ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

MONSTERSESSIE: Bizarre reeks karpers van openbaar water – Martijn Dijkstra

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Het is alweer even geleden, maar in navolging van Member in de Spotlight met Brent Nauta, hadden jullie nog een MONSTERSESSIE tegoed!! Fris je geheugen nog even op door het artikel met Brent te lezen of duik direct in dit uitzonderlijke avontuur. Ik (Mathijs Lourens, red) sprak namelijk ook met de vismaat van Brent, Martijn Dijkstra. Hij vertelde me tot in detail over de droomsessie in het voorjaar van 2018. Zak even onderuit en laat je meenemen in een avontuur dat iedere karpervisser zou willen meemaken…

Als de parels van karpers achter elkaar over je netkoord schuiven, dan voelt het alsof je droomt!


DROMEN

Martijn leerde Brent kennen toen hij 29 was, inmiddels alweer acht jaar geleden. Ze motiveerden elkaar én leerden van elkaar. Na een periode van andere interesses kon Martijn zich mede dankzij Brent weer storten op het karpervissen. Samen gingen ze Noord Nederland door op jacht naar de grotere exemplaren en dat lukte aardig. Zo ving Martijn zijn eerste 20 kilo vis samen met Brent.

De eerste BAK, en toen al in het gezelschap van Brent.

In de jacht naar grote vissen kwam ook het beloofde land Frankrijk al snel ter sprake. De droom van grote Franse karpers leeft bij velen onder ons en die droom werd door de vismaten nagejaagd. Ze begonnen in Noord-Frankrijk waar beide mannen hun eerste buitenlandse vissen los peuterden, al kregen ze het zeker niet cadeau. Het was zoeken, vechten en ploeteren voor die openbare Franse vissen, maar de voldoening was groot. En ook de motivatie steeg toen Martijn zijn eerste 20 kilo vis ving in het Franse land.

Ook in Frankrijk werd de magische grens beslecht.

Target, ver van huis!

Hun territorium moest worden uitgebreid, op zoek naar meer, maar vooral groter! Google bleek wederom onze beste vriend 😉 Na wat zoek- en speurwerk kwam Martijn een gigantische schubkarper tegen op het wereldwijde web. Een vis om van te watertanden en het doel werd gesteld. Martijn zette zijn tanden erin en kwam erachter waar deze parel zijn rondjes zwom en dus werd samen met Brent het plan gesmeed. De twee mannen gingen dieper het Franse land in, nog niet wetende wat hen te wachten stond…

Na wat zoek- en speurwerk kwam Martijn een gigantische schubkarper tegen op het wereldwijde web.

Vanwege aangepaste regelgeving werd gedacht dat het wellicht niet zo druk zou zijn op het water, maar niets bleek minder waar. Na een zware nachtrit met een hoop regen en ellende kwamen ze aan bij het water waar het water met bakken uit de hemel viel. Er werd besloten om een camping op te zoeken en even snel wat uurtjes bij te slapen. ’s Middags was de regen weggetrokken en dus gingen de mannen snel richting het water waar zij een Franse visser tegenkwamen met een dikke spiegel van 18 kilo in zijn net. En dat was zijn eerste dag pas!

Het basiskamp op een lokale camping.

In de hoek die ze onderzochten werd geregeld vis gevangen, maar was het vrij druk terwijl aan de andere kant van het water helemaal niemand te vinden was. Dat zal niet voor niets zijn, zo dachten de mannen. ’s Avonds werd besloten om wat te voeren in de drukke hoek, maar werd ook wat gevoerd aan de andere kant van het water, voor de zekerheid. De volgende ochtend konden ze amper een plekje bemachtigen, maar werden er toch twee hengels uitgevaren. Het duurde echter niet lang voordat andere vissers kwamen klagen. Ze besloten eieren voor hun geld te kiezen en te verkassen naar de andere kant van het water.

Ze besloten eieren voor hun geld te kiezen en te verkassen naar de andere kant van het water.

EERSTE VIS

Na een noodzakelijk bezoekje aan de supermarkt, lagen de lijnen uiteindelijk rond 13:00 op scherp en kon het wachten beginnen. Dat duurde echter niet lang, want al snel meldde de eerste vis zich! Een mooie spiegel van een kilo of 14 werd gevangen door Martijn. De kop was eraf! De avond ervoor was zo’n vijf kilo voer verspreid over een strook van zo’n 200 meter en dit bleek al vrij snel zijn vruchten af te werpen terwijl de stek min of meer op goed geluk was uitgekozen! Soms zit het wel eens mee 😉

Zeker toen de tweede vis zich al vrij snel meldde aan de linkerkant van de voerstrook waar Martijn’s hengels lagen. Deze vis voelde behoorlijk sterk aan en de mannen sprongen de boot in en eenmaal boven de vis kwamen ze erachter dat de vis slechts wat rondjes draaide op de bodem. De vis kwam maar heel langzaam omhoog en Brent maakte zijn maat nerveus door te zeggen “dat het weleens een 25 kilo vis kon zijn!” Martijn geloofde het niet, want ja, hij had nog nooit een 25 kilo vis gevangen. Dat zou toch niet kunnen zo op de eerste dag?

Dat zou toch niet kunnen zo op de eerste dag?

Dag 1: meteen een BAK!

Maar niets bleek minder waar, want eenmaal op de kant bleek het om een magnifieke spiegel te gaan van maar liefst 26 kilo!! Als een kind zo blij waren beide mannen, wat een begin! Er werd besloten om flink bij te voeren en terug te gaan naar de camping en de volgende morgen vroeg terug te keren naar het water.

DAG TWEE

De voerstrook bevond zich tussen wierbedden en met markers waren inmiddels de schone plekken enigszins aangegeven. Er was zo’n tien kilo boilies verspreid over de strook en dus keerden de mannen vol goede moed weer terug! Binnen twee uur wist Martijn al een spiegeltje te vangen! Bij Brent begon het lichtelijk te knagen en de mannen bespraken even kort de tactiek. Gingen ze om en om vissen of zouden ze nog heel even aankijken of de kant van Brent ook nog zou gaan lopen? Er werd voor nu voor het tweede gekozen.

Er was zo’n tien kilo boilies verspreid over de strook en dus keerden de mannen vol goede moed weer terug!

Binnen een uur liep echter dezelfde hengel wederom af! Heel langzaam en traag… Het zal toch niet weer…? De dril was kort, maar de vis was dik! Eenmaal op de kant bleek het om wederom een machtige spiegel te gaan van 23 kilo! Wat volgde was pure hectiek, want terwijl ze op het water zaten voor een volgende vis, liep er nog een hengel af! En ditmaal was het een hengel van de opgeluchte Brent en dus werd er snel naar de kant gevaren omdat Martijn problemen met zijn molen ondervond. Eenmaal bij de kant bleek het helaas wederom een hengel van Martijn te zijn.

Brent kreeg vervolgens de hengel in zijn hand om de eerste vis af te drillen terwijl Martijn terug het water opging met de volgende hengel. Brent drilde een mooie 15 kilo vis af, maar Martijn zat nog altijd te ploeteren in zijn eentje met een woeste vis onder zich die veel sterker leek dan de voorgaande 25 kilo+ vis. Ditmaal ging het om een puntgave schub van 24 kilo. Martijn kon zijn geluk niet op en wat vielen de mannen met hun neus in de boter.

Ook Brent kon (eindelijk?) oogsten en flink ook, want hij wist maar liefst drie vissen bij te schrijven in een tijdsbestek van slechts vier uurtjes. Vissen in de sling, vissen in het net, chaos op de stek. De vis was helemaal los! De sessie was al ruimschoots geslaagd, maar de week was nog maar net begonnen. ’s Avonds werd wederom tien kilo voer verspreid en voldaan gingen de mannen terug naar de camping.

Vissen in de sling, vissen in het net, chaos op de stek. De vis was helemaal los!

DAG DRIE EN VIER

Dagen van regen en kou. Voorgaande dagen was het maar liefst 22 graden overdag, maar nu moesten ze het doen met een graag of 8. Alles was doorweekt en het was doorbijten en koukleumen die dag. Evengoed werd er nog vis gevangen die dag, waaronder de eerste 20 kilo+ vis voor Brent die week! Na toch een aantal vissen die dag, voelde het eind van de middag alsof de vangsten terugliepen. Of kwam dit gewoon omdat de mannen wel erg verwend waren inmiddels…

De eerste buffel voor Brent!

Het weer had ook zijn weerslag op de gezondheid van Brent. Hij werd ziek en het weer zat nog altijd tegen. Er werd wat uitgeslapen en de mannen besloten om even rustig aan te doen. Het bleef maar regenen en doorweekt kwamen de mannen aan bij de waterkant. Bijna onverklaarbaar werd die dag de ene na de andere vis gevangen en de teller bleef voor die dag steken op maar liefst negen vissen! De zwaarste was echter slechts 14 kilo, terwijl Martijn de beide dagen op 0 bleef staan… Vlak voor het donker volgde echter toch nog een aanbeet voor Martijn en even later gleed er wederom een dikke spiegel over de netrand.

Onderlijntjes knopen tussen het afromen door!

DAG VIJF, DE KERS OP DE TAART

De wekker werd weer op 5 uur gezet, maar Brent voelde zich behoorlijk ziek. Om de stek te behouden, besloot Martijn in zijn eentje te gaan en Brent zei later die dag wel te voet te gaan als hij zich wat beter voelde. Nog altijd in de stromende regen ging Martijn aan de slag en al vrij snel wist hij een mooie schub van 17,5 kilo te landen! Zijn arbeid werd beloond en de vis zat nog altijd op het voer. 

Terwijl Brent nog bezig was met het optuigen van zijn hengels, liep bij Martijn de eerste hengel alweer af.

Inmiddels had Brent zichzelf weer bij elkaar geraapt en was lichtelijk opgeknapt. Uiteraard ook omdat hij de actie niet wilde missen en Martijn besloot zijn maat toch maar even op te pikken met de auto in de stromende regen. 

Amper tijd om een biertje te drinken…

Weer terug bij het water gingen de mannen meteen aan het werk en terwijl Brent nog bezig was met het optuigen van zijn hengels, liep bij Martijn de eerste hengel alweer af. “Ga maar alleen” zei Brent. En Martijn sprong de boot weer in waar hij al snel voelde dat hij heel veel weerstand kreeg. Dat voelde bekend en direct schoot door zijn hoofd dat het wel weer een dikke vis zou kunnen zijn. Echter na een tijdje drillen zat er nog altijd geen beweging in en begon hij te twijfelen of de vis wellicht vast zat.

Na wat proberen en druk zetten kwam er plotseling een reusachtig bellenplakkaat boven.

Na wat proberen en druk zetten kwam er plotseling een reusachtig bellenplakkaat boven en begon de nervositeit toe te slaan. Heel langzaam kwam de vis omhoog en in de regen midden op het water schreeuwde Martijn zijn nervositeit van zich af richting Brent. “Deze vis gaat weer over de 25 kilo!!” Maar stiekem dacht hij zelfs wel dat deze vis richting de 30 kilo zou kunnen gaan…

Het voorgevoel van Martijn bleek te kloppen!

Na een keer mis scheppen dook de vis weer naar beneden en brak het angstzweet hem lichtelijk uit. De volgende keer moest echt raak zijn anders zou hij hem wel eens kunnen verspelen. Na het nodige pompwerk kon hij de vis landen in de boot en schreeuwde hij het uit van blijdschap. Martijn durfde nog niet te geloven dat het weleens de topvis zou kunnen zijn, maar eenmaal op de kant werd het toch bevestigd. Hij had de topvis van het water te pakken op een gewicht van maar liefst 35 kilo! Brent ving die dag nog twee knappe vissen, maar voor Martijn was de buit ruimschoots binnen. Hij zat op een roze wolk. Hij had een unieke vis gevangen!

De topvis van het water. Helaas is de schub afgelopen najaar overleden 🙁

Check hieronder nog een videofragment van deze unieke sessie én vis:

DAG ZES

De voorlaatste dag werd wederom een memorabele dag. Het hield maar niet op en Brent wist die dag maar liefst zes vissen te vangen, waaronder een 18, 19 en een 21 kilo vis. Zo werd Brent de ‘aantallenkoning’ en Martijn de gewichtenbaas, want op dag zeven sloeg het weer helemaal om. Na dagen van regen werd het ineens weer 22 graden. De koek was op, maar de spullen konden worden gedroogd en netjes worden ingepakt. Zo viel alles op zijn plaats!

Aantallenkoning Brent wist natuurlijk ook een paar bijzonder zware exemplaren te vangen, maar in een dergelijke week wordt je verwachtingspatroon behoorlijk op de proef gesteld. Ineens is een vis van 18 kilo helemaal niet zo bijzonder meer. Dat is het wel, maar je beseft het heel even niet meer na zoveel grote vissen. De beide mannen hebben dit avontuur intens samen beleefd en beiden zaten met een brede glimlach in de auto terug naar Nederland.

Reken maar dat de glimlach groot was onderweg!

MATHIJS LOURENS – KWO REDACTIE


De rest van het jaar heeft Martijn voornamelijk van zijn gezin genoten. Hij werd voor de tweede keer vader en, heel eerlijk, na die monstersessie was de motivatie heel even verdwenen. Op zich niet erg, want dan kun je weer even met beide benen op de grond dalen na zulke extreme verwennerij.

Brent is nogmaals teruggekeerd naar het water later in het jaar en wist wederom mooie resultaten te boeken. Helaas voor hem wist hij de topvis niet meer te strikken. Dat is inmiddels ook onmogelijk geworden, want onlangs bereikte ons het trieste nieuws dat de vis is overleden. Waar in Frankrijk zouden nog meer van zulke uitzonderlijke exemplaren rond zwemmen?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook