Najaarssucces – De gouden tip van Bjorn Kolfschoten waarmee je kunt blijven vangen!

Het najaar is dé periode om strakke voercampagnes op te starten en het maximale uit je visjaar te halen. Ook Bjorn Kolfschoten ging er volgas voor en in deze update bespreekt hij een aantal eye-openers, tips én strategieën die hij in zijn najaarsvisserij heeft toegepast. Doe er je voordeel mee!


Bjorn aan het woord: Mijn najaarscampagne is nog in volle gang en loopt inmiddels richting het einde. Wat mij steeds meer is gaan bevallen is het vissen van enkel de avond -of ochtenduurtjes. Ik heb gemerkt dat een dergelijke aanpak, zorgt voor meer vis in minder vistijd.

Begin september startte Bjorn met succes zijn najaarscampagne.

?De afgelopen maanden heb ik dagelijks goed uitgepeilde stekken aangevoerd om deze vervolgens kort af te vissen.

Een hoopvolle start

Ik wist na enkele keren geconcentreerd voeren al snel twee karpers te strikken binnen het kwartier. Wat is dat een heerlijk gevoel zeg! Je weet meteen waar je het allemaal voor doet. Ik heb vervolgens de stek aangevoerd en rust gegeven door in te pakken en thuis na te genieten van het snelle succes.

Een bliksemsnelle start!

De week daarop was ik weer terug om hopelijk weer snel succes te hebben. Wederom had ik enkele keren gevoerd. ?Deze sessie van dik twee uur vissen, blankte ik… Het succes van die week daarvoor bleek dus maar voor even, ondanks dat ik om de dag was door blijven voeren.?

Het succes van de week ervoor bleek dus maar tijdelijk!

Tijd voor paniek?

Meteen begonnen alle alarmbellen te rinkelen. Waarom liep het nu niet? Luchtdruk? Watertemperatuur? Andere vissers? Alle mogelijke zaken spookten door mijn hoofd. Geen van deze redenen leken in eerste instantie tegen mij te werken, maar wat was er dan wel aan de hand?

Zo mooi, maar soms zo onvoorspelbaar!

Er viel mij ineens iets op wat mijn eerdere gevoel bevestigde. Het kon haast geen toeval meer zijn…

Eye-opener

Het is mij nu wel vaker opgevallen dat een aangevoerde stek snel succes oplevert, om vervolgens een beetje in te kakken. Zeker op drukker beviste wateren weten de vissen al snel dat een stek bevist wordt en niet lang meer veilig is.

Onze onderwaterhelden hebben ons sneller door dan we denken!

Het compacte voeren op voor bekende plekjes leverde dus snel succes op, maar zorgde er ook voor dat de vissen doorhadden dat er iets niet pluis was.

Schakelen maar!

Ik zou dus een manier moeten gaan vinden om de stek aan te zwengelen en de vissen vertrouwen te geven om veilig te blijven azen. Waar mijn voer eerst bestond uit enkel 20mm boilies en tijgernoten, ben ik daar verschillende diameters pellets aan gaan toevoegen. Pellets worden maar weinig gebruikt, mede omdat ze vooral te boek staan als brasem voer.

Pellets zijn niet enkel ‘brasemlokkers’!

Nu weet ik ook dat wanneer je pellets compact voert op je stek, de kans zeer groot is dat je vooral brasem aan zult trekken. Toch zie ik maar zelden vissers kleinere diameters pellets (tussen de 6 en 10 mm), verspreid over een stek voeren. Ook ben ik van een 14 millimeter bol overgeschakeld naar 10 millimeter boilies.

Voertactiek

Nu ik was overgeschakeld naar kleiner, nog attractiever voer, ben ik een groter oppervlak gaan aanvoeren met minder voer.?De gedachte hierachter is om de vis meer te laten zwemmen en als het ware uit elkaar te trekken, om zo eventueel gehaakte vissen minder te verstoren.?

Wie het kleine niet eert…

Ook zorg je er op deze manier voor dat witvis wel de kans krijgt om aan te schuiven op je stek, maar niet heel snel je stek kan leegeten.

Door niet teveel te voeren, creëer je als het ware voedselconcurrentie over een groter oppervlak!

De karper krijgt zo ook de tijd om rustig te azen en hier en daar wat mee te pikken. ?Door dus niet te veel te voeren, creëer je als het ware voedselconcurrentie over een groter oppervlak. Hierdoor trek je meer vis aan en zijn ze genoodzaakt om actiever te moeten zoeken naar aas. Dit heeft als gevolg dat je ze weer makkelijker zal kunnen haken!

De tactiek blijkt te werken en de vissen laten zich massaal haken!

De omslag gaf de doorslag!

Elke vierkante meter voerde ik niet meer dan één aasdeeltje, over een groot oppervlak.? Totaal anders dan dat de gemiddelde visser op een relatief klein water zal doen, terwijl je de tactiek van verspreid voeren wel weer veel toegepast ziet worden op groot water.

Je tactiek aanpassen en succes boeken, heerlijk!

Probeer dus ook zeker eens om het over een totaal andere boeg te gooien wat betreft de manier van aanvoeren, mij heeft het in ieder geval geen windeieren gelegd! Wie weet zet bovenstaand artikeltje je weer even aan het denken.?

Succes de komende periode!

Bjorn Kolfschoten


Volg Bjorn op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen en check ook zeker de Instagrampage van CBB Baits. Meer weten over verschillende voerstrategieën? Surf dan naar onze Community!

Bekijk ook