Masterclass corkball pop-ups maken met Mark Noorman!

Mark Noorman draait inmiddels al vele jaren mee in de karperwereld en kent letterlijk alle ins en outs van het karpervissen. Ondanks zijn beperkte vrije tijd, kan Mark het niet laten om zo nu en dan zelf zijn pop-ups in elkaar te draaien. In dit artikel laat hij zien hoe en waarom hij dat doet!


Mark vertelt: Mijn favoriete pop-ups bestaan uit dezelfde mix als van de gevoerde boilies. De pop-ups beschikken over een kurkballetje in het midden, waardoor ze hun drijfvermogen nooit verliezen. Ze houden het veel langer vol dan pop-ups die, zoals fluo?s, volledig van een drijvende mix zijn gemaakt. Tegelijkertijd kun je ze wat extra attractors meegeven zodat ze toch nt wat meer opvallen dan de overige boilies.

Mark weet als geen ander dat de vangkracht van zelfgemaakte pop-ups enorm groot is!

Ik maak al vele jaren mijn eigen corkball pop-ups. Het afgelopen jaar is CC Moore met een superhandig apparaatje gekomen dat dit proces nog gemakkelijker maakt: de Corkball Roller. In dit artikel zal ik jullie toelichten hoe ik met de Corkball Roller zelf deze pop-ups produceer. Weet wel, veel zaken heb ik niet zelf uitgevonden en van anderen overgenomen. Wl denk ik dat ik enkele aanvullende tips kan geven en wellicht enkele nieuwe vissers enthousiast kan maken om er ook mee aan de slag te gaan!

Wie weet zit jij binnenkort met je eigen pop-ups te vissen!

De voorbereiding

Door de pop-ups zelf te maken kan je ze wat extra?s meegeven in de zin van attractors, dus verricht wat zoekwerk en vraag advies voor je begint. We maken straks een deegje met n medium ei. Hier voeg ik ongeveer 16 ml aan vloeibare attractors aan toe. Zelf zou ik niet hoger gaan, om het rollend vermogen van het deeg niet teveel te benvloeden. Denk dus goed na over wat je wilt gebruiken!

Denk goed na over de ingredinten die je wil gebruiken, voordat je begint te rollen!

Zelf houd ik van een combinatie van attractors met verschillende viscositeit (dikte), zodat sommige vlot en andere langzaam uit het aas lekken. In dit geval ging ik voor de LiveSystem mix:

  • 4 ml hennepolie (meegeleverd met de Hard Hookbait Mix)
  • 4 ml AminoBlend 365
  • 4 ml Feed Stim XP
  • 2 ml Green Zing flavour
  • 2 ml Condensated milk/Ice crea flavour
  • Plus n halve theelepel Fructose Concentrate poeder

Zorg verder voor een pipetje om de vloeistoffen secuur af te kunnen meten. Ik raad trouwens aan om alle hulpmiddelen van tevoren goed schoon te maken met een sopje (daarna afspoelen met water en uiteraard goed drogen), ook de Corkball Roller zelf. Deze is machinaal gefabriceerd en ik wil voorkomen dat eventuele olie of andere chemische stoffen in mijn aas terecht kunnen komen, hoe weinig dat ook mag zijn.

Een pipetje kan handig zijn om de vloeistoffen nauwkeurig af te meten.

Schoon werken

Tevens is het doel om pop-ups te maken die buiten de vriezer in een potje kunnen worden bewaard. Vermijd dus risico?s op schimmels en bacterin door schoon te werken. Kortom alle bakjes, potjes etc. die je gebruikt moeten goed gereinigd en gedroogd zijn. Daarbij moet ook de zeep goed afgespoeld zijn! Hetzelfde geldt voor je eigen handen: ga niet je handen wassen met zeep en direct aan de slag met kneden, maar wacht een half uurtje zodat ze weer neutraal ?ruiken?. Ik klink misschien wat paranoia hierin, maar onthoud dat vissen stoffen vele malen beter detecteren dan wij, dus neem ik liever het zekere voor het onzekere.

Onthoud dat vissen stoffen vele malen beter detecteren dan wij!

Het deeg

Ok, tijd om aan de slag te gaan! Zet alle spullen overzichtelijk binnen handbereik en zorg dat je de tijd hebt (als je je moet haasten wordt het eindresultaat kwalitatief minder). We beginnen met het zeven van de mix. Door de grofste delen eruit te halen zal het deeg iets makkelijker rollen, wat voor een perfect ronde pop-up zorgt.

Zo ziet de ongezeefde Hard Hookbait Mix van CC Moore eruit!

Ik gebruik de Hard Hookbait Mix van CC Moore, waar al extra uitharder aan toegevoegd is. Gebruik je een eigen mix, voeg dan 5-10% extra eipoeder of ei-albumine toe, en mix het geheel goed.

Na het zeven blijven alleen de grofste delen achter.

Sla het ei stuk in een kommetje en voeg de gewenste vloeistoffen toe. Bij de LiveSystem Hard Hookbait Mix zit een flesje hennepolie, de dosering staat op de verpakking. De olie draagt bij aan de rolbaarheid van de mix. Ik voeg hier ook wat extra poeder zoetstof aan toe, door het toe te voegen aan het ei wordt het namelijk veel beter verdeeld door het deeg. Indien gewenst kun je hier ook wat kleurstof aan toevoegen, bijvoorbeeld een mespuntje wit om het aas een ?washed out? kleur te geven. Mix alles met een vork goed door elkaar.

Alle ingredinten zitten bij elkaar: nu is het tijd om te mixen!

Details

Voeg nu enkele eetlepels mix toe en meng dit goed door de vloeistof. Doe dit rustig aan en voeg net zoveel mix toe tot je een soepel deegje hebt. Let wel op: de mix blijft vaak wat vocht opnemen nadat je het hebt gemixt. Het deeg mag dus gerust nog iets te zacht zijn maar niet meer plakkerig. Stop het deeg in een plastic zakje, sluit het zakje goed luchtdicht af en laat het een half uur rusten. De vloeistoffen zullen zich nog beter door het deeg verdelen. Daarnaast draagt dit bij aan een betere rolbaarheid.

Na het toevoegen van een paar eetlepels mix kan het deeg worden gemaakt!

Let’s roll!

In dit geval maak ik pop-ups voor het voorjaar, en daarom heb ik gekozen voor de 15mm roller. Door het koken zullen ze iets opzetten maar vervolgens weer indrogen, zodat je ongeveer rond die 15mm uitkomt. Ik gebruik hiervoor kurkballetjes van 12mm. Hier komt dus een deegschil van 1,5mm omheen, zodat ze ruim voldoende drijfvermogen hebben om een haak + rig van de bodem te liften. Voor de zomer/herfst zal ik eerder de 18mm roller gebruiken met 15mm kurkballetjes. Je kunt op dezelfde manier natuurlijk ook wafters maken door bijvoorbeeld een 18mm roller te gebruiken met 10mm kurkballetjes.

Het deeg is klaar om gerold te worden!

Het vervolg

Neem het deeg uit het plastic zakje en kneed nog even goed door. Voel of het soepel is, maar niet meer plakkerig. Voeg indien nodig nog een klein beetje mix toe. Leg een stukje deeg naast je neer om mee te werken en stop de rest terug in het zakje. Als het te lang bloot ligt gaat het indrogen en kun je de laatste pop-ups niet meer fijn rollen.

Pak een klein stukje deeg en begin met rollen!

Neem beide helften van de Corkball Roller en vul deze tot net onder de rand met deeg. Duw in n van de twee een kurkballetje, wees niet te bang: het mag hard aangedrukt worden!

Druk het deeg stevig in de Corkball Roller.

Zorg wel dat hij mooi in het midden zit, zodat het deeg er overal omheen kan. Schuif nu het kokertje van de roller over een van de helften, steek de andere helft er van de andere zijde in tot ze elkaar raken. Draai beide helften nu enkele malen tegengesteld terwijl je langzaam steviger aanduwt. Let op: je moet nu niet te hard duwen, anders beschadig je mogelijk de randen van de roller! Als je deeg soepel genoeg is heb je niet veel kracht nodig.

Het ronde kurkballetje wordt omringd door een klein laagje deeg.

Oefening baart kunst

Zet de Roller op het werkblad en laat het kokertje zakken. Verwijder met je wijsvinger het overtollige deeg aan de buitenkant. Zat er eigenlijk te veel deeg aan de buitenkant? Probeer hier de volgende keer rekening mee te houden en minder het dan iets.

Rollen maar!

Haal nu pas de bovenste helft los, de pop-up blijft in een van beide helften achter, haal deze er nu voorzichtig uit. Je ziet een dunne rand waar de twee helften elkaar raakten, die gaan we nu weghalen. Niet dat het kwaad kan, maar als je volledig gladde pop-ups wilt is dat een koud kunstje.

Het overtollige randje kunnen we nu weghalen.

Rol de pop-up tussen beide handpalmen tot de rand is verdwenen en je pop-up een volledig glad oppervlak heeft. Zo, nummer n is klaar! Leg deze in een bakje met vlakke bodem te rusten. Het bakje heb ik ingesmeerd met een drupje van de hennepolie zodat de pop-ups niet blijven plakken. De vlakke bodem zorgt dat ze zo veel mogelijk vrij van elkaar liggen.

Het laatste randje kun je in je handpalm wegwerken.

Routine bouwen

Nu is het een kwestie van rustig routine opbouwen om keer op keer perfecte en identieke pop-ups te produceren. Haal daarvoor steeds een nieuwe pluk deeg uit het zakje. Je moet even gevoel opbouwen hoe te werken met de roller.

Het werken met de Corkball Roller ging mij beter af dan verwacht!

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik mij verbaasde over het werken met het apparaatje tijdens de eerste productiesessie; het ging mij beter af dan verwacht. Een verademing vergeleken met hoe het voorheen ging! Schud af en toe het bakje met pop-ups heen en weer om te voorkomen dat ze aan elkaar of aan de bodem gaan plakken.

Et voila: mooie, ronde pop-ups!

Koken

Als je klaar bent met rollen, dan moeten ze net als normale boilies gekookt worden. Doordat dit maar een schilletje heeft van 1,5mm dikte, neemt het koken niet veel tijd in beslag. In dit geval breng ik water aan de kook, hang de zeef erin, haal het water van de kook af en laat de pop-ups in het water rollen.

De Corkballs hoeven maar kort te zwemmen in het gekookte water.

Gedurende ongeveer 30 seconden schud ik regelmatig met de zeef zodat ze gelijkmatig verhit worden. Vervolgens haal ik ze er met de zeef uit en leg ik ze op een handdoek. Deze handdoek kan het meeste vocht snel opnemen.

De gekookte pop-ups blijven ongeveer vier tot vijf dagen drogen/uitharden op een handdoek.

Nu is het een kwestie van ongeveer vier tot vijf dagen goed laten drogen tot ze flink zijn uitgehard. Let op! Het wil wel eens voor komen dat er wat lucht is blijven zitten in een uitsparing van het kurk. Dit zorgt dan door uitzetting van de lucht tijdens het koken voor een tijdelijke ?pukkel? op de pop-up, dit trekt tijdens het afkoelen en het latere drogen vanzelf weer weg. Loop gedurende de droogdagen wel af en toe langs om ze te keren.

De deeg die je met n ei maakt is goed voor zo’n 100 tot 150 pop-ups!

De hoeveelheid deeg die je met n ei maakt is voldoende voor ongeveer 100-150 pop-ups. Ik maak zelf meestal ongeveer 30 tot 50 stuks per keer, de rest van het deeg kun je dan prima invriezen voor een volgende rolbeurt. Wel het zakje goed afsluiten, anders smaken alle andere diepvriesproducten straks mierzoet 😉

Het overtollige deeg kun je eenvoudig invriezen.

De finishing touch: het soaken

We hebben weliswaar flink wat attractors toegevoegd aan ons deeg, het blijft echter maar een dun schilletje van 1,5mm. Bovendien hebben we ze gedurende enkele dagen flink ingedroogd. De echte toegevoegde waarde creren we door de pop-ups nu samen met dezelfde extra attractors in een potje te stoppen. Gedurende enkele weken zullen die volledig in de buitenmantel van het aas trekken, om er in het water vervolgens snel uit te kunnen lekken.

Om de pop-ups ng meer aantrekkingskracht mee te geven zet Mark ze in de soak. Dit is toch extreem aantrekkelijk voor karpers?!

De hoeveelheid soak die je kunt toevoegen hangt af van het formaat en aantal pop-ups, in mijn geval heb ik 50 stuks van 15mm gemaakt en voeg ik 12ml liquids toe: dezelfde hoeveelheden als in het deeg, minus de hennepolie, en inclusief een beetje Fructose Concentrate. Meng het geheel goed voor je de pop-ups erin stopt. Laat het potje gesloten en schud elke dag n of twee keer, tot alles gelijkmatig is opgenomen. Je kunt ook met minder soak beginnen en later meer toevoegen, maar die keuze ligt bij jezelf.

Om de pop-ups een finishing touch mee te geven soak ik ze in een liquid!

En dan… Vissen!

De hoeveelheid vertrouwen die uitgaat van de heerlijke geuren die je tegemoet komen als je het zelfgemaakte potje pop-ups opent is onbeschrijflijk. Je hebtnueen uniek aas gecreerd waar niemand anders mee vist. Door hierop te vangen vergroot je gegarandeerd je visplezier. De beste manier om je pop-up aan de rig te bevestigen en deze lang intact te houden is met behulp van baitfloss.

De zelfgemaakte corkball pop-up aan een zelfgemaakte rig. Dit MOET haast wel vis opleveren!

Door ze eerst in te snoeren en vervolgens aan het ringetje van de rig te knopen. Daarna afknippen, branden en klaar. Mits de floss door het midden loopt en stevig is aangetrokken gaat ditnooit meerlos in het water. Je laat tevens het deegmantel intact, zodat de pop-up ook heel blijft onder water. Indien nodig kun je de rig dus minstens 24 uur laten liggen.

Hoppa, deze rakker viel voor de zelfgemaakte pop-up!

Probeer het zelf!

Ik hoop dat ik met dit artikel een aantal van jullie heb kunnen inspireren om ook zelf eens corkball pop-ups te maken, en vissers die dat al deden van enkele nuttige tips heb kunnen voorzien. Met de hulpmiddelen waarover we tegenwoordig beschikken is het echt niet moeilijk meer!

Met wat geduld en oefening kan ook jij je eigen corkball pop-ups maken!

Het vereist slechts wat geduld, oefening en vervolgens kun je je eigen twist geven aan elke pop-up die je maakt.

Ik wens jullie veel rolsucces en goede vangsten op jullie eigen unieke creaties!

Mark Noorman

Bekijk ook