Massale karpersterfte op Frans-Belgische rivier door milieuramp!

Op de Facebookpagina van Monkey Climber zagen we een verontrustend bericht: momenteel vindt er een massale sterfte plaats op de rivier de Schelde. Maar liefst 87 (!) kilometer rivier is extreem vervuild. Hoe dit kon gebeuren en wat de gevolgen zijn lees je hieronder.

Talloze vissen liggen opgestapeld aan de oevers van de rivier.

Door lekkage bij een fabriek in Noord-Frankrijk is een enorme hoeveelheid (schattingen gaan richting de 100.000 kuub) giftige bietenpulp in het water terecht gekomen. Deze ‘smurrie’ onttrekt zuurstof uit het water, waardoor enorme zuurstofproblemen ontstaan voor alles wat in de rivier leeft. Er wordt geclaimd dat zo’n 87 kilometer rivier compleet verwoest is en alle vissen zijn overleden. De vervuiling trekt nog steeds stroomafwaarts, dus het gevaar is nog lang niet geweken… Bekijk HIER een nieuwsitem van VRT met een duidelijke video over de gevolgen.

Voor een hoop vissen kwam hulp te laat…

Positief nieuws

Gelukkig is er ook wat positief nieuws. Overheden uit Vlaanderen en Walloni werken samen als nooit tevoren om de schade zoveel mogelijk te beperken. Lokale vissers zoalsQuentin Nackart (die een groot deel van de afbeeldingen in dit artikel maakte) doen er alles aan om vissen te redden. Alleen Quentin en zijn vrienden hebben al zo’n 300 vissen gered en ook op andere plekken wordt hard gewerkt. Het ergste dreigt echter nog te komen, wanneer de rivier in Vlaanderen samenkomt met enkele ‘big fish’ kanalen…

Met man en macht wordt er gewerkt om zoveel mogelijk vissen te redden.

Meer goed nieuws

Vandaag publiceerde Monkey Climber een bericht dat n van hun contacten die vlakbij de getroffen rivier wonen, Viskwekerij Aquality – Peter Van Ackere, bereid is om te helpen bij het transport van de geredde vissen, volledig kosteloos. Momenteel is hij al begonnen met het redden van vissen dus petje af voor deze mannen!

Een lokale viskweker biedt kosteloos zijn hulp aan. Dat zijn nog eens helden!
Momenteel wordt er keihard gewerkt om zoveel mogelijk vissen te redden en te vervoeren naar andere (openbare) wateren.

Voor het laatste nieuws houd je de Facebookpagina van Monkey Climber in de gaten. Laten we hopen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft!

KWO Redactie

Bekijk ook