ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Onderschat de kracht van PVA sticks niet!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Naast het vissen met single hookbaits kunnen ook kleine, compacte hoopjes voer een goede tactiek zijn om tijdens de koudere maanden een karper aan de schubben te komen. Ben van Boekel vertelt ons hoe hij dankzij funnelweb en attractief grondvoer in de wintermaanden regelmatig een kromme hengel heeft. Een leerzaam artikel waar je vast en zeker wat inspiratie uit gaat putten!


Water en olie?

Eén van de eerste dingen waar je aan moet denken bij het maken van stickjes is het gebruik van water. PVA lost namelijk op als het in aanraking komt met water en je zal dus gebruik moeten maken van andere hulpmiddelen om je mixje aan te maken. In de zomermaanden gebruiken veel mensen olie, maar tijdens de wintermaanden zal dit er voor zorgen dat het veel te lang duurt voordat je stickje oplost. Speciale stick mix vloeistoffen zijn dan ook een betere keuze en voorkomen dit probleem.

In de wintermaanden pakt Ben zijn visserij anders aan dan in de zomer.

Veel mensen gebruiken ook wel eens fijngeprakte tonijn uit blik in het voertje. Mocht je dit ook willen doen in de wintermaanden, dan is het belangrijk om voor tonijn op waterbasis in plaats van olie te gaan.

Keep it simple

Als je kijkt naar de vulling van je PVA stick kan je lekker creatief aan de gang gaan met allerlei ingrediënten. Maar waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig? Je gebruikt vaak maar een kleine hoeveelheid en dan is het fijner om voor het gemak van een kant en klare mix te gaan. Deze zijn speciaal voor dat doel ontwikkeld. Mocht je er nog iets aan toevoegen, kan je eventueel wat boilies tot fijn kruim krushen of een kleine hoeveelheid hennep of bijvoorbeeld mini pellets toevoegen.

Maak het jezelf niet te moeilijk. Een kant en klare mix met eventueel wat kruim voldoet uitstekend.

Let overigens wel op met grovere bestanddelen. Als je de onderlijn door de PVA stick heen rijgt, kan het namelijk gebeuren dat je de onderlijn door een stukje boilie heen trekt. Als je wat grovere stukken boilie in het mengsel hebt zitten kan het daarom ook beter zijn om het funnelweb eenvoudig op de haak te prikken.

Door je haak door de PVA stick te prikken voorkom je dat de haakpunt in grotere stukken boilies kan prikken.

Huiswerk

Koude en mogelijk zelfs natte handen zijn niet echt ideaal als je snel een paar stickjes wilt maken. Dus waarom niet thuis alvast het voorwerk doen? Zolang je niet te vette ingrediënten gebruikt, kan je makkelijk vooraf enkele funnelweb sticks maken en deze in een afsluitbare zak mee naar het water nemen. Zo bespaar je aan het water de nodige tijd en ben je sneller aan het vissen. Test overigens wel eerst hoe de gebruikte spullen de oplosbaarheid van het PVA in koud water aantasten. Als er te veel vetten in het voer zitten kan je namelijk het probleem hebben dat het vele malen langer duurt voordat het geheel oplost.

In plaats van water of olie zijn speciale Stick liquids nu een goede optie.

Test overigens wel eerst hoe de gebruikte spullen de oplosbaarheid van het PVA in koud water aantasten.

Een klein hapje

Minder is vaak meer. Het is de bedoeling om de vis met een kleine hoeveelheid attractief voer te lokken en niet van een goede maaltijd te voorzien. Je stickje hoeft dus echt niet het formaat van een rookworst te hebben. Een klein stickje van slechts enkele centimeters groot, is meer dan voldoende om de aandacht van de vis te trekken en is ook nog eens makkelijk weg te happen.

De sticks van Ben zijn letterlijk en figuurlijk kleine hapjes. 🙂

Boost je sticks

Als je de attractiviteit nog extra wilt vergroten dan is Goo een erg goede optie. De dunnere Supreme varianten laten zich perfect door het voer mengen en zullen zo goed worden opgenomen. Onder water zal zich daardoor een langdurig spoor van attractie verspreiden.

De Supreme Goo varianten kunnen goed door het voer gemengd worden.

De meer stroperige Powersmoke Goo’s zijn daarentegen ideaal om de buitenkant van je funnelweb te ‘verven’. Deze coating zal onder water al snel oplossen en een opvallende wolk rond je haakaas vormen. Deze wolk is niet alleen visueel erg aantrekkelijk, maar ook nog eens voorzien van enkele van de beste lokkers zoals topkwaliteit sweetners en andere goedjes.

De meer stroperige Smoke’s zijn perfect….

…..om aan de buitenkant van de stick aan te brengen.

De kers op de taart

Voor het ‘kers op de taart’ effect is een fel gekleurd haakaas aan te raden. Doordat het compacte hoopje voer uit fijne voedseldeeltjes bestaat, geniet een klein en licht aasje de voorkeur. Denk hierbij aan een kleine wafter die op het gewicht van de haak zinkt of een plastic Fake Food haakaas. Veel mensen onderschatten de vangkracht van deze stukjes kunststof enorm terwijl het mij, maar ook anderen al flink wat vangsten heeft opgeleverd.

Onderschat het plastic kunstaas niet!

Een stick-rig

Doordat de vis vooral gefixeerd zal zijn op het kleine hoopje voer en mogelijk vrij compact hierop zal azen is het slim de onderlijn niet te lang te maken. Tien tot vijftien centimeter kan daarbij ruim voldoende zijn.

Maak de onderlijn niet te ingewikkeld, maar zeker ook niet te lang.

Denk overigens ook even na over de keuze van het materiaal. Door het gewicht van een stick zal deze na het afzinken vlak naast het lood komen te liggen. Gecoat materiaal zal daarbij niet stijf genoeg zijn om deze als het ware van de loodmontage weg te drukken. Het gevolg is dat deze mogelijk in een rare lus van de bodem kan komen te staan.

Soepel en zinkend onderlijn materiaal is perfect.

Soepel materiaal zal dankzij de stick niet in de knoop raken en heeft het voordeel dat het beter de contouren volgt en dus mooi plat tegen de bodem kan liggen. Zorg er wel voor dat het onderlijnmateriaal goed zinkt.

Een perfecte attractieve presentatie.

Uitkammen

Met het beste aas en de scherpste rig kom je er natuurlijk niet. Om in de winter met sticks vis te vangen zal je ze in de buurt van de vis moeten aanbieden. In het koude water zijn de vissen een stuk minder actief en daarom is het geen slecht plan de vis zelf op te zoeken.

Het resultaat van de juiste aanpak op de juiste plek.

Elk uur een hengel een stuk verleggen en een deel van het water op die manier uitkammen kan de manier zijn om een mogelijke holding area te ontdekken. En wie weet hoe veel vis daar gegroepeerd ligt te wachten op een verleidelijke snack.

Succes!

Ben van Boekel

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1