ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

No Tiger, No Party!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Grijpen we niet te vaak en te snel naar boilies? Bij het lezen van dit artikel van Chris de Clercq gingen onze radartjes toch wel even draaien… Hij legt haarfijn uit hoe hij tijgernoten tactisch in zet in zijn visserij. Zeker in de periode mei-juni tot het vroege najaar kunnen tijgernoten je extra karpers opleveren. En ja… óók bakken!


Met deze titel No Tiger, No Party! verwijs ik naar de tweede episode van ‘Een nachtje doen’; een tweemaandelijks videoverslag dat ik samen met roofvisgoeroe en topcameraman Roy Vanstreels maak in opdracht van Fox. In het filmpje in kwestie kwam duidelijk naar voor dat de kanaalkarpers op het moment van de opnames (half mei) een voorliefde hadden voor tijgernoten. Filmpje gemist? Bekijk hem hier:

Hoewel er op dezelfde stek één hengel met boilies en één met noten werd gevist, moest de boiliehengel na dat nachtje zijn nederlaag onder ogen zien met een voor zich sprekende 1-3 uitslag. Een echec voor de boilies en dat zette mij aan het denken…

Dolle pret tijdens de opnames met Roy.

Dolle pret tijdens de opnames met Roy.

Tijgers, een prima voorjaar- en zomeraas

Dat ik net op dit tijdstip van het jaar ervoor koos om op een stevig gevoerde boilieplek toch een hengel met tijgernoten in te zetten, is natuurlijk niet toevallig. Vele jaren terug al bemerkte ik dat op een –toen nog toevallige- partikelhengel gevist in de periode mei-juni opvallend veel actie kwam en eigenlijk loopt die actie de hele zomer door!

Gevangen aan een boilie+tijger snowman. Combineren loont!

Gevangen aan een boilie+tijger snowman. Combineren loont!

Nu heb ik al veel partikels te pas én te onpas gebruikt, maar eens ik het fenomeen met die tijgernoten in de gaten kreeg ben ik heel bewust met die ‘feedback’ van de karpers aan de slag gegaan. Logboeken vol aantekeningen zorgden op zijn zachtst gezegd voor enkele opmerkelijke resultaten. Nu zijn tijgernoten niet in alle andere seizoenen mijn eerste keuze als het op het gebruik van partikels aankomt –ze blijven wel zorgen voor degelijke resultaten natuurlijk- maar net in deze periode combineren ze twee eigenschappen die de zaak enigszins comfortabel houden om te vissen: de karpers vinden ze net nu écht wel onweerstaanbaar én ze zijn behoorlijk bestand tegen aanvallen van hele horden overactieve witvis.

" Reken maar dat het lijstje met grote vissen een pak korter zou zijn geweest als ik mezelf in mijn visserij alleen tot boilies zou hebben beperkt."

Hoewel ik tal van onbewijsbare verklaringen kan bedenken over die grote aantrekkingskracht van tijgers in de warmere maanden, troost ik mij voorlopig met de gedachte dat ik alleszins wel zeker weet dat ze net dan zo goed zijn en doe daar alvast mijn voordeel mee.

Kanaaltjes en tijgernoten gaan goed samen. Zeker tijdens de zomermaanden of wanneer je last hebt van dwergmeerval of witvis is een handje tijgers vaak de beste optie.

Kanaaltjes en tijgernoten gaan goed samen. Zeker tijdens de zomermaanden of wanneer je last hebt van dwergmeerval of witvis is een handje tijgers vaak de beste optie.

Enkele anekdotes

Als ik zo eventjes terugdenk aan de voorbije vijftien jaar komen er al snel een achttal verhalen naar boven op evenveel verschillende wateren, waaruit blijkt dat tijgers echt wel het verschil maakten in de sessies die ik er toen viste. Zo had ik tijdens mijn studententijd in een broeierige zomer aan de Blaarmeersen enkele compleet geschifte sessies. Ik voerde tussen het overvloedige wier enkele gebroken tijgers op open plekjes en viste met een licht, glijdend rigje met een uitgebalanceerde noot aan de hair. Vaak was ik met mijn snorkel en duikbril de kant nog niet op of de molenspoel stond al te gieren. Echt een zalig vakantiegevoel om jezelf bij 35 graden in zwembroek helemaal krom te vangen.

Een minimale hoeveelheid tijgernoten tussen het wier kan goud zijn, zeker in de zomer!

Een minimale hoeveelheid tijgernoten tussen het wier kan goud zijn!

Toch moet één van mijn opmerkelijkste vangsten met tijgernoten zeker die van Spot geweest zijn op VBK-water Oasis. Spot was in 2012 één van de absolute topvissen die er toen op dit druk bevist watertje rondzwommen. Ik had dit jaar voor de eerste keer een vergunning genomen om er enkele socials te kunnen doen met vrienden die er al een paar jaar hard op hadden doorgevist. Ik was in die periode op jacht naar een spookvis die mogelijk rondzwom op een water in de buurt en na een nacht met enkel een klein schubje als resultaat, besloot ik om voor het werk nog een rondje te lopen aan de oevers van Oasis.

2012, eerste experiment met de 'tijgerchod'.

2012, het eerste experiment met de ‘tijgerchod’.

Tot mijn grote verbazing was het water vrij van vissers en in de zwoele Zuidwester zag ik op de befaamde Cosmosstek al snel een handvol vissen rollen pal in de oever. Met amper 2 uurtjes tot mijn beschikking, voerde ik voorzichtig wat gebroken boilies in de bewuste oeverzone en deponeerde ook heel behoedzaam een chodrig tussen de rollende vissen in. Ik verwachtte héél snel actie en zat na een halfuur echt wel onrustig te worden. Mijn vertrouwen in de gebruikte boilies was torenhoog en toch leken ze straal te worden genegeerd door de massaal aanwezige en overactieve vissen.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook