Maden en wormen, vergeten aassoorten

Vroeger waren dit soort vissen verzot op wormen

In mijn ogen een beetje onterecht! Doorgaans is men bang om er orders witvis op te vangen, maar vaak komt dit door dat ze verkeerd worden ingezet of op het verkeerde water.

Welke waters zijn dan het meest geschikt zult u denken? Vanzelfsprekend zijn wateren die een dichte bezetting aan karper en weinig witvis ideaal, maar ook op wateren met die dun bezet zijn,en waar veel witvis voorkomt, kun je maden en wormen inzetten. Vaak bevis ik zulke wateren dan in het voorjaar, wanneer de karper opzoek gaat naar z’n paai gronden, ik bevis ze dan vaak op “zicht”, maar dat komt later aan bod. Dus wateren met een dichte bezetting aan karper en weinig witvis zijn ideaal, maar daarmee is dus niet gezegd dat je ze op andere wateren niet kunt gebruiken. Het is alleen de kunst om te weten wanneer je ze op dergelijke wateren inzet. Wat vaak ook gedacht word, is dat deze twee aassoorten alleen aan de pen te bevissen zijn. MIS…….maar daar kom ik zo op terug.

Aanpak op dicht bezette wateren

Vaak worden deze wateren volop bestookt met boilies en allerlei partikels, met als logisch gevolg DRESSUUR! Op deze wateren zul je dan, je ook moeten onderscheiden van de rest van de vissers, maden en wormen zijn dan een goede keus omdat men hier zelden aandenkt. Hoe vis je dan op deze wateren met maden of wormen, zult u denken? Dat kan op verschillende manieren, zowel met de pen als met een waker systeem. Met de pen doe ik het als volgt: Ik maak eerst een paar voerplekken met gekookte hennep, daarna tuig ik rustig m’n penhengel op, daarna bevis ik iedere plek met een trosje maden of wormen. Wees niet te zuinig met de hennep. Vaak komt het resultaat heel snel. Ik bevis iedere plek zo’n half uur, of met activiteit op de plek wat langer! Ook naar elke vangst verkas ik, en voer dan altijd weer redelijk veel hennep bij op die stek, en laat de stek dan even met rust.

Ook de grotere vissen zijn er goed mee te vangen

Met een waker systeem doe ik het als volgt: Ik gebruik nu een schuifloodje van zo’n 15 a 30gr, wat geheel kan schuiven op de lijn. Ik monteer hier achter een soepele onderlijn van zo’n 25 a 35cm, met een klein klauwhaakje + line aligner. Aan de haak maak ik een madenbal vast (uitleg madenbal straks!), ik laat tussen madenbal en haak minimaal 1cm vrij tussen haak en madenbal. Ook hier weer voer ik veel hennep, maar nu gewoon op 1 a 2 plekken, en bevis dan de twee hengels op de 2 verschillende plekken vaak dicht in de kant. Dus hierbij word niet verkast, maar gewoon vanaf 1 punt op goed gekozen stekken gevist. Het beste vis je met losse steunen, die je in de richting van de voerplek plaatst. Een licht wakertje is ideaal, denk aan een stukje aluminiumfolie of een licht hangwakertje, en span je lijn niet te strak. Ook hierbij komen de beten naar mijn ervaring vaak zeer snel. In plaats van een madenbal, kun je hierbij ook een grote tros wormen op de haak doen

benny13

Als niks lukt brengen maden vaak toch succes

Veelal bevis ik deze wateren in het voorjaar wanneer de karper naar z’n paaigebied trekt. Eerst zoek ik de karper dus op, vaak zoek ik ze dan in de ondiepe (heldere) slootjes die in verbinding staan met het grotere water stelsel. Ik bevis ze dan gewoon op zicht, met een pennetje of een vrijelijn. Als ik een karper(s) zie, dan laat ik gewoon een trosje maden of wormen voorzichtig voor z’n bek zakken, vaak word het natuurlijk aas zeer snel genomen. Let wel, ik bevis ze dan NIET tijdens het paaien, maar op het moment dat ze naar de paaiplaats trekken of net geariveerd zijn! Eerst is het dus zoeken, maar daarna kun je vaak zeer goed resultaat halen.

benny14

Wormen deden het voor mij op moeilijk water

Madenbal: Deze is simpel te maken! Je rijgt met een dunne naainaald zo’n 10 a 15 maden op een stuk garen, meer maden mag ook! Nu knoop je de twee uiteinden naar van het garen naar elkaar toe doormiddel van een platte knoop, nu trek je het geheel zo aan tot er een bal ontstaat, leg nu er nog een platte knoop bovenop om de boel te zekeren. Knip nu het ene uiteinde af , en knoop het met het andere aan de haaksteel. En zie je hebt een madenbal.

Single maden of worm: Een trosje maden of wormen zonder voer aangeboden. Vrijelijn: De maden of wormen aangeboden aan een lijn met alleen een haak. Vaak gebruik ik deze techniek bij karpers die ik op zicht opspoor, en laat dan het aas verleidelijk voor z’n bek naar beneden dwarrelen.

Octopussie: Een drijvende broodkorst met in de haakbocht enkele wormen. Stond destijds ook in een bekend hengelsportmagazine.

Madenregen: Het constant maden bijvoeren om je pen, je creeerd nu een voedsel nijd. Ideaal op dicht bezette wateren.

Enkele kleine tips

1- Vis bij het pennen zo dun mogelijk als het kan, zo vis je gevoeliger en tevens word de lijn minder waargenomen.
2- Vis met zo levendig mogelijke maden of wormen!
3- Maak je lijn bij de vrijelijn methode vet vrij doormiddel van een sopje van afwasmiddel.
4- Wees zo voorzichtig mogelijk, en ga gebukt langs het water. Anders zie je vaak de ene boeggolf naar de andere van verschrikte karper. Dus zo voorzichtig mogelijk!
5- In de winter kan een madenbal ook zeer succesvol zijn, je kunt hem dan vissen een bedje van gebroken boilies of sweetcorn of iets dergelijks.
6- Laat je fantasie de vrije loop.
7- Vis ook eens met een made of worm op half water.
8- Gebruik een zo licht mogelijke haak, maar hij moet wel sterk zijn.

Een kort verslagje

benny15

Een mooie spiegel wordt terug gezet

Ik had m’n wekker op 6.00 uur gezet, dus hij ging ook om die tijd. Met enige moeite kon ik uit bed komen, waar ik al droomde van het magisch moment met een karper. Ik was dus nu uit bed en dronk een bak zwarte koffie als opkikker. En klede me snelaan. Op naar het water. De vorige avond had ik al besloten dat ik met de pen, op een dicht bezet water met veel dressuur hier in de buurt wou vissen. Bij het water aangekomen liep ik eerst het water eens rond, om activiteit te bespeuren. Ik zag diverse bellen plakaten, wat dus “gunstig” was. Nu ging ik met een emmer met gekookte hennep een stuk of 4 voerplekken aanleggen. Na het aanleggen, dronk ik eerst rustig een bak koffie, onder het motto: Haastige spoed is zelden goed. Nadat ik m’n op had tuigde ik m’n penhengel op. Ik koos voor een nylon lijn van 0,22mm met een pennetje van zo’n 1gr die ik zinkend uitlode. Onder aan de lijn knoopte ik een kleine klauwhaak direct aan de 0,22mm hoofdlijn. Als aas had ik voor wormen gekozen, ik prikte een stuk of 3 wormen op de haak en ging op pad.

Op de eerste voerplek was het binnen ongeveer 10 minuten al raak! Als een raket schoot de karper weg onder de kant, na een kleine 5 minuten drillen gaf de gave sterke schubkarper van een pond of 10 zich over. De eerste was dus binnen. Snel weer een paar handen hennep op de plek, en op naar de andere voerplek! Ook hier was het weer snel raak, dit maal wederom een kleine maar sterke schub. Ook deze plek werd weer met rust gelaten nadat er eerst weer een paar handen hennep waren gevoerd! Zo ging het dus nog een tijdje door. Na een paar uur had ik een stuk of 10 karpers op de kant, geen groten maar dat maakte me niet uit. Ik had me prima vermaakt! En de witvis vangsten 0 komma 0.

Probeer het ook eens, het is vind ik een zeer spannende visserij!

Veel SUCCES!

Benny van de Werfhorst

In de witvisvisserij worden deze aassoorten zeer vaak gebruikt, maar bij het karpervissen zie je zeer zelden dat ze ingezet worden.

Bekijk ook