Onmisbaar? Dat niet, maar de Deeper CHIRP+ is wél extreem handig!

Er zal geen karpervisser zijn die nog nooit van de draadloze fishfinders van Deeper heeft gehoord. Zo’n vijf jaar geleden dropten ze hun eerste model en sindsdien hebben ze qua productontwikkeling niet stilgezeten. Meerdere Deepers werden op de markt gebracht en in 2019 hebben ze alle technologie gebundeld in hun paradepaardje; de CHIRP+.

Naast dat de CHIRP+ bomvol technologie zit is ook de kleur voor het eerst anders. Zwart werd ingeruild voor carpy green en sinds de zomer van 2019 gebruikt onze eigen Michiel Pilaar de CHIRP+ ook regelmatig. In dit artikel vertelt hij zijn ervaringen met deze gadget!

Op de buitenlandse reizen met Ossie is de Deeper meermaals gebruikt om even een snelle check te doen van de diepte en bodemgesteldheid.

Onmisbaar?

Michiel aan het woord: De titel boven dit artikel heeft waarschijnlijk jullie aandacht gepakt en dat was nou precies mijn bedoeling. In het karperwereldje worden vangsten maar wat vaak volledig toegeschreven aan een ‘nieuw’ aas of een (fantastisch) product. Echter, de realiteit is dat een vangst (of een succesvolle sessie) altijd plaatsvindt dankzij een combinatie van factoren.

Een grote vis op de mat krijgen… Dankzij f ondanks een product of aas..?

De Deeper CHIRP+ is dan een gadget die af en toe uit mijn vistas wordt gehaald om nt wat extra informatie te verzamelen. En je weet: hoe meer nuttige informatie, hoe meer puzzelstukjes je hebt om succesvol te opereren als karpervisser!

Hoe meer nuttige informatie, hoe meer puzzelstukjes je hebt om succesvol te opereren als karpervisser!

Onmisbaar is deze Deeper niet, maar hij (of is het een zij?) heeft me regelmatig voordelen gegeven ten opzichte van de meer traditionele methodes om de diepte en bodemgesteldheid te bepalen. Dat zijn namelijk de elementen waar ik de CHIRP+ voor gebruik. Ik gebruik een Deeper dus niet om naar vis(signalen) te speuren!

De Deeper is eenvoudig in gebruik: binnen no-time ben je de bodem aan het verkennen.

Wanneer zet ik de Deeper CHIRP+ in?

Heel eerlijk: het liefste verken ik een water met een rubberboot en een goede Lowrance of Raymarine dieptemeter. De methode die daarna komt is een voerboot met dieptemeter. Het komt regelmatig voor dat deze twee opties niet zijn toegestaan en dan… Dan ben ik maar wt blij met de Deeper! Waarom zou je gaan ‘kloten’ met een peilhengel en dobber als je jouw water ook kunt verkennen met een accurate gadget?

In mijn visserij draait het om snelheid en daarmee komt het grootste voordeel van de Deeper naar voren: het kost je minder dan 5 minuten om al een goed beeld te krijgen van jouw stek of zone van het water. Je steekt je hengel in elkaar, knoopt de Deeper er aan vast en na het koppelen met je telefoon ben je ready to go.

Diepte, waterplaten en hardheid van de bodem: snel ontdekt dankzij de Deeper.

Voordelen

Laten we nu dan ook even doorpakken met de grootste voordelen van de Deeper CHIRP+:

  • Snelste manier om een indruk van jouw stek/zone te krijgen.
  • Accurate weergave van de diepte en (nog belangrijker) het bodemprofiel.
  • Met een bootstang ook te bevestigen aan een rubber- of voerboot.
  • De optie om dieptekaarten te maken van jouw water is wel erg gaaf.
  • Deeper heeft dus echt alle kennis die voorhanden was in dit apparaatje gestoken, daardoor is bijv. de opstarttijd kort en is de scan nog accurater dan bij vorige versies.
  • Diverse optionele items verkrijgbaar: nachtkappen, bootstang, bevestiging voor je telefoon (voor op je hengel).
  • Nauwkeurig op ondiep water, dit is erg prettig omdat ik, ook op diepe wateren, vaak in de kantjes vis.
Met de flexibele arm kun je de CHIRP+ ook gebruiken achter je rubberboot.

Zijn er ook nadelen te bespeuren?

Ja, toch wel. Het is en blijft een stukje techniek, en techniek + Michiel Pilaar = regelmatig schelden! De eerste keer dat ik deze Deeper gebruikte had ik net een nieuwe iPhone 8+ en dt matchte niet goed met de CHIRP+. Ik had maximaal 10 meter bereik tijdens mijn eerste zomerse Bled trip!

Een Bled vis die gevangen werd op 85 meter uit de kant, op een talud dat werd gevonden dankzij de Deeper CHIRP+.

Na wat heen en weer chatten met de klantenservice kreeg ik het advies om mijn Wi-Fi Assist UIT te schakelen. Dat verhoogde het bereik aanzienlijk (tot 40-60 meter) en anno 2021 schakel ik nog altijd mijn Wi-Fi Assist uit. Let op: dit is op iPhone, een vismaatje van me heeft Android en daarmee verloopt het altijd smooth.

Techniek + Michiel Pilaar = regelmatig schelden…

Deeper zelf geeft aan dat het bereik van de CHIRP+ op maximaal 100 meter ligt, maar dat is mij nog niet gelukt. Mijn ‘record’ staat op een meter of 70, verder dan deze afstand kreeg ik geen connectie óf de connectie ging telkens verloren. Wel helpt het om met je telefoon wat hoger te gaan staan. Maar goed, dat is natuurlijk meestal niet mogelijk.

Altijd op de pak!

Als laatste minpuntje wil ik nog aangeven dat de batterij van de Deeper niet houdt van lange inactiviteit of kou. Verwacht niet dat de CHIRP+ het lang zal doen als je hem een winter achterin de auto hebt laten liggen. Kortom: voor je sessie even opladen met de USB lader (wat gelukkig snel gaat).

Prijs-kwaliteit verhouding

Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd of ik vind dat de Deeper CHIRP+ zijn prijskaartje van rond de ? 300,- waard is. Ondanks de verbeterpuntjes kan ik nu, na anderhalf jaar gebruik, zeggen dat ik het een fijn product vind die ik altijd in mijn vistas heb zitten.

Snel actie genereren tijdens een dagsessie, daar houden we van!

Er zijn regelmatig situaties dat ik geen boot of voerboot kan inzetten voor een verkenning en dan is de Deeper echt een uitkomst. Het aanschafbedrag is fors, maar ik zou direct een nieuwe kopen als ik mijn CHIRP+ kwijt zou raken. Dat laatste zegt alles in mijn optiek 🙂

Unieke feature: dieptekaarten maken en terugkijken in je Deeper app

Om deze review af te sluiten wil ik nog een functie van de CHIRP+ aanstippen die ikzelf niet heb gebruikt, maar er wl heel cool uit ziet. Je kunt namelijk dieptekaarten maken en deze opslaan om later profijt uit te halen.

Hoe gaaf is dit? Al werpend maak je een dieptekaart van jouw stek (of complete water).

Deze kaarten en alle bijbehorende gegevens worden in jouw Deeper app opgeslagen en je kunt zelfs je favoriete stekken markeren. Als je vaker op dezelfde wateren vist is dit wel echt een gamechanger.

Meer informatie

Voor nu dank ik een ieder voor het lezen van dit artikel. Wil je meer technische informatie over het CHIRP+ model van Deeper, klik dan hier. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van dit innovatieve bedrijf? Volg ze op Instagram en Facebook!

Op naar een mooi visjaar! Mijn seizoen is in ieder geval goed gestart 🙂

Veel succes dit jaar aan de waterkant!

Michiel Pilaar

Bekijk ook