ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Masterclass riviervissen #1 – Het vissen met breeklijnen – Joachim Stelma

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Riviervissen is in vele opzichten een heel andere tak van sport dan alle andere visserijen op stilstaande wateren. Vissen in stromend water kan nog wel eens lastig zijn en vergt daarom het uiterste van zowel het materiaal als de visser. Een belangrijke techniek bij het riviervissen is het vissen ‘au cassant’, in het Nederlands: het vissen met breeklijnen! Joachim Stelma geeft in dit artikel uitleg.


Pêche au cassant: met je lijn bóven water.

Riviervissen… Zeker geen appeltje, eitje…

Joachim aan het woord: In 2019 verwelkom ik bijna 100 verschillende klanten bij mijn bedrijf Lot of Carp. Allemaal gaan zij “die rivier wel even temmen en een flinke reeks bakken op de kant trekken.” Vol zelfvertrouwen staan ze aan de oevers van een meestal idyllisch en kalm ogend riviertje.

Vol vertrouwen aan de oevers van deze nog steeds magische rivier.

Het kan ook, laat ik dat voorop stellen. Maar we hebben er zelf weinig over te vertellen. Daarom is de titel ‘Masterclass’ ook wat gekscherend. Elke riviervisser weet dat je maar weinig in te brengen hebt. De kaarten zijn al geschud. Je krijgt wat de rivier je geeft. Wel kun je er natuurlijk alles aan doen om je kansen ook daadwerkelijk te verzilveren.

De Lot is een idyllische rivier, meestal… (foto: Remco Buis)

De Lot is geen watermassa die je angst inboezemt, zoals, van de rivieren die ik heb bevist, de Rhône dat bijvoorbeeld wel kan zijn. Integendeel, de prachtige omgeving en het heldere, langzaam kabbelende water omarmen je direct, alsof je thuiskomt, in een warm bad. Het is maar goed dat de meeste vissers niet in de winter komen, want dan kan het er heel anders uit zien, maar dat terzijde.

Soms, ook in het voorjaar, kan het ineens flink gaan stromen.

Wie vaker op rivieren vist weet dat de visserij in de praktijk erg taai kan zijn, zelfs als alle omstandigheden goed lijken. Zelfs met zeer weinig stroming kan het lastig zijn de goede plekken te bevissen. Een lijntje op die goede stek aan de overkant lijkt misschien te blijven liggen, na enige tijd en wat wier in je lijnen hou je ‘m toch niet op z’n plek. Je molen gaat tikken en er komt een bocht in de lijn. Dat wil je al helemaal niet als je ook nog tegen obstakels aan vist!

Betere vangsten komen meestal met meer stroming, zo is de ervaring. Maar hoe hou je dan je rigs op de plek? Grote stukken lood of zware stenen eraan lukt aan je eigen kant, maar dan nog kun je niet naar de overkant vissen. De oplossing leerde ik een tijd geleden in Frankrijk. De lokale vissers hier vissen namelijk al jaren met een zeer handig systeem wat ze noemen ‘pêche au cassant’. Cassant betekent ‘breekbaar’ en dan weten jullie waarschijnlijk wel waar ik het over heb: vissen met breeklijnen.

(Grote) stenen zijn een uitkomst, maar dan nog is aan de overkant vissen een kansloze missie. Zéker met drijfvuil.

De theorie!

De ene rivier is de andere niet, net als afgesloten wateren eigenlijk. Wat wel op veel (kleinere) rivieren geldt is dat de karpers vaak langs de oevers azen. De aanbeten komen hier op de Lot eigenlijk zelden uit het midden, tenzij er bijzondere plekken zoals plateaus met wiervelden te vinden zijn natuurlijk. Is dat niet het geval dan doe je er verstandig aan je hengels niet al te ver van de kant af te positioneren. Vaak is het hier ondiep, staan er waterplanten en is er veel natuurlijk voedsel te vinden. Helaas liggen er in de kantzones ook vaak enorm veel aangespoelde bomen en andere obstakels.

Prachtig, maar verraderlijk.

Wat wel op veel (kleinere) rivieren geldt is dat de karpers vaak langs de oevers azen.

Je wilt dus tegen de kanten aan vissen, maar hoe doe je dat? De eigen kant is gevaarlijk, want je lijn loopt dan parallel over meerdere obstakels. Je kunt een vis dan niet echt ‘blokken’. Een Bover systeem (klik hier voor een duidelijke uitleg van Boudewijn Margadant) is dan wel een ‘must’, en dan nog kun je je afvragen of het verantwoord is. De overkant is wat dat betreft een stuk veiliger, omdat je een vis naar je toe kunt trekken en het midden van de rivier vaak schoon is. Met een beetje stroming wordt het echter onmogelijk de lijnen goed op de plek te houden, dus gaan we de hoofdlijn boven water spannen. De lijn knopen we dan vast aan een boom aan de overkant. Bijkomend voordeel is dat de karper het directe gevaar voelt van die kant, zodat de vis vlucht naar het midden van het water.

Het Boversysteem (in de verte). Zeer effectief in bepaalde omstandigheden.

Benodigdheden

Veel heb je niet nodig om ‘au cassant’ te vissen. Laat je lijnclips maar thuis, elastiekjes zijn een stuk praktischer en makkelijker in gebruik. Je koopt ze voor nog geen €2,- bij de supermarkt. Je moet wel echt die dunne hebben, want de dikkere (bruine) varianten breken niet snel genoeg, zeker niet bij een kopvoorn of barbeel, waarvan een aanbeet op de rivier zeker niet ondenkbaar is 😉

Elastiekjes zijn te koop bij vrijwel elke supermarkt.

Naast de elastiekjes vis je au cassant met een gevlochten hoofdlijn. Een nylon hoofdlijn bevat rek en is te zwaar om boven water te spannen. Zo heb je de kans dat de lijn in het water gaat hangen, wat ervoor kan zorgen dat het elastiek breekt wanneer er teveel druk op de lijn komt. Uiteraard wel met een wat elastische voorslag als demping, met 60 lbs trekkracht als minimum op een (obstakelrijke) rivier.

Een sterke gevlochten hoofdlijn is voor deze visserij een must.

Qua haakkeuze zou ik altijd aanraden om een type klauwhaak te pakken, aangezien de druk op de haak tijdelijk wegvalt bij het breken van het elastiek (later meer). Zonder druk heb je met een rechtpuntige haak meer kans op een losschieter. Daarnaast denk ik dat je met een type klauwhaak meer druk kunt zetten, en met obstakels in de buurt is dat geen overbodige luxe. Zet overigens niet te klein in. Een haakmaat 4 of groter is aan te bevelen. De Fransen vissen trouwens liefst nog veel groter. Hoe groter hoe sterker en minder lossers lijkt men te denken, en de ervaring leert dat ze het gelijk aan hun zijde hebben wat deze visserij betreft.

Met obstakels in de buurt heb je staal nodig om te drillen.

Omdat je met deze visserij vrij weinig last hebt van de stroming, kun je met lood van maximaal 200 gram eigenlijk overal goed wegkomen. Toch raad ik het gebruik van stenen aan, die je ook met een wat elastiekjes aan de loodclip bevestigt. Op deze manier weet je zeker dat het loodgewicht lost bij een aanbeet, wat ook voor de visveiligheid geen overbodige luxe is.

Ook bij mooi weer en een rustig ogende rivier kunnen de omstandigheden in een oogwenk veranderen.

Laatste cruciale attributen zijn zware hangers of swingers en zeer gevoelig afgestelde beetmelders. Bij een aanbeet valt je lijn slap en krijg je slechts beetregistratie van de naar beneden vallende swinger/hanger.

Wie snel bij de hengel is, wordt beloond ;).

In de praktijk

Ok, stel je hebt dus hard stromend water, of je wilt dit systeem gewoon eens inzetten op een dressuurwater, zodat er geen lijnen door het water lopen, zoek dan eerst naar een goede overhangende boom aan de overkant van het water. Het moet een stevige tak zijn, liefst vrijgemaakt van bladeren en takjes waar je lijn achter kan blijven haken. Om te voorkomen dat je lijn in het water gaat hangen moet de tak waar je ‘m aan gaat knopen zich minimaal 50 centimeter boven het wateroppervlak bevinden. Heb je geen bomen dan kun je ook een bankstick in de grond steken.

Zoek een goede tak om je lijn aan vast te knopen. (Foto: Erik Hurxkens/Mathijs Lourens)

Vaar met je bootje naar je voerstek. De eerste keren zal het best lastig zijn om de boot op de plek te houden, zeker als het hard stroomt en/of waait. Dan kun je beter met z’n tweeën uitvaren, als je die mogelijkheid hebt. De een kan dan de boot op z’n plek houden terwijl de ander de hengel positioneert. Knoop zodra je montage ligt twee elastiekjes op je lijn. Zorg er daarbij voor dat de lijn naar de tak goed slap ligt, anders wordt het lood opgetild wanneer het gaat waaien, en kan een strakke lijn de karper afschrikken. De twee elastiekjes knoop je vervolgens met een dubbele knoop aan elkaar. Vis je op grote afstand dan kun je er beter drie of vier gebruiken. Let er voordat je weer terug vaart goed op dat je lijn onder de tak zit en er niet ook overheen, dat kan een lijnbreuk veroorzaken.

Twee elastiekjes en een dubbele knoop: Klaar is Kees!

Leg je hengel op de steunen en draai je lijn strak, zodat ie uit het water komt. Swinger eraan, slip DICHT en je hengel aan de steun zekeren met een elastiek bijvoorbeeld. Er zijn ook hengelsteunen op de markt te koop met een elastiek eraan. Vis je vanaf de oevers dan kun je ook met een haring je hengel vastzetten.

Door de druk vanuit de oever zal de vis ‘denken’ dat het gevaar daar vandaan komt en weg vluchten uit de obstakels. (foto: Marijn Ham/Jeroen van Alphen)

Elke piep is er nu een om direct naar je hengel te vliegen. Let op, je moet echt heel alert zijn. Vast slapen is er niet bij met deze visserij, al helemaal niet met een dichte tent. Heb je een aanbeet, dan valt je lijn slap en je swinger naar beneden. Je krijgt dus slechts enkele piepen. Dankzij de druk die van de overkant komt (van het vastgeknoopte elastiek) zal de karper denken dat het gevaar daar vandaan komt en juist van de overkant vandaan zwemmen. Win-win in het geval van obstakels.

Vissen in stromend water bij obstakels, Julian en Jelmer Simmes deden het en werden rijkelijk beloond.

Draai zo snel mogelijk je lijn binnen zodra je een aanbeet hebt, en blijf dit doen zodra je contact hebt. Dit kan er misschien wat als onvriendelijk ‘takelen’ uitzien, maar je moet zo snel mogelijk contact maken en de vis uit de obstakels trekken. Hard drillen kan een losschieter tot gevolg hebben, maar dit heb ik altijd 100 keer liever dan dat ik iets te veel gun en de vis in de takken zit, met alle gevolgen van dien. Zodra de vis uit de gevaarlijke zone is kun je de slip wat losser zetten en rustig afdrillen.

Heb je de vis uit de kantzone, dan is het tijd om de boot in te springen en de vis rustig af te drillen.

Aandachtspunten

  • Kijk altijd eerst naar de regels wat betreft deze visserij. In Frankrijk is het in veel departementen zo dat je van zonsondergang tot zonsopgang op deze manier mag vissen (als je er mag nachtvissen natuurlijk). Zodra het licht is mogen er geen lijnen meer boven water ‘zweven’ in verband met andere watergebruikers.
  • Doe altijd eerst grondig onderzoek naar de bodem. Liggen er te veel obstakels in de buurt, blijf er dan weg. Links en rechts van je montage moet je altijd minimaal tien meter obstakelvrij water hebben.
  • Gebruik sterk materiaal wat je ook echt durft te gebruiken.
Mathijs Lourens met een schitterende schub in een schitterend decor.

Neem geen risico

Pêche au cassant kan heel nuttig zijn in je visserij. Het maakt het mogelijk om ook met (hard) stromend water effectief te kunnen vissen. Ook is het bij obstakels een manier om de karper hier juist uit te doen vluchten. Wel zul je je altijd af moeten blijven vragen of je verantwoord bezig bent. De Lot is een zeer obstakelrijk water waar je zonder ervaring of niet de juiste materialen soms misschien beter sommige plekken links kunt laten liggen. Een vis zwemt dan meestal wel weg van de obstakels, maar is er eenmaal weer druk op de haak dan zal die meestal wel weer koers wijzigen.

De vissen zijn puntgaaf, laten we dat zou houden! (Foto: Remco Buis.)

Op deze manier heb ik al veel karpers kunnen vangen op de Lot en Rhône. Eigenlijk verspeel ik echt zelden een vis, heel soms een losser. Misschien moet ik er dan net als de lokale vissers toch nog een grotere haak aan doen ;). Ook heb ik nog nooit een karper gevangen of gezien op de Lot die een beschadigde bek had of iets dergelijks. Eigenlijk zijn ze allemaal puntgaaf. Laten we dat dus zo houden!

Volgende keer ga ik in op stekkeuze, trekroutes en aasgedrag. Tot dan!

Joachim Stelma


Volg Joachim ook op Instagram en Facebook.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1