ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Oliën: Feiten en fictie – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Tegenwoordig vinden we veel verschillende flavours en andere geurstoffen binnen het karperwereldje, op basis van verschillende oliën. Wat is de werking van deze producten en kunnen we ze beter wel, of juist niet gebruiken? Ed Cremers gaat er in dit artikel dieper op in!


Ed aan het woord: Tal van fabrikanten begeven zich op de markt van de geurstoffen, wat erop duidt dat deze business lucratief is. Het punt is echter of we de door hen aangeboden geurstoffen wel kunnen etiketteren als attractief. Vele stofjes zijn er voor de goedgelovigen, die er prat op gaan dat ze werkzaam zijn (lees: dat de karper ze kan detecteren met zijn reukzin). Ik ga misschien wat te kort door de bocht om ze zonder pardon te besmeuren met termen als bedrog of volksverlakkerij, maar ik kan zo gauw geen andere bewoordingen vinden die deze goedjes beter zouden kunnen definiëren.

Werkt een flavour nou wel of niet?

Andere beleving

Het is heel menselijk dat we menen dat de karper ruikt zoals wij ruiken. Als we een potje flavour opentrekken en een geur van jewelste onze neus prikkelt, menen we dat de karper deze geursensatie net zo beleeft. Maar deze aanname is net zo onjuist als één plus één de uitkomst drie zou geven. Onze snufferd is ingesteld op een volstrekt ander milieu (het medium lucht) dan dat van de karper (het medium water).

De karper zijn reukzin is echter geëvolueerd om alleen wateroplosbare deeltjes te bemerken.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1