ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Najaarsvisserij: succesfactoren om het maximale uit de herfst te halen!

Het najaar is inmiddels een heel eind onderweg en de komende weken breken de laatste kansen aan om nog die ene dikke buffel te strikken die je visjaar geslaagd maakt. In dit artikel delen Aqua consultants Jeffrey van Osch en Wesley Crauwels een aantal tips die kunnen bijdragen aan het succesvol afsluiten van jouw najaarsoffensief!

De tips van Jeffrey en Wesley lees je hieronder!

Comfort

Jeff & Wesley aan het woord: Tijdens het vissen in het najaar kan het er soms ruig aan toe gaan. Harde wind gepaard met een flinke lading regen en afgewisseld door zon of soms zelfs hagel. Het kan in deze periode alle kanten op!

Met de juiste kleding hou je het langer uit en vergroot je de kans op succes!

Het laatste dat je wil is dat je je sessie vroegtijdig af moet breken door gebrek aan comfort. Zoals we weten wordt het met de dag steeds vroeger donker, dus betrouwbare verlichting en warme kledij zijn een must tijdens het vissen in het najaar!

Nu de klok een uur is teruggezet, is het ’s avonds nog eerder donker.

Locatie

Zet je wekker wat vroeger zodat je met de zonsopkomst aan het water bent. Dit is de periode waar de karper zich meestal zal laten zien. In plaats van snel je hengels in te leggen, ga je best voor een rustigere aanpak. Doe een rondje langs het water en probeer vanaf een hoger punt te zoeken naar tekenen van vis. Dit kan springende of rollende vis zijn maar ook aasbelletjes aan de oppervlakte zijn belangrijke signalen. Soms kan je beter een paar uur investeren in het lokaliseren van de vis dan gewoon op goed geluk op je stoeltje te wachten.

Eenmaal de vis gevonden, kun je rustig op het stoeltje neerploffen en genieten van een warme bak koffie (of chocomel).

Stekkeuze is vaak allesbepalend in de karpervisserij, niet anders is het in de herfst. De ondiepe zones waar de vis in het voorjaar te vinden is, worden verruild voor de vaak diepere stekken omdat het daar vaak net wat warmer is dan de inmiddels afgekoelde ondiepere zones. Zeker op grote diepe wateren zal de watertemperatuur minder snel dalen dan op een putje dat drie meter diep is. Wees niet bang om een hengel op 12 meter te leggen. De vissen komen en azen daar heus wel!

Bevis verschillende stekken in het najaar. Iedere sessie zal je waardevolle aanknopingspunten opleveren!

Echter kan het op een warme najaarsdag net zo productief zijn op een ondiepe stek, omdat deze stekken veelal worden bepaald door het weer. Krachtige zonnestralen laten ook nu het water gevoelsmatig warmer aanvoelen, speel daarop in en vis eens een hengel op een ondiep stuk tijdens die ene prachtige najaarsdag!

Een prachtige zonsondergang in het (koude) najaar!

Match the hatch

Aas- en rigkeuze zijn de meest aangepaste factoren in veel van de gevallen tijdens het najaar. De pop-up rigs worden ingeruild voor bodemaas rigs en de zoete boilies veelal voor vettere boilies. Echter, is dat wel bepalend voor de vangsten?

Een groot deel van de bladeren zal terechtkomen op de bodem van het water, pas je rig daar dus op aan.

Zoals eerder benoemd ruilt het gros van de vissers de pop-up rig in voor een bodemaas rig, begrijpelijk! Echter niet altijd mogelijk en om verzekerd te zijn van een goede presentatie is een pop-up rig prima bruikbaar op al het bladafval. Een bijkomend voordeel is dat er minder mensen deze presentatie nog gebruiken, omdat het water er de voorgaande maanden ‘kapot’ mee is gevist. Je gebruikt in veel van de gevallen dus iets wat bijna niemand meer gebruikt én je bent vrijwel verzekerd van een goede presentatie!

Het najaar; dé periode dat karpers gaan vreten.

Echter is er ook een keerzijde: in het najaar gaat de vis op zoek naar voedsel om zich op te maken om de koudere maanden te overbruggen. Kortom: ze gaan vreten! Het kan dus ook zeer lonend zijn om een lopende voerstek te bevissen. Het is zaak om uit te zoeken wat de juiste voerhoeveelheden zijn voor het betreffende water dat je aanpakt, vaak is voeren met regelmaat verstandiger dan voeren met aantallen. We willen de vis laten weten dat een bepaalde boilie ‘veilig’ is en het liefst dagelijks op een bepaalde stek te vinden is. In deze situatie is het dus een prima optie om een simpele rig met één of twee boilies aan de hair te presenteren, match the hatch!

Het kan lonend zijn om op de hair hetzelfde aas te gebruiken als waarmee je hebt gevoerd.

Stay sharp

Zorg te allen tijde dat je rig vlijm en vlijm scherp is. Test dit door de punt van de haak op je nagel te zetten en probeer dan naar beneden te schuiven. Als je haak geen millimeter verschuift is die over het algemeen nog scherp genoeg. Twijfel je, knoop dan direct een nieuwe rig of slijp je haak. In deze periode kan het aankomen op de details. Denk niet te snel van “Ooh, die kan nog een rondje mee”.

Een vlijmscherpe haak is essentieel in deze periode!

Aasperiodes

De aasperiodes gaan langzaam aan ook verschuiven. Daar je in de zomer op veel wateren actie in de nacht krijgt zal het naarmate het seizoen vordert verschuiven naar de avonden. Tijdens de winter is dit veelal overdag, uitzonderingen uitgesloten uiteraard. Je doet er dus goed aan om zoveel als mogelijk uren te kloppen om erachter te komen op welke tijden de actie komt.

Zoek uit wat de aastijden zijn op jouw “aangevoerde” water(en), hierdoor kun je productief je sessies plannen.

In het najaar kan het werkelijk alle kanten op dus zorg ervoor dat ook ’s nachts je materiaal hierop afgestemd is. Een aanbeet in de avonduren is heerlijk en natuurlijk wil je een mooie plaat van je vangst maken. Zorg dus voor goede verlichting en of een goede flitser voor je camera en een set droge kledij of een waadpak. Het laatste wat je wil is dat je kleding nat wordt en je geen droge kleding meer bij je hebt.

Met de tips van Jeffrey en Wesley…
… kan jij het najaar succesvol afsluiten!

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen en kun je gaan profiteren van een schitterend najaar. Met hopelijk die éne knaller van een vis!

Tight lines

Jeffrey van Osch & Wesley Crauwels


Meer weten over de producten van Aqua die Jeffrey en Wesley in het najaar gebruiken? Check dan de website en volg het Benelux team ook op Facebook en Instagram!

Alle info over de najaarsgear van Wesley en Jeffrey vind je op de website!

3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Voetjes omhoog en genieten van gave video’s ⤵️
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Alijn Danau over targetvissen en meer vangen in minder tijd
Keep Seaching met Mark Hofman – Bekijk meer dan 20 afleveringen!

Bekijk ook