Word KWO member

LEERPUNTEN uit de afgelopen winters – Chris de Clercq

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De afgelopen weken dropte de Belgische strijder Chris de Clercq weer regelmatig een mail met brute (winter)karpers in onze mailbox. Dit bracht op ons een idee; we vroegen Chris “wil je jouw voornaamste leerpunten van de afgelopen winters delen met de KWO Members?” Het antwoord kwam al snel:

Wat je vooral niet moeten doen is je hele visserij omgooien. Maar ik heb zeker een paar leuke (leerzame) constateringen gedaan die ik graag met de Members deel!


Hardcore gevist, veel geleerd!

Chris aan het woord: Nu de winter weer in volle gang is, deel ik graag enkele interessante weetjes die ik in de afgelopen winters mocht ervaren tijdens mijn ijskoude vistrips. Jullie kennen vast wel die winterse clichés over de rust aan het water nu de meeste vissers aan hun winterstop zijn begonnen, en van vissen die bijna lijken te ontploffen door hun dikke speklaag. Ik moet er echter meteen ook bij vertellen dat het absoluut een vorm van –ijskoude- beleving is die je wel moet liggen. De omstandigheden waarin je nu aan de slag gaat zijn een pak lastiger en dat vergt iets meer organisatie, wil je zo vaak als mogelijk warm en comfortabel liggen vissen.

De enige reden om niet te gaan vissen in de winter.

Gelukkig leven we in een tijdperk waarin we qua materiaal niets tekort hoeven te komen en de volgende items zijn voor mij echt wel essentieel gebleken om de Siberische omstandigheden het hoofd te bieden: een tweedelig warmtepak, een thermal cover voor de slaapzak, four-season gas, merinowol sokken en last but not least: een warmwaterkruik om snel op te warmen na een vangst. Je merkt dat al deze zaken enkel en alleen dienen om jezelf te beschermen tegen de elementen, maar dat is ook hard nodig als je je aandacht bij het vissen wil kunnen houden.

Warm blijven is de boodschap!

Materialen ‘downscalen’?

Voor de rest ga ik gewoon met mijn snelle en handige brolly op pad en verandert er weinig aan mijn overige hardware. Alhoewel, ik wil straks nog wel iets over de keuze van de hoofdlijn kwijt. Van die typisch Engelse ‘scaling down for the winter’ neiging heb ik weinig last en ook nu blijf ik met mijn vertrouwde haakmaat vier vissen. Blanken kun je in dit seizoen maar moeilijk vermijden, maar met wat geluk beleef je enkele momenten die al het koukleumen beslist de moeite waard maken.

Het vangen van een winterse topvis blijft je lang bij!

Geloof me maar op mijn woord dat het vangen van een winterse topvis aan een compleet verlaten water een herinnering is die je héél lang bijblijft!

Locatie

Laat ik maar meteen beginnen met het belangrijkste punt om succesvol te zijn in de winter: dit keer is dat echt wel voor de volle 100% de locatie. Helaas moet ik er ook meteen bijvertellen dat het vissen op de juiste plaats nog geen garantie is voor succes. Het is niet zo dat wanneer je twee keer blankt op een winterstek, je die stek moet afschrijven. Vaak spelen er dan andere factoren die ervoor zorgen dat de vissen op dat moment niet azen, maar laat een goede potentiële stek dus niet te snel vallen!

Kanalen zijn vaak goede winterwateren. Chris vist zijn eerste nacht van het jaar altijd op KGO (Kanaal Gent-Oostende)!

De hamvraag is natuurlijk hoe je die winterstekken kunt achterhalen, want vaak liggen de meeste wateren er maar doods bij en is het wat visuele feedback betreft bijzonder armoedig gesteld. Toch zijn er enkele lichtpuntjes in de duisternis, en dat mag je dit keer bijna letterlijk nemen!

Nachtelijke activiteiten

Iets wat ik intussen op verschillende wateren heb ondervonden is dat karpers zelfs in de koudste omstandigheden aan het rollen/springen gaan ’s nachts. Hou je oren dus goed open in de donkere uurtjes, want vaak is dit gedrag je enige aanknopingspunt over de locatie van een winterstek. Ik heb in de laatste jaren op drie verschillende wateren op die manier inzicht gekregen over waar de vissen zich ophielden tijdens de koude maanden en dat waren zeker niet de eerste de beste lokale watertjes hoor. Ook op groter water kun je vanuit de boot tijdens een rustige nacht heel wat nuttige info verzamelen, je moet gewoon gek genoeg zijn om dit ook daadwerkelijk te willen doen ;-).

De nachten zijn ideaal om te luisteren naar karpers. Doe er je voordeel mee!

Vergeet het midden van de put niet

Voor de rest blijven de standaard regels qua lokaliseren ook nu van toepassing: heb je het geluk dat er op je winterwater obstakels liggen, dan is dit vaak ook de enige plek waar je ze zal moeten zoeken. Op wateren waar de vissen niet echt een schuilplek vinden, zoals bij een open plas met uniforme diepte, is het midden van het water vaak een goed uitgangspunt. Zo makkelijk kan het zijn!

Zelfs in de winter hoeft het vissen niet per sé ingewikkeld te zijn!

Wel of niet voeren?

Zodra je weet waar de vissen zich ophouden komt een tweede belangrijke overweging: gaan we voeren of niet? Eerlijk gezegd doe ik beide en laat ik de keuze afhangen van een aantal factoren, zoals het watertype en de haalbaarheid (tijd en afstand). Zo voer ik op een kanaal dichtbij het werk iedere winter quasi dagelijks een handje boilies op enkele goede winterspots, terwijl ik op verder gelegen plassen en kanalen vrede neem met een single hookbait op de juiste plek.

Een handje boilies + een goede winterstek = succes voor Chris!

Beide tactieken werken, maar ik merk wel dat een dagelijks handje voer een aanbeet tijdens het vissen aanzienlijk kan versnellen. Het lijkt wel of de vissen op scherp staan en bij de eerste waargenomen prikkel op zoek gaan naar het haakaas.

Schraal of single…

Zoals je hierboven kon lezen genieten ook tijdens de winter boilies mijn voorkeur. Kies voor iets dat snel verteerbaar is, met niet al teveel vismeel als je wil gaan voeren. Ikzelf gebruik graag de Equinox of Live System ballen hiervoor. Voor het single hookbait vissen maakt die samenstelling echter weinig uit: vissen nemen niet alleen een felgekleurde fruitbal als het koud is hoor. Als je het voorbije jaar stevig gevoerd en gevangen hebt met je favoriete vismeelboilie, dan zou ik die ook in de winter nog een kans geven als single hookbait.

Als je erop uit gaat in deze prachtige periode, zorg dan dat je aas opvalt onder water!

Wel zorg ik ervoor dat er een duidelijk signaal van dat ene aasje uitgaat door mijn pop-ups langdurig te soaken in een wateroplosbare dip. Test die dip eerst eens uit in een glas water uit de koelkast: als ie als een blok naar de bodem zakt zonder dat er in het eerste uur iets uitwasemt, hou hem dan maar voor de zomermaanden of leng hem aan met een dunnere vloeistof 😉

Kies voor iets dat snel verteerbaar is.

Op sommige wateren kom je ook met partikels of levend aas nog weg, maar je zult versteld staan hoe zelfs in de meest koude omstandigheden brasems maar al te graag een feestje houden op je blikmais of maden. Echter, op die plekken waar je ermee weg komt: zeker de moeite van het proberen waard!

Ook Chris’ makker Niels De Temmerman gaat gewoon keihard door in de winter en vangt zich een breuk!

Snelle inhaking!

Qua rigs vis ik in de winter graag met de immer betrouwbare hinged stiff rig aan een leadclip of helikopter set-up, afhankelijk van de bodemgesteldheid. De rig haakt niet alleen heel betrouwbaar in, maar is ook nog eens bijzonder ‘tangle proof’ en dat is een enorme plus als je vooral in het donker moet inwerpen zonder dat je de rig kan volgen. Bovendien vist ‘ie op de meeste bodems prima en dat is wel een belangrijk punt: zo was afgelopen winter op een water een ondiepe strook met een superzachte blubberbodem vol bladeren en takjes één van de favoriete pleisterplaatsen van de karpers.

De Hinged Stiff rig bracht uitkomst op de modderbodem en leverde Chris deze fantastische spiegel op!

Volgens het boekje absoluut een te vermijden strook, maar daar hoorde ik ze ’s nachts wel rollen! Dankzij die helikopter set-up met hooggeplaatste bovenste kraal kon ik er toch efficiënt vissen en bleek dit meteen de meest productieve hengel van mijn wintercampagne daar te zijn.

Hoofdlijn

Om nog eens terug te komen op die keuze van de hoofdlijn: op die troebele putjes en kanaaltjes kom je natuurlijk weg met 40/00 nylon zoals je tijdens de rest van het jaar gebruikt. Als ik echter uitpak op een zandafgraving dan zijn die in de winter steevast glashelder en moet je de vis vaak op een behoorlijke afstand uit de kant gaan zoeken. Hiervoor heb ik goede ervaring met een zinkende gevlochten lijn, zoals Submerge, voorzien van een meter of tien 20lbs fluocarbon als onzichtbare voorslag.

De lijn netjes op de bodem of een snelle beetregistratie? Chris zoekt de compromis op, al zal het onder deze omstandigheden misschien niet uitmaken 😉

Ik weet niet of het iets uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ik met vertrouwen achter de hengels zit en vangen doet het ook! Bovendien vis ik die lijn voor mijn doen ook nog eens behoorlijk strak (waker drie piepen onder de hengel). Ik wil namelijk een optimaal compromis vinden tussen een snelle beetregistratie en die zwaardere fluocarbon lijn die netjes op de bodem ligt.

Kleine aanpassingen, groot verschil!

Zoals je kunt lezen heb ik op het eerste zicht weinig spectaculaire dingen mee te delen, maar eerder kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Het komt zoals altijd neer op hard willen werken voor je vissen. Wat je vooral NIET moeten doen tijdens de winter is je hele visserij omgooien. Ga aan de slag met een aassoort en een rig waar je 110% vertrouwen in hebt en leg de focus op locatie en je eigen comfort. Het zal vast en zeker niet iedere sessie een feestje worden, maar de volhouders worden zeker en vast beloond met enkele onvergetelijke momenten.

Blijf vissen met wat je gewend bent. Ga geen gekke dingen doen in de winterperiode!

Hou ook vooral je ogen en oren goed open: er bestaan over het winters gedrag van karpers nog heel wat misverstanden. Zo heb ik met mijn eigen ogen gezien dat karpers tijdens de winter veel meer doen dan statisch op half water liggen. Karpers zwemmen ook bij een watertemperatuur van slechts vijf graden gretig rond op zoek naar (natuurlijk) voedsel en dat doen ze niet alleen op dieper water! Ooit al eens op een groepje beren gebotst op een halve meter water tijdens een vriesnacht? Ik wel, en geloof me: dat zet je opnieuw aan het denken!

Dat zet je opnieuw aan het denken!

Uit het winterdagboek van Chris…

Zo herinner ik me een veelzeggende anekdote van afgelopen winter ergens halfweg februari. Ik was samen met makker Niels op pad die ergens diep in Wallonië een leuke winterstek had gevonden. Gentleman als hij is, mocht ik een hengel droppen op die ene productieve vierkante meter en ik werd halverwege de nacht beloond met een fraaie winterschub. Ik weet nog hoe ik stond te drillen in de ijskoude, gietende regen en compleet verkleumd was toen de vis eindelijk in het net verdween. Over bijzonder taaie omstandigheden gesproken!

De juiste vierkante meter in februari leverde Chris deze schub op!

Het was die nacht de enige aanbeet, dus pakten we in de voormiddag onze spullen om een nieuw kanaaltje een half uur daarvandaan te bekijken. Tijdens het afstappen van kilometers kanaaloever was een flets zonnetje gaan schijnen en plots ontwaarde ik een wit/oranje schim op half water. Aan de grond genageld lieten we onze ogen wennen aan de lichtomstandigheden en naast de koi zagen we nog een viertal karpers cruisen in dezelfde zone. Snel werden enkele hengels gehaald en tot de grote verbazing van Niels ving ik een half uur later een schubje op een gele zig aligner, die een meter onder het wateroppervlak gevist werd.

Verwacht het onverwachte, zoals zigs in februari!

Dat had ik twaalf uur gelden, tijdens het drillen die nacht, ook niet durven voorspellen. Zeker niet in deze omstandigheden. De boodschap is dus: GET OUT THERE! Verwacht het onverwachte en pas op voor die ijsberen en pinguïns 😉

Zet ‘em op!

Chris de Clercq

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook