ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Membervraag: Hoe vis je het effectiefst op een modderbodem? – Willem Kwinten

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

We kennen ze allemaal wel: wateren met een modderbodem. Een goede aaspresentatie is bij dit type bodem vaak niet eenvoudig. Simpelweg een chod-rig uitgooien biedt namelijk ook niet altijd uitkomst! Wat komt er allemaal kijken bij de visserij op een modderbodem, en hoe pak je zo’n water het beste aan? In dit artikel deelt Willem Kwinten zijn kennis met ons en vertelt hoe hij modderbodems effectief heeft aangepakt.


Willem vertelt: Zoek jij altijd de harde plekjes tussen een modderbodem? Dit is een vraag die regelmatig ter sprake komt als ik voor het eerst met iemand ga vissen. Vrijwel altijd krijg ik als antwoord standaard: ja. Toch heb ik al op meerdere wateren ervaren dat de harde plekjes lang niet altijd de beste stekken zijn. En daarnaast zijn er ook genoeg wateren waar simpelweg geen hard plekje te vinden is!

Er zijn genoeg wateren waar simpelweg geen hard plekje te vinden is!

Kleine wateren omringd met bomen

Neem bijvoorbeeld een klein water dat is omringd door bomen. Ieder najaar verliezen de bomen hun blad, waarvan een deel in het water terecht komt. Dit blad gaat rotten en na een jaar is er niets anders over dan slib. Dit slib wordt logischerwijs ieder jaar dikker. Weet jij hoe oud het water is waar jij vist? Misschien al wel 100 jaar oud! Beeld je dan maar eens in hoeveel blad er al op de bodem is verwerkt tot slib.

Kleine wateren waar veel blad in valt hebben een dikke sliblaag en veel rottend blad op de bodem.

Dit slib wordt door ons snel als modderbodem bestempeld. Deze bodem ruikt zuur en de geur van het haakaas is ook al snel overgenomen door de moerlucht die het slib teweeg brengt. Ook de aaspresentatie is niet zo vanzelfsprekend als op een zuiver en hard grindplaatje.

Een water met een modderbodem vraagt om een andere aanpak dan een grindplas.

Natuurlijk voedsel

De makkelijkste manier om op deze bodem te vissen is simpelweg een chodrig uitgooien. Het lood kan wegzakken in het slib en de pop-up zal altijd netjes op het slib gepresenteerd staan. Natuurlijk ga je op deze manier vis vangen, maar waarschijnlijk is dit ook de meest gebruikte tactiek op jouw water. Dit brengt de nodige dressuur met zich mee, waardoor de lastig vangbare vissen zich niet meer laten verleiden door een pop-up. Om toch kans te maken op deze lastige klanten zul je iets dieper moeten ‘graven’ en in moeten spelen op het natuurlijke gedrag van de vissen.

Karper vangen met een Chod-rig is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt!

De sliblaag van de bodem zit vol met natuurlijk voedsel, vooral in de maanden april tot en met november. Denk aan muggenlarven, slakjes, wormpjes en ontelbaar veel andere beestjes waar de karper zonder pardon zijn neus voor in de blubber steekt. Dit brengt de welbekende zwarte modderwolken met zich mee, die je vast ooit wel eens van de bodem omhoog hebt zien komen.

In een modderbodem zit gas van het rottende blad dat naar de oppervlakte kan ontsnappen. Foto: Peter Andrade

Dit gaat meestal gepaard met miniscule gasbelletjes, bijna schuimachtig. Dit gas komt voort uit het rottingsproces van de bladeren. Vissen hebben hier totaal geen moeite mee, ze zwemmen namelijk al hun hele leven in dit water. Als je relatief kort bij de kant zo’n zwarte wolk omhoog ziet komen; aarzel dan niet om daar een maispitje, worm of maden te laten zakken met een licht loodje van zo’n 30 gram. Grote kans dat er heel snel een aanbeet volgt!

Grote kans dat er heel snel een aanbeet volgt!

Plekken als dit moeten worden voorzien van een subtiel rigsje! Foto: Niko Vervaet

Wateren met modderbodems kunnen ongelofelijk mooie vissen herbergen!

Springende vissen

Heb jij ook wel eens dat er volop vis draait op jouw voerplek? Heb je je al eens afgevraagd waarom ze nou net precies op jouw voerplek rollen, en niet een stuk verderop? Ik ben ervan overtuigd dat rollende vissen vaak duidt op de aanwezigheid van voedsel. Springende vis kan dus ook duiden op een bron van natuurlijk voedsel! Tevens heb je ook direct de locatie van de vissen achterhaald, waarmee je sowieso een stap voor bent. Lukt het niet om met jouw boilies te concurreren tegen het aanwezige voedsel, dan probeer ik altijd een single hookbait dat afwijkt van het aas dat de meeste vissers gebruiken, namelijk pop-ups en boilies. Probeer het eens met mais, maden of wormen. Als je veel last krijgt van witvis kun je ook fakefood gebruiken zoals beschreven in dit artikel.

Bij het zien van een springende vis is het altijd de moeite waard om er een haakaasje heen te werpen! Foto: Roelof Schut

Maden kun je prima bijvoeren in een dichte PVA solid bag.

Loodssysteem & Rig

Bij het vissen op zachte bodems is je aaspresentatie van levensbelang, maar zeker niet vanzelfsprekend. Zoals eerder beschreven kun je een chod-rig met een pop-up inzetten, maar als je merkt dat je hiermee de dressuur niet doorbreekt zul je moeten schakelen naar een ander systeem. Er zijn dan twee systemen die ik zal inzetten. Namelijk:

  • een helikoptersysteem bij koudere watertemperaturen
  • een licht wartelloodje met een lange rig bij hogere watertemperaturen

Met een helikopter systeem kun je met een korte rig op een zachte bodem vissen.

Deze beide systemen laten het toe dat het lood wegzakt in de bodem. Bij een helikoptersysteem krijgt de rig alle vrijheid om boven de modder over de hoofdlijn te schuiven, waardoor de rig wat korter kan zijn dan bij een normaal wartellood systeem. Een licht wartelloodje zal ik dan ook alleen inzetten bij een hogere watertemperatuur, waarbij de vissen meer zwemmen. Een rig prikt immers pas als deze gestrekt wordt, dus de vis zal sneller moeten zwemmen om zich te prikken op een lange rig. De keuze tussen deze twee systemen hangt daarom grotendeels af van de activiteit van de karper.

Als de vissen actiever zijn werkt een licht loodje met een lange rig prima! Denk als haak-aas aan een wafter 😉

PVA

Door je rig in te pakken met PVA landt deze mooi zachtjes op de bodem waardoor het lood een stuk minder diep wegzakt. Zorg er wel voor dat je het PVA goed bevestigd, zodat het niet tijdens het zinken al los komt. Ook zorgt PVA ervoor dat de rig tijdens het zinken geen blaadjes of takjes oppakt, die vaak rijkelijk aanwezig zijn op modderbodems. Als de rig eenmaal goed gepositioneerd is en het haak-aas vrij ligt om opgenomen te worden, maak jij een goede kans om een mooie karper te vangen!

Gebruik altijd PVA als je op modderbodems vist! Zo blijft je haak vrij van takjes en blaadjes.

Vergeet ook het wateroppervlak niet te bevissen als je karper hebt gespot!

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips gehad, zodat je de volgende keer nog efficiënter vist op een modderbodem!

Tot de volgende blog!

Willem Kwinten

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1