ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Master de maand – Maart – Volg de zon, ondieptes en slim vissen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Yesss KWO’ers, het is weer tijd voor een nieuwe Master de Maand. De overheid heeft helaas het overgrote deel van de corona maatregelen verlengd waaronder ook de zo gehate avondklok (althans, wij denken dat de meeste karpervissers hier stevig van balen).

Dit soort taferelen hebben we gelukkig definitief achter ons gelaten!

Een goede reden om in deze rubriek wat tips & tricks te delen om overdag snel actie te kunnen forceren! We vroegen onze eigen Michiel Pilaar om er 4 op een rijtje te zetten. Let’s gooo!

1. Met deze 4 aassoorten zit je gebeiteld

Michiel aan het woord: Op veel wateren is het ijs er nog maar net 2,5 week af en door het zonnetje lijkt het overdag soms al voorjaar te zijn. Toch is het metabolisme van de karper nog traag: veel eten doen de vissen nog niet. Laat de 5kg zakken met bollen dan ook nog maar gewoon thuis.

Door het zonnetje kan de bovenste laag van het water al snel richting de 10 graden gaan, toch is dit geen vrijbrief om rijkelijk te gaan strooien.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me “wat zou ik meenemen als ik nu een dagsessie zou vissen?” Eigenlijk heel simpel:

– een potje 14 mm fluo pop-ups
– zo’n 500 gram boilies (12 of 15 mm)
– een kilo hennep/boekweit mix (50/50)
– 2 blikjes zoete mais

Hennep, blikmais, vermalen boilies en een beetje boekweit: een prima basis. Foto: Mike Thille.

Met deze 4 aassoorten ben je verzekerd van attractiviteit en kun je eigenlijk overal uit de voeten. Qua brasemgevoeligheid scoor je goed, dus wellicht is het verstandig om nog een zak 20mm bollen in je auto of fietskar te leggen 😉

Welk formaat kies jij? In deze periode zou ik voor de linkse 2 gaan 😉

2. Vang je er 1, dan is er meer mogelijk!

In deze periode van het jaar zwemmen de vissen minder dan je denkt. Vaak liggen ze het grootste gedeelte van de dag bij elkaar. Het is dan ook belangrijk dat je ogen niet de hele tijd gericht zijn op je mobiele telefoon 😉 Versla die verleiding en houd de oogjes op het water gericht! Als je activiteit ziet moet je hier namelijk direct op inspelen.

Een groepje vissen gespot dankzij een high-tech dieptemeter. Foto: Jeffrey Vierbergen.

Het is dan ook belangrijk dat je ogen niet de hele tijd gericht zijn op je mobiele telefoon 😉

Het is mijn ervaring dat grote delen van het water karperloos zijn in maart. Het regelmatig verplaatsen van je hengels tot je een hotspot hebt gevonden loont vaak. En als je eenmaal een run hebt gehad: verspreid dan wat klein, attractief aas op die stek en waarschijnlijk volgt er ook nog wel een tweede aanbeet!

Een goed begin van het jaar!

3. Maak gebruik van de zon

Op de foto hierboven zie je een aantal dingen waar ik van hou. Als eerste: een prachtige vis én een heerlijk zonnetje. Als ik in deze periode van het jaar naar buiten ga kies ik graag voor OF de stormachtige dagen OF de zonnige dagen.

Zeker als het een wat langere periode zonnig is, liefst meerdere dagen, trek ik er op uit. Op de derde of vierde zonnige dag zie je vaak bizar veel leven in het water (ondanks dat de watertemperaturen nog laag liggen).

Happy (sunny) spring days voor onze eigen Robin Bulters.

Als de vissen door het zonnetje wat meer gaan zwemmen is het ook een perfect moment voor de chod rig: een prima wapen om de nieuwsgierigheid van een zwemmende vis mee te prikkelen.

Eenvoudig maar dodelijk effectief als de karpers meer en meer in beweging komen.

Afgelopen week zaten René Treffers en Jeffrey Vierbergen samen op een betaalwater en ook hier kwamen de meeste aanbeten tijdens windstil, zonnig weer. Maden, mais en hennep bleek voor hen de succesformule!

Maden, mais en hennep bleek voor hen de succesformule!

Jeffrey Vierbergen met een fraaie BAK uit de maand maart.

4. Zoek ze ondiep (en in de kantjes)

Over de winter- en de vroege voorjaarsvisserij wordt vaak gezegd “vis op de diepere delen van het water.” Ikzelf heb vaak echter prima vangsten geboekt op de ondiepere (kant) zones van het water.

Op de beelden in bovenstaande video van Willem en Kenyon is duidelijk te zien hoe massaal de vissen de ondieptes van deze kom bezoeken. Een attractieve voertje deed de rest en de sessie werd er eentje om niet te vergeten. Willem zegt niet voor niets “in maart kun je soms niet ondiep genoeg vissen!”


Alright amigo’s, dit waren 4 tips die je hopelijk wat extra handvatten (en motivatie) geven om de komende weken weer vol enthousiasme naar de waterkant te gaan.

Succes!

Michiel Pilaar – KWO Redactie

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1