Omgaan met karpers: drie belangrijke tips om rekening mee te houden

Er zijn een berg aspecten waar je rekening mee moet houden als een karper éénmaal in je schepnet ligt. Er kunnen veel dingen fout gaan en dat willen we voorkomen. In deze update geven jullie drie tips mee waar je ongetwijfeld rekening mee moet houden!

Dat je visveilig moet vissen kunnen we natuurlijk niet vaak genoeg aanhalen.

#1: Onthaak de vis in het net

Een tip die echt heel veel ‘shit’ kan voorkomen. Velen hijsen nog steeds de gehaakte vis in het net, onder spanning van de lijn, op de mat. Dit kan echter veel problemen veroorzaken. Vaak zit de vis volledig door zijn lip gehaakt waardoor het net vastraakt aan de haakpunt. Daarnaast kan de spanning van de lijn tijdens het vervoeren ook nog zorgen dat de haak uit gaat scheuren… Dat willen we niet!

Zeker als je een vis met de boot vervoert moet je zorgen dat hij onthaakt is.

In deze How To video zie je het perfecte voorbeeld. Michiel wil de vis onthaken in het net en merkt ook op dat het net vast zit aan de haakpunt. Bovendien, als je echt efficiënt wil vissen onthaak je hem direct. Er liggen namelijk nog vissen te wachten! Je hengel eerst positioneren en de vis laten uitrazen in het net is voor beiden partijen beter. 😉

Even laten uitrazen en direct weer je rig positioneren!

#2: Check je schepnet op gaten

Een onwijs belangrijke tip die we jullie kunnen meegeven: check je net echt vaak op gaten. Dit zijn horrorscenario’s voor onze geliefde vrienden! Tijdens het scheppen of tijdens het terugvaren van een dril durft een vis wel eens loco te worden. Als een vin verstrikt raakt in een gat van het schepnet is dat écht foute boel. Wees hier dus extra scherp op!

Elke karper dient behandelt te worden met alle mogelijke zorg.

Hiernaast is het aan te raden om de vis te transporteren in een sling. In een schepnet gaat dit natuurlijk ook, maar een sling is hier eigenlijk meer geschikt voor. Een schepnet is van textuur veel ruwer dan een sling waardoor de kans op beschadiging hoger is dan bij een sling.

De slijmlaag willen we natuurlijk zo min mogelijk aantasten!

Dat je bij het transporteren van de karper altijd moet checken of de vinnen plat langs het lichaam liggen, hoeven we jullie waarschijnlijk niet meer vertellen, toch?!

#3: Bewaarzakken

Tja, dit blijft natuurlijk een eeuwige discussie. De ene is voorstander en de ander is dat niet. Eén ding is zeker, retainer slings zijn GEEN bewaarzakken! Die fout hebben we al meermaals voorbij zien komen. Een retainer sling dient ervoor om de vis even veilig weg te hangen, steek een vis hier dus niet overbodig lang in.

Een sling is prima om de karper even in te laten rusten, maar hij mag niet dienen als bewaarzak!

Als je een vis ’s nachts vangt en je wil foto’s maken in het licht, kan je de vis even weghangen in een bewaarzak. Hier zitten geen drijvers op dus de vis kan ook echt diepte pakken. Geef hem genoeg ruimte en houd hem niet strak aan de kant met een koord, maar zorg dat de vis minstens vijftien meter koord tot zijn beschikking heeft!

Bewaarzakken zijn goed, mits je ze op de juiste manier gebruikt!

Er zijn wel een aantal dingen die je fout kunt doen met deze zakken. Een groot rampscenario is dat je een vis veel te ondiep weghangt. Zorg daarom altijd voor een lang koord en denk gewoon logisch na. Daarnaast zijn er ook bepaalde type wateren waar een bewaarzak ‘not done’ is, wateren die bijvoorbeeld niet zuurstofrijk genoeg zijn. Denk hierbij aan wateren die volstaan met wier of lelies. Een vis vlakbij een hoop waterplanten weghangen is vragen om problemen…

Natuurlijk is er weinig mis met een nachtfoto… 😉

Denk goed na wat je doet, zeker met het weghangen van vissen. Probeer dit altijd zo kort mogelijk te houden omdat een vis nu éénmaal niet thuishoort in een afgesloten zak. Met logisch verstand kom je dus niet alleen op vlak van technisch vissen een heel eind weg… 😉

Gebruik je gezond verstand!

Check ook zeker de video waarin Michiel laat zien hoe hij (grote) karper behandeld. Daarnaast komen er in de video heel wat leerpunten en belangrijke tips voorbij!

Wees voorzichtig!


Keep learning ⤵️
Last van lossers? Bekijk dan zeker deze rig video van Willem Kwinten
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)
Alles over wiervissen zie je in deze video

Bekijk ook