ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Lastige keuze: braid, nylon of fluorocarbon?

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het is december. Het is koud, kil, guur en nat. De meesten onder ons hebben de hengels opgeborgen, waarschijnlijk nog even wachtend op het jaarlijkse onderhoud. Na een jaar lang volgas karpers vangen (toch?) is het niet onverstandig om je hoofdlijn eens even grondig te controleren. Want die heeft er flink van langs gekregen! Voordat je echter weer enthousiast naar de winkel rent om een megaspoel nylon op de kop te tikken, willen we jullie wat inzicht geven in de verschillende mogelijkheden. In dit artikel gaan we namelijk wat dieper in op de diverse hoofdlijnen.


Het idee voor dit artikel komt voort uit mijn (Mathijs, KWO Redactie) eigen onwetendheid met betrekking tot de verschillen tussen de lijnen die de markt bevolken. Tot nu toe deed ik nylon op de ene spoel en ging er braid op de andere spoel. Klaar is Kees! Globaal weet ik de eigenschappen wel, maar ik ben toch op onderzoek uitgegaan zodat ook ik een meer weloverwogen keuze kan maken voor het nieuwe seizoen! De drie hoofdlijnen waar we uit kunnen kiezen zijn nylon, fluorocarbon en braid. In onderstaand artikel komen ze alle drie voorbij!

Foto: Erik Hurxkens

NYLON

Een andere naam voor nylon is ‘mono’ of ‘monofilament’. Deze lijn bestaat uit één vezel (polyamide) en is zonder twijfel de meest gebruikte van de drie en ook de goedkoopste. In veel gevallen zal nylon prima voldoen, maar het brengt ook in twee situaties nadelen met zich mee. Als je regelmatig vist in de nabijheid van obstakels, is het gebruik van nylon niet verstandig vanwege de rek die er in de lijn zit. Diezelfde rek zorgt ervoor dat een aanbeet laat geregistreerd wordt als je vist op grotere afstanden (100 meter of meer).

Hoe dunner de diameter, des te makkelijker je zult werpen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1