Meervalvissen 2.0: Vis op meerval bij Catfish Camp Caspe!

Ooit nagedacht om een keer op meerval te vissen? Lees dan dit artikel, dat gaat over het vissen op meerval bij Catfish Camp Caspe! Zij bieden verschillende pakketten aan, dus voor ieder wat wils. Naast dat je meerval kunt vangen op de Ebro, kan je ook kiezen om achter de rivierschubs aan te gaan die er rondzwemmen!


Catfish Camp Caspe: Wie heeft hier nog niet van gehoord: op meerval vissen met pellets? Voor veel vissers is dit d manier hoe zij het kennen, omdat het zo op het karpervissen lijkt. Je vist namelijk vanaf een vaste plek op een door jouw gemaakte voerplek. Daarmee houdt de vergelijking dan ook wel een beetje op. Veel mensen denken dat je uren aan de waterkant vertoeft zonder wat te doen, maar niets is minder waar!

De hengels staan altijd verticaal gepositioneerd!

Vaak ben je actiever bezig dan dat je zelf denkt. Dit komt omdat je vaak veel vangt (dus veel actie) door de hulp van een visgids. Het voordeel van vissen op meerval is dat een meerval hoofdzakelijk overdag op de pellets aast, ’s nacht vang je dus beduidend minder. Bij uitstek is dit dan ook de beste techniek wanneer je overdag een meerval wilt vangen! Waarom dit de beste techniek is, is duidelijk te verklaren. Een meerval is namelijk een nachtrover. Overdag zoekt hij de bodem af op zoek naar iets wat eetbaar is (pellets dus). In de nacht gaat een meerval op rooftocht, hij is dan in alle waterlagen actief.

Record meerval voor de gasten van Catfish Camp Caspe!

Topdagen

Nog een grote misvatting is dat wanneer je pellets in het water gooit, de vis vanzelf wel komt. De stek is echter uitermate belangrijk. Enkele meters kunnen al een groot verschil maken in de vangsten! Wij hebben inmiddels het volgende geleerd: 10% fout doen aan de waterkant levert je 90% minder vangsten op. We hebben het dan over de lijnen onjuist uitvaren, niet op de juiste plek vissen, hengels niet goed positioneren en voeren in de stroming. Dat wij daar gelijk in hebben is te bewijzen met onze vangsten (die goed zijn)! Met een gemiddelde van tien meervallen per dag en dat over een jaar genomen, vangen wij niet slecht. Soms zitten er ook topdagen tussen met tientallen vissen, bekijk hiervoor onze Facebook-pagina.

Pontoon boot met voldoende ruimte voor vier man. Kom op plaatsen waar niemand anders komt!

Onze gidsen weten door hun 20-jarige ervaring waar ze de juiste stekken moeten vinden en waar je op moet letten. Er zijn stukken van honderden meters rivier, waar je nooit een meerval zult vangen. De goede plek vinden vraagt dus om veel ervaring! Een mooie plek langs de kant wilt niet zeggen dat het onderwater ook klopt. Om die reden hebben wij ook twee pontoon boten, zodat wij op stekken kunnen vissen waar anderen niet kunnen komen. Geen lijndruk en voedselconcurrentie: dat maakt het verschil op de rivier! Je wilt nu eenmaal niet tussen vele andere vissers plaatsnemen. Een paar aanknopingspunten zijn waterdieptes, maar lang niet altijd is de diepste plek dan ook de juiste plek. Denk ook aan de spronglaag in het water, het zuurstofgehalte en obstakels in de vorm van steenhopen of bomen.

Onderweg naar de stek op een rustig deel van de Ebro.

Safety rig

Meestal vissen wij met een safety-rig, die speciaal is samengesteld voor de meerval. De normale safety-clips voor karpers gebruiken wij niet omdat je dan regelmatig je lood kwijtraakt. Deze zijn namelijk gemaakt voor lood tot maximaal 100 gram en wij vissen met 300 gram of meer met onze stone-rigs. Dit gewicht is nodig om je lijn op grote afstand (100 meter of meer) te kunnen afspannen. De lijn is dikker dan die wordt gebruikt voor het karpervissen en heeft dus meer weerstand is het water, vandaar het zware lood.

Een veelvoorkomende bijvangst op de Ebro is karper.

Bij aankomst op de stek worden hengels verticaal in de steunen gezet, rod-pods werken niet. Een meerval rukt vaak met grote kracht aan de lijn na een aanbeet, waardoor een rodpod direct ondersteboven gaat. Ook een baitrunner werkt slecht, omdat de rukken sneller zijn dan dat je aan de spoel kunt draaien, met als resultaat dat alles in het water verdwijnt, dus gebruik sterke en verticale steunen. Wij vissen met 9-ponds hengels van drie meter met een parabolische actie. Dit in combinatie met Fin-nor molens, type Offshore 9500. Het materiaal moet nu eenmal goed afgestemd op de zwaarste vissen. Wie denkt dat je een meerval op een karperhengel kan drillen… meestal werd deze verspild tussen de obstakels! Dit komt omdat er minder kracht kan worden gezet, waardoor de meerval meer ruimte heeft om zich vast te zwemmen. De opmerking: je moet de vis een kans geven en zo licht mogelijk visssen, daar ben ik het niet mee eens. Een verspeelde vis zwemt vaak met een haak en veel lijn rond, waardoor die zich makkelijk vastzwemmen in de obstakels en daar niet van weg kan komen.

Krachtige vissen zoals deze moet je niet teveel speling geven!

Vers aas

Heel belangrijk is om regelmatig het aas te verversen en opnieuw je lijnen uit te varen. Wij doen dit elke twee uur, waarbij wij ook opnieuw bijvoeren. Pellets lossen nu eenmal op en de smaak en geur gaat in het water snel verloren. Vers aas is dus erg belangrijk! Om een voorbeeld te geven: als er een vis wordt gevangen en de hengels wordt opnieuw uitgevaren, dan kan ik bijna met zekerheid vertellen waar de volgende aanbeet vandaan komt. Dat is niet op de hengels die al langer in het water liggen, maar de pas uitgevaren hengel. Dat komt door het verse aas!

Vers aas is erg belangrijk!

Bij verticaal opgestelde hengels komt de aanbeet anders over dan bij karperhengels op een rod-pod. Er zijn drie mogelijkheden van aanbeten:

  1. De hengel staat zo krom als een banaan en aanslaan is dan niet meer nodig.
  2. De vis blijft op de stek en je ziet de rukken dan op de hengeltop, je hoeft dan alleen nog de lijn strak te draaien en licht de haak te zetten.
  3. Je lijn valt slap omdat de vis naar je toe zwemt. In dat geval moet je snel de lijn strakdraaien. Dan kan soms meer dan twintig meter zijn, zet je dan schrap voor de dril!
Dril met een bijna, dicht staande slip.

Veel mensen vinden een meerval geen mooie vis en over smaak valt nu eenmal niet te twisten. De spectaculaire dril van deze vis maakt echter alles weer goed. Een grote meerval van twee meter of groter, trekt zonder problemen veel lijn van een molen waarvan de slip heel vast staat. Met je hand is het bijna onmogelijk om er lijn van af te trekken!

De spectaculaire dril van deze vis maakt alles weer goed.

Na de dril moet de meerval geland worden en dit gaat niet met een schepnet. De handlanding is de enige en juiste methode. Vergeet niet om een handschoen aan te trekken, want de bek van een meerval bestaat uit schuurpapier. Als onthaakmat wordt er een bouwzeil gebruikt. Na een veilige landing kunnen er foto’s gemaakt worden waarna de vis weer in vrijheid kan zwemmen. Bij het maken van de foto’s is het belangrijk om goed naar de gids te luisteren, hij weet namelijk precies hoe je de vis moet optillen (voor een mooi plaatje).

Een meerval van twee meter plus!

Karpervangsten

Naast meerval hebben we veel karper als bijvangst, van dressuur is hier geen sprake. Ook de karpers worden gevangen op een meerval montage (haakmaat 2 en 80/00 hoofdlijn). Vaak hebben deze karpers een gewicht tussen de 25 en 50 pond. Deze sterke rivierschubs zorgen wel voor een mooie dril. De combinatie van karper- en meervalvissen gaat en kan hier heel goed! Je kan met een aantal hengels op karper vissen en de andere hengels weer op meerval. Een selectie van vangsten zit hem dan wel vaak in het aas dat gebruikt wordt.

Een sterke rivierschub van de Ebro!

Wil jij ook grote vissen vangen op een mooie en rustige plek (in een heerlijk klimaat), kijk dan eens op onze website. Heb je geen ervaring? Geen probleem, maar dan rijden wij een gids wel aan. Het voordeel is dat je dan ook niks aan materiaal hoeft mee te nemen!

We zien je graag terug in Spanje!

Team Catfish Camp Caspe


Bekijk ook de Facebook-pagina van Catfish Camp Caspe.

Bekijk ook