedt. Dit is een water dat je niet zomaar eventjes naar je hand zet, dit water zet jou naar haar hand en als je te brutaal bent, verzuipt ze je. Of het nou in haar golven of in haar eeuwig voelende stilzwijgen is, ze verzuipt je. En toch. Toch leer je elke keer weer wat. Toch ontdek je elke keer een flinter waarheid. Dit is zo’n flinter waarheid. Naakte waarheid.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook