Nieuw boek op de markt: Karper in zicht – Rob Schneider

De afgelopen 35 jaar is het karperwereldje compleet op de schop gegaan. ‘Back in the days’ stuurden karpervissers elkaar nog brieven en waren karperboeken de ultieme bron van informatie. Tegenwoordig zijn er video?s en korte (digitale) artikelen waar vissers hun informatie uit halen. Boeken zijn dan ook een schaars goed anno 2020!

Gelukkig staat er af en toe iemand op die het karperwereldje verwend met een dikke pil vol karperlectuur. Rob Schneider is n van de oldskool vissers die 40 jaar geleden al artikelen schreef en op Carp Zwolle dropte hij zijn meesterwerk tot nu toe: Karper in Zicht. Een boek van ruim 250 pagina?s waarin Robert inzichten, tips, vangsten en anekdotes deelt.

Bestel het boek HIER en maak hieronder kennis met de auteur!


Wie is Rob?

Rob aan het woord: Vanaf de vroege jaren ’70 ben ik al gevangen door de karpers, dit vooral door ze zelf te vangen. In de loop der jaren heb ik het karpervissen sterker dan andere visserijen zien veranderen. In de jaren ’80 kon je met de komst van boilies en bijbehorende aasaanbiedingen, lange sessies en verbeterend comfort aan de waterkant, zelfs spreken over een ?revolutie?.

De auteur Rob Schneider.

Het vissen op, en het vangen van karper, werd daarmee tevens toegankelijk voor een groot publiek. Sindsdien heeft menig auteur zijn ideen gespuid over de diverse aspecten van het vissen op karper; de n met meer kennis van zaken dan de ander. Waarbij het bepaald opvallend is dat de karper zlf, als dier (organisme), met zijn gedrag, over het algemeen wat onderbelicht bleef. Het gedrag van het dier onder alle omstandigheden in een seizoen levert voor mij als visser bijna onuitputtelijke stof tot nadenken over karper op.

In die tijd werd er al goed gevangen!
Het gedrag van een karper.

Mijn betere gesprekken met andere, ervaren, karpervissers gaan dan ook bijna altijd over dat gedrag. Een aantal van die gedachten, en soms onbekende wetenswaardigheden, deel ik met de lezer middels dit boek. Zeker de huidige jongere generatie mist veel van die achtergrondkennis. Voor hen is het nog het moeilijkst te beoordelen wat bruikbaar is en wat commercie.

Onderwerpen die aan bod komen in het boek.

Kennis over karper(vissen)

In de loop der jaren zijn ontwikkelingen als rigs en aas een eigen leven gaan leiden. Die hebben niet bepaald altijd verband met de soms rauwe werkelijkheid. Daarnaast is de commercie een flinke duit in het zakje gaan doen, die vooral veel eigenbelang in de reclames en internet verweven. Wil je wat beter begrijpen hoe het n en ander werkt, dan is het naar mijn idee wel zo handig om een stukje geschiedenis af te zetten tegen de huidige stand van zaken, opdat het je als visser hopelijk wat beter lukt hoofd- en bijzaken te scheiden. Daarom omslaat het boek niet alleen zaken als anatomie en feitelijke kennis van onze geliefde karper, maar ook wat historie van diezelfde karpervisserij.

In de loop der jaren zijn ontwikkelingen als rigs en aas een eigen leven gaan leiden.

“Vanaf de jaren ’70 ben ik actief met het karpervissen.”

In alle ruim veertig jaar vissen op karper heb ik bijzondere aandacht besteed aan waar we mee vissen en hoe of dat het werkt (aas-rigs). Ik durf wel te zeggen dat ik bijzonder veel heb gexperimenteerd en ook daadwerkelijk uitgeprobeerd, daarnaast zelf dingen heb bedacht. Nog steeds blijf ik zoeken naar verbeteringen en zet ik mijn gedachten om in bijvoorbeeld een nieuwe bal of iets anders, waarmee ik dan hoopvol ga vissen.

In de afgelopen jaren is er flink wat veranderd op het gebied van karpervissen.

Vissers verder helpen

Ik ben nooit te beroerd geweest om mensen een stapje verder te helpen. Beginnende vissers hielp ik wel op weg, waar ik met ervaren mannen graag het gesprek aan ga/ging. Wie op eigen kracht vertrouwd, kent immers geen concurrentie, maar vooral veel plezier.

Ik ben nooit te beroerd geweest om mensen een stapje verder te helpen.

Met dit boek wil ik mensen graag een stapje verder helpen.

Vandaar ook mijn boek: opdat we allen wat wijzer worden. Immers, zoveel weten we nog niet van onze karpertjes. Daarnaast hoop ik het vissen op karper in het enig juist perspectief te zetten: een vangst is geen prestatie. Het vissen brengt je hooguit in een andere wereld. Meer moet dat niet zijn.

Rob Schneider


Voor meer informatie over het boek (en om het te bestellen) ga je naar de website van Uitgeverij Westerlaan. Voor (vermakelijke) anekdotes uit zijn vissersleven volg je Rob op Facebook.

Bekijk ook