Meer zomerkarpers vangen dankzij deze tips van Simon Scott!

Vorig jaar hebben onze Engelse collega’s van Cypography een leerzaam interview afgenomen met visbioloog Simon Scott. In deze update hebben we een aantal tips van Simon voor jullie op een rijtje gezet. Hopelijk helpt het jullie om deze zomer extra karpers te strikken! Let’s go.


Effect van wiergroei

Het zal jullie vast bekend zijn dat karpers van nature van warm water houden. Net zoals de waterplanten! Vooral als het water 28 graden of meer is voelen zowel de karpers als het wier zich in hun element. Wier groeit vooral op de ondiepe, dus warme zones van het water. Daar liggen ze dan ook vaak aan de oppervlakte in het zonnetje. Hier krijgt de karper de meeste hitte en de voordelen van het zuurstof dat wordt geproduceerd door de planten.

In de zomer liggen ze maar al te graag van het zonnetje te genieten, zeker als er wat wier staat.

Door het zonlicht fotosynthesen de planten waardoor veel zuurstof ontstaat. Steek maar eens een schepnetsteel in het wier, je zal zien dat er allerlei belletjes omhoog komen en dat is niet zomaar lucht, maar echt pure zuurstof! Door het vele zuurstof en de hogere watertemperatuur gaat de vertering van de karper ook erg gemakkelijk wanneer ze in of boven het wier liggen. Op een zonnige dag kan het dus lonen om in of bij een wierbed te vissen vanwege de hoeveelheid zuurstof.

Wier produceert erg veel zuurstof, iets waar karpers gek op zijn.

Het is echter niet altijd verstandig hier te vissen tijdens een bewolkte dag, of laat staan in de nacht. Tijdens deze momenten hebben die zones vaak minder zuurstof dan de open plekken van het water. Daarom kan het slim zijn om hierop in te spelen door overdag de hengels in het wier te leggen (op de ondiepe zones) en ‘s avonds de hengels in het open water te leggen.

Zakken van vissen

Bewaar karpers in de zomer niet in een bewaarzak, sling in het wier of op erg warme en ondiepe plekken. Vooral ’s nachts niet! Dit soort plekken bevatten ontzettend weinig zuurstof, wat de vis na een hard gevecht juist nodig heeft. Zak een vis het liefst niet, maar wil je toch even wachten tot je maatje langs komt met een fotocamera, zorg dan dat hij zo snel mogelijk komt. Loop naar een open plek in de schaduw, want daar is meer zuurstof.

Vermijd in de zomermaanden een sling of bewaarzak, zeker op wierrijke wateren.

Daguren in de zomer

De daguren op wierrijke wateren in de zomer kunnen productiever zijn dan de nachturen, aangezien het wier overdag zuurstof geeft en ’s nachts juist weinig; soms wil de karper zich ’s nachts niet eens meer verroeren. Het aasgedrag is gebaseerd op drie factoren: voedselaanbod, watertemperatuur en de zuurstofgehalte van het water. Zuurstof is hetgeen wat de mate van aasactiviteit bepaald. Zodra het licht wordt, beginnen de planten zuurstof af te geven door de fotosynthese.

Op sommige wateren begint de vis pas later in de ochtend te azen, een uurtje extra kan dus al lonen!

Vissen willen hun volle buik het liefst verteren in zuurstofrijk water, dus daarom is het vaak zo dat de vis wat later in de ochtend begint te azen. Het zuurstofgehalte van het water is nu hoog wanneer de zon goed schijnt. Het eerste licht hoeft dus niet altijd de beste tijd te zijn, aangezien de mate van zuurstof in het water dan nog niet optimaal is.

Geeft regen meer zuurstof in het water?

Het is inderdaad zo dat regen meer zuurstof in het water brengt, toch gaat dit gepaard met bewolking. Die geeft niet zoveel zuurstof als de zonnige dagen (waar de planten en het wier zuurstof produceren door het proces van fotosynthese). Een flinke regenbui kan goed zijn voor de visserij, maar hoeft niet altijd te maken hebben met het zuurstofgehalte van het water.

Een zonnige dag heeft zijn voor- en nadelen…

De wind volgen of niet?

Dankzij de sterke zomerwinden kunnen de zuurstofrijke waterlagen zich makkelijker verdelen en worden de warme oppervlaktelagen naar een bepaalde richting geduwd. De kant waar de wind op beukt, is normaal gesproken de kant waar de karpers dan ook graag willen zijn. Dit heeft dus niet persé met natuurlijk voedsel te maken, want dat zit eigenlijk overal in het water.

Wind op de kant is vis in de hand!

Een uitzondering is slakken; die worden soms wel meegenomen door de wind. Op deze kant is het dus lekker warm en zuurstofrijk, voor de karper is dat gewoon perfect. Toch is het vaak zo dat de vis na drie of vier dagen sterke wind in de luwte gaat liggen. Als de vis de wind zou volgen vanwege het natuurlijke voedsel, wat door de wind wordt meegenomen, dan zou dit niet het geval zijn.

Een springende vis is altijd de moeite waard om een haak-aasje naartoe te werpen.

Een extra tip

De meest succesvolle karpervissers zijn de vissers die constant, maar dan ook echt constant naar het water staren. Één springende vis kan al het verschil maken tussen vangen of blanken. En zeg nou zelf, het is toch heerlijk om ’s ochtends tijdens het eerste licht de vis recht boven je rigs te zien springen omdat je ze bent gevolgd?

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze tips, veel succes de komende weken aan de waterkant!


Team KWO

Vang meer karpers dankzij deze updates ⤵️
7 video’s over succesvol karpervissen in het voorjaar
Alles over wiervissen zie je in deze video
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

Bekijk ook