ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

I LOVE BIG CARP #3 – Next level targetvissen met Jelle Eshuis

Favoriet Favoriet

In deel 1 en deel 2 hebben we vooral kennis gemaakt met de sympathieke targethunter Jelle Eshuis. Nu is het tijd geworden om zijn aanpak te bespreken. Die units zwemmen namelijk echt niet zomaar zijn netje in. Alles valt en staat met een goede voorbereiding en de juiste materiaalkeuze. Hij zal ons er alles over vertellen in dit volgende deel over zijn targetjacht.


KWO: Hoe bereidt je jouw targetvisserij voor?

Jelle: Voorbereiding is extreem belangrijk in mijn visserij. Om te beginnen denk ik na over welke stekken ik wil gaan bevissen. Hierbij komt de vangstinformatie goed van pas. Het eerste wat ik ga doen, is controleren of er een bepaald patroon in te ontdekken valt. Ik ga de weergegevens controleren, want die zijn allemaal terug te vinden via het internet. Vooral de luchtdruk en de maanstand vind ik daarbij belangrijk. Als ik daar een rode lijn in kan vinden, kan ik daar mijn visserij al op aanpassen.

Jelle vindt niet alleen de luchtdruk belangrijk in zijn visserij!

Wat mij opvalt is dat ik zelf de grotere vissen vaak vang met een hoge luchtdruk. Dit terwijl mensen massaal gaan vissen als de luchtdruk flink aan het dalen is. In mijn ogen gaat dat gepaard met het vangen van meerdere vissen in een kort tijdsbestek, maar dat is niet mijn visserij. Een hoge luchtdruk is voor mij 1020(Hpa) en hoger. Grote vissen gedragen zich gewoon anders dan hun kleinere soortgenoten. Dit zal grotendeels te maken hebben met leeftijd en ervaring. Misschien dat een andere visser daar hele andere ideeën over heeft, maar ik heb mijn grootste vissen gevangen met een hoge luchtdruk. Ik denk dat de luchtdruk dus wel een groot verschil maakt in de jacht op grote karpers.

" Wat mij opvalt dat is dat ik de meest grote vissen toch wel vaak vang met een hele hoge luchtdruk. "

Met de Weather Pro app is de luchtdruk goed bij te houden.

Een hoge luchtdruk is ideaal voor grote karper! Hou hem dus goed in de gaten via een app. In de winter rijd ik langs meerdere wateren om alvast het voorwerk te doen en voor mijzelf een gevoel op te bouwen met het betreffende water. Tegenwoordig maak ik ook gebruik van een Deeper Pro+, wat mij uiteindelijk een hoop werk scheelt. Vind je mooie onderbrekingen zoals taluds , plateau’s of richels, dan is het nog een koud kunstje om er met je peilhengel een goed beeld van te krijgen.

Met dit handige apparaatje vergaart Jelle een hoop informatie.

Eerdere vangstgegevens helpen je een eind op weg met de zoektocht naar jou target. Denk hierbij aan de stek, aaskeuze, maanstand, maar ook dat een vis zich vaak laat vangen vlak na het weekend of misschien wel alleen in de middag. Stel je dan eens voor dat jij er alleen nachtjes maakt en zo dus de kans om die ene vis aan je voorbij laat gaan. Soms zijn de kleinste details de sleutel tot succes. Dat is nog het allermooiste aan deze visserij. Bij elk nieuw water worden de kaarten weer geschud en moet je weer zoeken. Het kan lang duren voordat je het gevonden hebt, maar dit maakt dit juist de mooiste visserij voor mij.

Als je alle puzzelstukjes weet toe te passen, komt succes vanzelf.

" Het kleinste detail kan namelijk het verschil maken. "

KWO: Hoe bereid je een sessie voor?

Jelle: Ik probeer altijd het minimale mee te nemen tijdens mijn sessies. Geen volle loodtassen en tackleboxen voor mij. Wanneer ik op wateren vis waar je niet gezien wil worden, neem ik alleen mijn hengels en een rugzak mee. Het landingsnet zit bij de scopes in het foudraal en mijn eten, drinken en onderkomen zitten in mijn rugzak. Mensen zullen wel denken: “Geen onthaakmat?”, maar die ligt nog in de auto. Het wegen mag van mij namelijk ook wel ietsje later en de vis komt dan niet de kant op. Het is niet dat ik lui ben, maar ik wil low-profile blijven en moet uiteindelijk veel meters maken om aan de wateren te komen, omdat mijn auto niet ergens bij het water kan staan.

Zijn uitrusting is licht en compact!

Verder neem ik drinken mee, maar zelfs op eten bespaar ik. Ik doe thuis alles in ziplock zakjes, zodat de originele verpakking niet kan kraken langs de waterkant. Ik probeer alles geruisloos te doen tijdens mijn sessies. Om bijvoorbeeld het geluid van een rits te dempen, gebruik ik een spons, zodat zelfs dat niet hoorbaar is. Alles draait om geluid en lichtdiscipline en het kan immers lang duren voordat je target op de mat ligt. Een lange adem hebben is dus cruciaal.

Al het eten is al geprepareerd!

Alles is aangepast aan mijn visserij. Slapen doe ik in mijn slaapzak met gore-tex hoes eromheen. Dat scheelt een hoop gesleep en niemand die zoekt naar iemand die op de grond ligt. Het zal voor de meesten van jullie klinken als een idioterie, maar het draagt voor mij alleen maar bij aan het mooie avontuur dat ik dan beleef aan de waterkant. Ik zou met mijn uitrusting gemakkelijk 30 km kunnen lopen. Ik heb tenslotte alleen een rugzak op m’n rug en twee kleine foudralen in de hand. Verder bestaat de voorbereiding bij mij uit heel veel snorkelen, peilen en tekeningen maken. Zoals al eerder aangegeven, maak ik daarbij gebruik van de Deeper.

Alles wat hij nodig heeft in zijn (stiekeme) jacht op zijn target.

Je moet zeker weten dat je stek vrij is van obstakels en dat ik geen onnodige vissen ga verspelen op een mosselbank. Bij mijn visserij waar je voor één vis gaat, wil je absoluut niet die ene aanbeet verspelen. Dan pas ik daar dus alles op aan en laat ik niks aan het toeval over.

KWO: Die werkwijze doet me toch wel erg aan de mariniers denken Jelle. Heb je dat zelf bedacht of komt het daar vandaan?

Jelle: Dat heb je goed gezien. Ik heb die methodes van het goed voorbereiden inderdaad nog vers in mijn geheugen zitten uit mijn tijd bij de mariniers. We hadden het in die tijd over de 7 P’s. Dit staat voor Proper Planning and Preparations, Prevent Piss Poor Performance. Het komt er dus op neer dat je je sessie goed plant en voorbereidt, zodat je het beste resultaat behaalt!

Een goede voorbereiding is er bij de mariniers wel ingestampt!

Maar…… Gelukkig hebben we ook altijd nog het verrassingselement en daar kun je je niet op voorbereiden. Als er iemand op jouw voorgevoerde stek zit of er iets anders onverhoopt gebeurt, moet je improviseren. Niet alles kan je dus vooraf voorzien.

" Proper Planning and Preparations, Prevent Piss Poor Performance. "

KWO: Maak je in de voorbereiding nog veel gebruik van voorvoeren?

Jelle: Nee, absoluut niet. Ik vis eigenlijk alleen instant. Dat komt ook omdat ik in Nederland amper vis. Nou ja, nu dan wel weer dit jaar, maar ik vis altijd wel een flinke afstand van mijn huis. De laatste vijf a zes jaar heb ik voornamelijk in het buitenland gevist. Doordat het dan ver rijden is, kan ik niet gaan voorvoeren. Het kan uiteraard wel, want ik heb het ook wel een paar keer gedaan, maar het heeft in mijn visserij aldaar weinig meerwaarde gehad.

Het kostte me alleen een hoop brandstof, dus daar ben ik mee gestopt. In de jacht naar de individuele grote karper is het volgens mij ook niet altijd de manier. Als ik een heel bestand zou willen vangen, dan zou ik wel een groot voertapijt neerleggen. Maar omdat dit niet mijn opzet is, kies ik ervoor om een grote groep vissen juist te vermijden. Grote vissen komen vaak wel als eerste van een voerstek af, als dit op de juiste manier word aangepakt. Mijn aanpak bij m’n instant visserij ziet er meestal als volgt uit…..

Waarna ik mijn rig op de aangevoerde plek leg zoals ik in de volgende video laat zien.

Hier voer ik compact en ligt mijn rig op de voerstek. Hierbij gebruik ik vaak wel met aardig wat tijgernoten of bollen er over heen. Een tweede manier die ik vaak toepas, is dat ik juist verspreid voer en dan mijn haakaas naast de voerstek aanbiedt of aan de rand hiervan. Instant maak ik geen hele grove grote voerplakkaten, aangezien ik te vaak heb meegemaakt dat ik dan de kamikaze schubs vang. Ga ik ze toch vangen, dan weet ik dat er wat moet veranderen. De stek wordt dan namelijk teveel verstoord naar mijn mening en dus moet ik mijn visserij aanpassen om nog kans te kunnen maken op mijn target.

In de jacht naar die ene grote vis, vangt hij dit soort schubs liever niet te vaak.

Bij vertrek richting huis, aan het einde van de sessie, laat ik wel altijd wat voer achter zodat ze in ieder geval wel zoveel mogelijk kennis maken met mijn aas.

KWO: Pas je je materiaal aan voor de targetjacht?

Jelle: Zoals ik op een eerdere vraag al heb geantwoord is het allemaal minimaal, zodat verkassen ook een makkelijke stap is om te maken. Hoe meer materiaal je hebt, hoe luier je wordt. Het opruimen van je materiaal om vervolgens 500 meter verder alles weer op te tuigen, is niet altijd even leuk. Maar wanneer je dit binnen een kwartier kan realiseren, is de drempel een stuk lager en tenslotte houdt het je scherp en ga je naar huis met het gevoel dat je er alles aan gedaan hebt.

Met minimale uitrusting is hij zo verkast.

Mijn rigs zijn vaak al thuis voorbereid, maar een klein tasje met haken en onderlijnmateriaal heb ik altijd bij me. Ik maak veel gebruik van de ESP Anchor (soepel) en de N-Trap van Korda (semi-stiff). Om de onderlijn af te maken, maak ik aan de waterkant gebruik van kant en klare line aligners.

Allen het hoognodige wordt meegenomen naar de waterkant.

Mijn rugzak is altijd op dezelfde manier ingepakt, zodat je in het donker ook alles feilloos weet te vinden. Als ik een vakje van mijn rugzak in het donker openmaak, weet ik precies wat ik ga tegenkomen. Eén keer had ik daar wat meer moeite mee. Bij de vangst van de “Mohikaan” was ik helemaal in shock en kon toen mijn weegklok niet vinden. Misschien lag het eraan dat ik hem zolang niet had gebruikt, maar hij lag toch echt in het vakje waar die altijd in zat. 🙂

KWO: Hoe zwaar lood gebruik je dan meestal?

Jelle: Standaard grijp ik vaak naar een loodgewicht van ongeveer 120 gram, maar dit is van de situatie afhankelijk. Op grote reservoirs als Cassien heb je bijvoorbeeld 350 meter lijn uitstaan en gebruik je 180 gram of nog meer. Het is soms ook goed om het helemaal anders te doen. Zo heb ik op een klein water met een diepte van ongeveer twee meter juist gebruik gemaakt van een lood van 40 gram.

De laatste meter wordt vooral afgestemd op het water en de visserij aldaar.

Ik hoop dat het zo minder argwaan bij de karpers oproept wanneer het lood het wateroppervlak doorklieft. Wanneer je met een goed scherpe haak vist, zul je hem vrijwel altijd goed haken. Door het lichte lood kan de vis minder gebruik maken van het lood bij kopschudden. In de meeste gevallen maak ik gebruik van inline lood. Alleen op grote afstanden of wanneer ik obstakels of een modderbodem tref, grijp ik naar wartellood. Of het nou zoveel verschil maakt weet ik niet, maar bij inline heb je wel sneller het volle loodgewicht om de haak te zetten.

Jelle gebruikt het liefst gecamoufleerd inline lood.

KWO: Hoeveel 30 kg vissen weet je te zwemmen?

Jelle: Grappige vraag, maar dit is vrijwel niet na te gaan. Als je alleen al nagaat wat ons kleine landje momenteel aan grote vissen voortbrengt, dan kan ik alleen maar een ruwe schatting doen. Neem je wateren als Du Der mee in deze vraag, dan zit je al snel op meer dan 100 verschillende zestigers in alleen al Frankrijk. Maar uiteindelijk is het de kunst om iets te vinden waar weinigen van weten. Wij worden helemaal gek gemaakt door alle video’s en foto’s van monstervissen, waardoor mensen niet meer weten waar ze het zoeken moeten. Laat je vooral niet gek maken en bedenk ook dat elke dikke karper negen van de tien keer wordt gevangen op een doodsimpele rig door iemand die gewoon op de juiste plek vist.

Jelle houdt alles nauwlettend in de gaten.

100 verschillende zestigers in alleen al Frankrijk.

KWO: Hoe belangrijk is social media in de jacht op grote vissen.

Jelle: Voor mijzelf is dit een soort hobby binnen het karpervissen. Ik vind het gewoon leuk om thuis achter mijn laptop bezig te zijn met karpervissen en dan kun je maar beter zoveel mogelijk informatie verzamelen. Zelf ben ik niet fanatiek met het posten op social media, maar het is natuurlijk wel een informatiebron van jewelste. Mensen zijn trots op hun vangst en de bewuste karper moet zo snel mogelijk het internet op.

" Social media is natuurlijk een informatiebron van jewelste! "

Geweldig, want je weet meteen in welke tijd deze is gevangen en met een klein verhaaltje erbij over het geprezen aas, heb je al een klein beetje informatie dat misschien ooit van pas komt. Zo komen er ook weleens foto’s van de meest mooie vissen voorbij, waar je nog nooit van gehoord had. Wil je er dan nog zijn voordat iedereen er weet van heeft, moet je er achter zien te komen door detective te gaan spelen. Alles is te achterhalen en er komen altijd reactie’s onder deze foto’s te staan van mensen die er ook weet van hebben en dit moeten laten merken. Kun je niks vinden, kijk dan waar de vrouwen en niet vissende vrienden wonen en je hebt al snel de omgeving waarin gezocht moet worden.

Wowww…Soms kom je op social media prachtige vissen tegen die daarna meteen als target worden bestempeld!

Zo had ik weet van een Franse visser die een geweldig mooie spiegelkarper had gevangen, maar de locatie was voor mij onbekend. Hij plaatste vanaf meerdere hoeken foto’s van het water met kleinere vissen in zijn handen. Toen ben ik maar gaan tekenen hoe het water eruit zou moeten zien volgens de beelden die ik voor handen had. Wanneer er ook nog eens een filmpje online werd gezet waarbij een auto voorbij raast, wist ik dat het aan de snelweg lag en de mast die op een andere foto in de achtergrond te zien was, maakte het plaatje compleet. Er moest alleen nog gezocht worden via Google Earth en toen was de zoektocht voltooid. Drie maanden later zat ik aan het betreffende water. Dat ik goed zat bevestigde de visser die tegenover me zat. Hij was namelijk de visser van de foto’s!

Het uittekenen van het water, leverde hem uiteindelijk de locatie op! #Inspector gadget!

KWO: Gaat er veel tijd zitten in het monitoren van al die grote vissen?

Jelle: Daar gaat zeker veel tijd in zitten. Thuis heb ik een kaart van de Benelux waarop ik wateren aankruis die steeds meer goede vissen opbrengen of waar de vissen het al waard zijn om elk weekend een paar uur heen en weer voor te rijden. Zo zorg je er ook voor dat wanneer het snel mocht gaan met de vangst van je target, je meteen door kan gaan naar het volgende water met al de nodige info op zak. Omdat het mijn passie is om achter de grotere vissen aan te zitten, ben ik wat obsessief met het bijhouden van bestanden en de groei van vissen. Door informatie uit te wisselen met vrienden die ik 100% vertrouw, krijg je al snel een grote lijst met potentiële wateren voor de toekomst.

Potentiele wateren met megakarpers zijn er genoeg. Je moet er alleen wel tijd in steken om ze te vinden.

KWO: Ga je ook wel eens geruchten achterna of moet alles bevestigd zijn?

Jelle: Ik ben ook door schade en schande wijzer geworden, maar vaak als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn. Geen foto’s betekent dat het meestal een gerucht is en de gewichten worden met elk verhaal opgekrikt. Zoals ik al eerder had verteld, moet ik verliefd worden op die ene karper, anders houd ik de motor niet draaiende. Zonder visuele aantrekkingskracht in de vorm van een foto, ga ik niet meer achter een karper aan. Als je thuis een visueel aantrekkelijke vrouw hebt, gaat het ook makkelijker om jezelf flink in het zweet werken tussen de lakens. 🙂 Het werkt motiverend om een goede foto te hebben van de karper waarvan jij droomt.

Deze spiegel weet jullie vast ook wel te motiveren om achter die bakken aan te gaan!


Dit was al weer het derde deel in de reeks van I lOVE BIG CARP. Over twee weken verschijnt het volgende deel en lezen jullie meer over de type wateren die geschikt zijn voor deze vorm van karpervissen en het aas dat Jelle inzet in zijn jacht naar de allergrootste vissen.

Stay tuned!

KWO Redactie

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook