ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Master de maand – Mei – Schurende vissen, bewegende rietstengels en het paaifestijn!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Volop zon en heerlijke temperaturen: de meimaand is aangebroken! Op veel wateren betekent dit onder andere dat de vissen gaan paaien. In deze nieuwe Master de Maand lees je dus onder andere over de paai en het vissen op de ondieptes. Let’s go!


Wat zouden jullie doen als je maar een paar dagen per jaar met je wederhelft de liefde kan bedrijven? JUIST! Compleet loco gaan! Dit doen onze gevinde vrienden dus ook, met de volle overtuiging. Op sommige wateren kan dit enorm snel gaan. Op andere wateren gaat dit geleidelijk aan en beginnen de kleinere schubs vaak eerst aan hun jaarlijks partijtje schuren. De overvolle ladies zijn dus nog zeker te vangen… Laat dat nu net zijn waar wij EXTREEM van houden!

Lees zeker verder voor enkele gouden tips en tricks om nét die paar gigantische units nog te vangen. Verder vinden jullie nog enkele do’s en don’t’s en extreem GEIL beeldmateriaal 😉

Schurende taferelen op de ondiepere delen!

Ouderwets ongegeneerd paren

Vanaf het moment dat de zon enkele dagen lang keihard begint te branden, weten we dat het er donders wild aan toe kan gaan in het water. De vissen hebben een saaie wintertijd achter de rug en weten meer dan goed dat ze nu compleet los kunnen gaan! Ze beginnen rustig aan de ondiepere delen op te zoeken… Dit is uiteraard ook een uitgelezen kans om je targets in volle glorie te gaan bezichtigen. Opgelet: hier kan je vrij onrustig van worden!

Op de echt diepere wateren moeten ze hoogstwaarschijnlijk nog beginnen aan hun festijn. De watertemperatuur stijgt hier maar heel geleidelijk aan, dus zal de 18 graden nog nét niet aantikken. Het paaien zelf kan hier ook enkele weken duren en dit doet bij ons karpervissers een belletje rinkelen.  Dit is uiteraard de ideale gelegenheid om nog achter enkele hoogzwangere big mama’s te gaan! Uiteraard moet hier je tactiek TIPTOP in orde zijn. Een doordachte (voer)strategie kan er zomaar voor zorgen dat je vroegtijdig je seizoen kan doen slagen!

Zo kan je wel heel makkelijk een groot deel van het bestand in kaart brengen! 😉

Trekroutes

Hét aspect om succesvol te zijn is je rigs precies op de trekroutes te krijgen. De vissen zoeken de ondiepe(re) zones op, dus de aanzwemroutes naar het ondiepe zijn dan DE ideale stekken om nog even die buffel te vangen. Je kan experimenteren op het gebied van van voeren en aaskeuze. Denk eraan dat je de vis absoluut niet wil verzadigen! Ze hebben meer aan hun hoofd dan vreten op dat moment… Een sneaky hengeltje met een flink attractieve bol op een bedje van gecrushte bollen kan serieus goed uitpakken net voor de paai. Zo maakte Thijs Mouws brokken op een diepe zandput door een slimme tactische zet.

Een bol met extra attractors kan net dat tikkeltje meer geven om de vis toch te doen azen!

Thijs vertelt: Ik had het jaar ervoor al gezien waar de dikkere vissen zich verzamelde voor de paai. De stek waar ik aan de slag wilde gaan was een ondiepe uitloper net voor de ondiepere zone. Met behulp van een spomb voerde ik deze uitloper heel de week licht aan met hennepzaad en gecrushte bollen. Dit met de gedachte om de vis op de stek te houden als ze er voorbij scharrelden. 

De nacht vóór er enkele kneiterwarme dagen in het vooruitzicht stonden MOEST ik gewoon gaan vissen. Op het water zwemmen maar een 15-tal vissen dus het was erop of eronder. Ik beaasde mijn hengels met een bol met extra attractie. Ik ving die ochtend de oude topschub en tevens mijn target. Daarna volgde nog twee aanbeten en de vissen scheten massaal hennepzaad uit. Mission accomplished!

Thijs Mouws met een fantastische volle bak van een schub!

*PB ALERT* Tom Onincx: “Ik zag mijn absolute target eitjes schransen voor het vaderland!”

Tom vertelt: Enkele jaren terug zat ik in mijn boot rond te dobberen op de plas waar mijn toenmalig target zwom. Ik was de moed al haast verloren totdat ik oog in oog stond met een onwijs grote spiegel, mijn target. Zij was extreem veel viseitjes aan het vreten. Ik werd compleet gek! De enige vis die ik nog niet heb zien paaien is aan het vreten… Er ging een belletje rinkelen. Ik voerde het stekje licht aan en besloot twee dagen later terug te keren.

Er ging een belletje rinkelen…

In de dagen ertussen ben ik nog gaan observeren en zag zowaar heel het overige bestand paaien, behalve mijn target. Die was niet te spotten… Ik pakte ’s avonds uit en kreeg binnen het uur een run. Ik wist gewoon dat het zo moest zijn. Ik ving haar op absoluut topgewicht, 60 ponder in the f*cking pocket!

Wat een timing! Tom zijn toenmalige target op topgewicht!

Emiel Geerts: “Na de paai gaan ze in de vreetmodus!”

Emiel vertelt: Vaak is het zo dat vissen na de paai even moeten bijkomen. Hun lichaam moet dan even wennen en ze zijn doodop van een weekje vlammen (hoe zou jij je voelen!). Na een week of twee zit dat er meestal op en dan kan je vaak prima vis vangen. Ik beviste een dressuurwater hier in de streek en wonder boven wonder was er geen tent te bespeuren. Normaal gesproken barst het hier van de vissers, dus ik zag een uitgelezen kans om een aangepaste voerstrategie toe te passen.

Ik zag een uitgelezen kans om een aangepaste voerstrategie toe te passen.

Ik voerde heel verspreid een kilootje tijgers, niet te veel, maar gewoon genoeg om ze te triggeren. Ik bleef om het halfuur kleine handjes tijgers bijvoeren. Binnen twee uur kreeg ik een dubbelrun van twee vissen van de top vijf, waaronder de topvis! Het leek wel of al de dressuur er even af was… Ik werd overigens compleet para! 😉

Een afgepaaid oude beer, heerlijk! #GOUD

Er is dus zo te horen zeker nog vis te vangen voor en na de paaiperiode. Waag zeker je kans! Leg je rigs strategisch op de aanzwemroutes naar de ondiepere delen, voer niet te veel maar pak het doordacht aan. Vaak is een pop-up rigje een ware killer! We sommen voor jullie even een handig lijstje op om het lekker overzichtelijk te houden:

Do’s

  • Zoek de trekroutes in de buurt van de ondieptes op en positioneer daar een rigje. De vis pakt vaak uit interesse iets dat visueel opvalt!
*
Een pop-up rigje met een visueel opvallend aasje is altijd een goed idee.
  • Ga ook eens een middagje met je camera of drone op pad en leg wat vissen vast op de gevoelige plaat of video, super vet en het levert nuttige informatie op!
*
Zulke pics zijn toch fantastisch om tussen je foto’s te hebben!
  • Ga extreem goed observeren. Wie weet zie je enkel kleinere schubs klaarliggen en weet je daardoor dat de dikke vrouwtjes nog klaarliggen om in JOUW net te belanden!
*
Zulke vissen wil je toch in volle glorie in je net zien verschijnen!
  • Gebruik particles! Met een paar scheppen hennep kun je de interesse van de vis extra trekken. Ze blijven langer op je stek hangen waardoor je meer kans maakt. Bovendien werkt hennepzaad licht laxerend bij de vis, waardoor ze willen blijven terugkomen om te azen.
Hennep werkt licht laxerend bij de vis, dus ze zullen zeker terugkeren om nog eens te azen!

Don’ts

  • Ga de vissen niet storen. Als ze op het ondiepe liggen te paren moet je er niet tussen kruipen met je hengels. Laat ze rustig doen en onderschep de vis die echt alleen ligt en duidelijk nog niet met de paai in zijn/haar hoofd zit! Jullie worden tenslotte ook graag met rust gelaten in de slaapkamer… Bovendien zorgen ze voor nageslacht waar wij hongerige karpervissers maar al te graag onze vingers onder willen schuiven later.
*
Als je ze op deze manier bezig ziet, laat ze dan vooral lekker voor nageslacht zorgen!
  • Als ook de grote vissen beginnen te paaien moet je beseffen dat het genoeg is geweest. Laat ze dan even lekker hun ding doen. Dat wil echter niet zeggen dat je op je luie reet moet blijven zitten! Ga op zoek naar nieuwe stekken, peilen, wier harken, schone plekjes zoeken en ga zo maar door. Zo kun je bijzonder effectief aan de rest van je seizoen beginnen!
Laat ze lekker met rust als de grote vissen ook gaan paaien. Ga op zoek naar nieuwe stekken om voor te bereiden voor de volgende periode van het jaar!

Ziezo. Bij deze wensen we jullie veel succes de komende periode!

Tight lines!

KWO Redactie

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1