Onderwater bekeken: Karperkuilen, wat zijn het?

Je kent ze vast wel, van die net iets diepere kuilen inde bodem. Vaak zichtbaar in de oeverzones, maar soms ook enkel te vinden met de peilhengel of de dieptemeter. Wat zijn dit nu eigenlijk? Het gerucht gaat wel eens dat deze kuilen worden gecreerd door de karper. En als dat dan al zo is, waarom ontstaan ze dan juist op die bewuste plekken? Rob Hughes ging op onderzoek uit en kwam met het volgende verslag.


Karperkuilen

Karperkuilen zijn ontzettend interessante plaatsen. Ik ben ze zowel tegengekomen in slib, klei en gravelbodems op best een aantal verschillende wateren dus er lijkt geen specifieke voorkeur te zijn. Tijdensmijn onderwater observaties heb ik regelmatig karpers zien ‘wroeten’ in de bodem en als ze dit veelvuldig op dezelfde plek doen ontstaan kuilen als op onderstaande foto.

carpholes1

Een duidelijke ‘karperkuil’.

Nadien bezoeken de karpers deze plekken zeer regelmatig en als je ze kunt vinden (en kunt bevissen) zal je er zeker gaan vangen. Het vinden van deze gaten is vaak dan ook de sleutel tot succes en een markerlood is de makkelijkste manier om dit te doen. Ga wel uiterst voorzichtig te werk, aangezien je al snel je lood over een dergelijk karperhol heen trekt. Ik denk dat de vissen zich voornamelijk in de wintermaanden maar wat graag ophouden in deze net wat diepere zones, het is hier immers net wat warmer en veiliger als in de rest van het water.

Carpholes

De auteur met een mooie schubkarper.

Bevissen van karperkuilen

Wil je de bewuste stekken goed gaan bevissen is het ontzettend belangrijk dat je rekening houdt met de manier waarop je lijn deze karperkuilen benadert. Een rig aan de voorkant of in het midden zal over het algemeen veel productiever zijn dan een rig die aan de achterkant gevist wordt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de lijn zich bij het laatste scenario als een snaar zal spannen door het karperhol wat op dressuurgevoelige wateren desastreus kan zijn.

carpholes2

Bevis een karperhol altijd in het midden of aan de dichtstbijzijnde kant!


Visie op karperholen

Naar mijn mening zijn de karperholen in een klei-achtige bodem voornamelijk plekken waar de karpers graag schuren. De plekken in de slib-achtige bodem daarintegen lijken mij meer aasplekken en daarnaast plekken waar de karpers zich door de jaren heen thuis zijn gaan voelen.

Maak jij in 2016 zelf zulke onderwaterbeelden? Het kan met de Jeffish Onderwatercamera.

Karpers wroeten graag in de bodem, speel hier op in door die spots te vinden.

Ik denk dat ze ze schoon houden en blijven bezoeken omdat ze een plek hebben gevonden waar ze graag rondhangen, azen en ontstressen. Karperholen zijn in ieder geval voer voor de gedachten en ik ga hier in de toekomst zeker meer onderzoek naar doen wanneer ik ze weer tegen kom.

Rob Hughes

Bekijk ook