Word KWO member

Member in de Spotlight – Brent Nauta

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Wij van KWO houden onze Members graag nauwlettend in de gaten, want er komen geregeld foto’s en video’s van jullie voorbij om van te watertanden. Uiteraard willen wij graag het verhaal achter die gave carpy pics en baasachtige movies horen. Vandaar dat ik (Mathijs Lourens, red.) graag af en toe een KWO Community Member in de spotlight zet! 

Ditmaal is mijn oog gevallen op een jonge visser uit het noorden van het land. Onlangs kwam hij wel ontzettend positief in het karpernieuws vanwege een MONSTERSESSIE met zijn vismaat op een hard openbaar water in het zuiden van Frankrijk, maar daarover meer in het aansluitende deel… We gaan eerst eens één van de hoofdrolspelers Brent Nauta aan de tand voelen over zijn visserij. De jeugd heeft immers de toekomst!


OP SLEEPTOUW

Want met zijn twintig jaar mogen we Brent best wel scharen onder de jeugd, toch? Als ik hem spreek, wordt ook al snel duidelijk dat Brent een beetje een stereotiep is van jonge, gedreven, karpervissers. Vanaf zijn vijftiende is hij echt verslingerd geraakt aan karpervissen en kwam hij erachter dat hij zijn visserij naar een hoger niveau wilde tillen. Hij viste altijd wel met zijn vrienden, maar die waren niet fanatiek genoeg voor Brent. 

Martijn en Geert namen de jonge Brent op sleeptouw en leerde hem de fijne kneepjes van het karpervak.

Op de fiets onderweg naar huis, langs één van de vele kanaaltjes bij hem in de buurt, liet hij zijn vrienden vaak maar doorfietsen omdat hij zelf toch nog graag even een kijkje wilde nemen bij een aantal doorgewinterde plaatselijke karpervissers. Martijn en Geert namen de jonge Brent op sleeptouw en leerde hem de fijne kneepjes van het karpervak. Hét moment dat de dooslag gaf voor Brent, kwam op een dag dat hij een kijkje kwam nemen bij Geert. Geert moest plotseling even weg en vroeg aan Brent of hij op de hengels wilde letten. Dat vond hij maar wat spannend uiteraard en je raadt het al! Er liep een hengel af en dus kwam hij in actie en landde de vis. Wat volgde waren gezamenlijke sessies op het kanaal en het duurde niet lang voordat er ook ’s nachts werd gevist. 

Dat smaakte naar meer en dus kocht hij een fietskar om zo zelf mobieler te zijn met zijn spulletjes. Inderdaad, spulletjes! Want als je het karpervirus eenmaal te pakken hebt, kan het hard gaan! Mede op advies van Geert en Martijn werd er begonnen aan zijn karpercollectie. Naast de fietskar werden er eerst goede hengels aangschaft! Het duurde niet lang of hij had veelal dezelfde uitrusting als Geert en Martijn. Een veilige aanschaf van spullen dus waarbij werd gelet op een degelijke prijs/kwaliteit verhouding.

MOTIVATIE

Ik word zelf nog wel eens geconfronteerd met een stukje motivatie en blijkbaar ben ik niet de enige. Dankzij dit leuke werk, spreek ik veel mensen en hoor ik regelmatig hetzelfde ‘probleem’. Het is wellicht niet eens de motivatie zelf, maar zodra ik het trucje doorheb op een water verdwijnt de uitdaging enigszins en krijg ik de neiging om weer op avontuur te gaan. Waarschijnlijk is dit gewoon een menselijk trekje…

Het was een prima leerschool, maar het was tijd geworden om zijn vleugels uit te slaan.

Tijdens mijn gesprek met Brent bemerk ik bij hem hetzelfde. Het kanaal waar hij begon, kent hij inmiddels als zijn broekzak. Het was een prima leerschool, maar het was tijd geworden om zijn vleugels uit te slaan. Het was op het kanaal heel veel van hetzelfde, maar op een bepaalde stek zwommen er wat bijzondere exemplaren. Nadat deze gevangen waren, werd er verder gekeken… Zo kwam hij op een putje terecht waar een mooie spiegel op zwom van een kilo of zeventien, maar je raadt het al… Toen deze eenmaal gevangen was, moest er een nieuw avontuur komen.

AVONTUUR

En dat kwam er! Brent werd getriggerd door het topwater van Noord-Nederland en dus besloot hij zich daarin te gaan verdiepen. Tijdens een gezamenlijke sessie op dat water met een vriend, zat hij haast ademloos te luisteren naar alle succesverhalen. Zwaar geïnspireerd ging hij huiswaarts en werd er een sessie gepland. De eerste keer dat hij ging, ving hij op de tweede dag meteen één van de topvissen. De jonge Brent roeide met de riemen die hij had. Hij had nog geen rijbewijs en dus werd hij regelmatig daarheen gebracht door zijn ouders of ging met de trein. Zijn doorzettingsvermogen en gedrevenheid werden dus beloond! En hoe!

Vanwege zijn opleiding op de sportvisacademie kwam hij in contact met veel karpervissers en zo kreeg hij zelfs een stageplek bij ‘De Tacklebox’. Op deze manier vergaarde hij de broodnodige informatie over het water, maar uiteindelijk moest hij het natuurlijk wel zelf doen. Het water staat er om bekend dat je je ogen goed de kost moet geven. Eerst de vis lokaliseren alvorens ergens te gaan zitten. Door zijn jeugdige enthousiasme vond hij dit in het begin nog weleens lastig, maar het bleek toch de sleutel te zijn voor dit water. Het duurde dan ook niet lang voordat Brent de topvis van Noord-Nederland in zijn net kon laten glijden.

Het duurde dan ook niet lang voordat Brent de topvis van Noord-Nederland in zijn net kon laten glijden.

Zijn motto is “keep it simple” en dat legt hem geen windeieren. Over tactiek is hij vrij kort van stof, want hij houdt niet val al teveel poespas. Standaard onderlijntjes met een boilie of snowman voldoen voor hem. Zo blijkt maar eens te meer dat locatie en doorzettingsvermogen winnen van montage of presentatie. Dit zal wellicht niet overal opgaan, maar eerlijk gezegd geloof ik daar zelf ook wel in. Al blijft het natuurlijk wel gewoon heel erg leuk om te experimenteren met diverse rigs en presentaties. De enige rig die je verder nog tegen zult komen in zijn rigwallet is de chod-rig. Maar zo verklapt hij, wel kant en klaar, want zelf eentje knopen is nog niet zo heel erg makkelijk 😉 . Wil je toch graag zelf je chod-rig knopen? Check dan dit artikel van onze MH zeker even!

Wat moet je dan nog ondernemen om voldoening te halen uit je visserij?

Maar dan? Dan heb je een Nederlands schub gevangen van 27,6 kilogram. Wat moet je dan nog ondernemen om voldoening te halen uit je visserij? Er komen nog een aantal mooie vissen uit dat water en nog altijd gaat hij er wel eens terug, maar zijn PB zal hij niet gaan verbeteren. Zeker niet nu de topvis van het water onlangs is overleden. Is je PB verbreken dan het belangrijkste? Nou nee, zeker niet, maar het is wel leuk als de kans aanwezig is dat het gebeurt als je ergens zit te vissen. En dus worden er plannen gesmeed om naar Frankrijk af te reizen!

FRANKRIJK, VOORSPOED EN TEGENSLAG

Met vismaat Cees, die hij leerde kennen op het water van zijn topvis, werd gepraat over Frankrijk. De gedachte alleen al maakte de nog altijd jonge Brent ontzettend enthousiast. Welke jonge karpervisser droomt er nu niet van het grote Franse succes?! Er werd een regio in Noord-Frankrijk omcirkeld met een eindeloos aantal wateren. Op zich een schier onmogelijke taak om daar überhaupt een water te kiezen, maar gelukkig wist zijn meer ervaren vismaat aardig de weg in de regio. De eerste keer dat ze gingen, werd een sessie gepland van maar liefst tien dagen! Tien dagen avontuur op openbaar water, wat een droom! Bakken harken in Frankrijk. Maar helaas, zo makkelijk gaat het niet. Er werd niets gevangen de eerste keer, maar opgeven is niet voor Brent weggelegd.

Er werd niets gevangen de eerste keer, maar opgeven is niet voor Brent weggelegd.

Er werden regelmatig sessies gepland naar het beloofde land met diverse vismaten en de derde keer ving hij (eindelijk?) zijn eerste vis! Wat een voldoening was dat! De ware avonturier kwam boven in Brent en op zeker ogenblik ging hij, gemotiveerd tot op het bot, zelfs een keer alleen. Ik vraag hem direct of hij dat als jonge jongen niet een beetje eng vond! Ik als volwassen vent zou zich zelfs enigszins ongemakkelijk voelen om zo’n missie te ondernemen. Hij grinnikt wat en vertelt me, nuchter als hij is, dat hij het wel een beetje spannend vond. Maar hij ving wel vis!

Het ware Mekka was gevonden, maar hoeveel water desbetreffende regio ook biedt, Brent moest door! En wel naar de machtige Alpenwateren. En het werd een sessie om nooit te vergeten… maar dan voornamelijk in negatieve zin helaas. Het werd een avontuurlijke week met heel veel tegenslag, maar gelukkig ook vis!

Samen met zijn maat Kelvin ging hij een week op pad, maar tijdens het voeren op het eerste water werd het raam van zijn auto ingeslagen met een hoop geregel als gevolg én een hoop tijdverlies uiteraard! Eenmaal gesetteld op een water en een flinke schub geland, kwam de Garde de Pèche nog even roet in het eten gooien. De jongens werden om onduidelijke redenen weggejaagd, maar met een flinke dosis doorzettingsvermogen en het besef dat het er blijkbaar allemaal bijhoort (check de gemiddelde MP&MH video maar), werd de koude week toch succesvol afgesloten. 

MATHIJS LOURENS – KWO REDACTIE


Als je bepaalde doelen wilt nastreven, betekent dat vaak dat je concessies moet doen. Bakken vangen en mooie avonturen beleven, krijg je niet in de schoot geworpen. Hoe mooi de succesverhalen er vaak uitzien, vergeet niet dat er vaak bloed, zweet en tranen aan vooraf zijn gegaan. Maar wat is de voldoening groot als de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Momenteel zijn we bezig met een avontuur dat Brent samen met kameraad Martijn Dijkstra beleefde op een hard openbaar circuitwater waar serieuze BAKKEN zwemmen. In de inleiding had ik het al even over een MONSTERSESSIE… stay tuned!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook