Partikels: van bereiding tot gebruik – Tips van Martijn Nederpel

De één zet graag boilies in en de ander gebruikt liever partikels. Beide zijn populair aas in het karperwereldje en volgens Martijn Nederpel zijn ze ook goed te combineren! In dit artikel vertelt hij welke soorten partikels er zijn, hoe je deze het beste kunt bereiden en tot slot: hoe je deze aasjes effectief inzet!


Martijn aan het woord: In de huidige karpervisserij wordt veelal gebruik gemaakt van boilies. Dat is niet gek! De boilie combineert een hoop eigenschappen die wij als vissers graag in een aas willen hebben. Hij is redelijk “witvis-bestendig” en je kan eindeloos spelen met de voedingswaarde, formaat, smaak, kleur, hardheid en structuur van het aas. Daarnaast is hij ook nog eens makkelijk op afstand te voeren met behulp van een werppijp.

Martijn heeft met partikels veel meer uit zijn visserij kunnen halen.

Toch zijn de laatste jaren partikels weer met een opmars bezig, dat is niet zonder reden. In het onderstaande artikel wil ik jullie meer vertellen over het gebruik, de bereiding en de voordelen, met als doel om meer uit je visserij te halen!

Soorten partikels

Onder partikels vallen eigenlijk alle soorten bonen, granen, zaden en noten die we in de karpervisserij gebruiken. Sommige van hen zijn kant en klaar of vaak in potten te koop in de hengelsportzaak. Deze zijn ideaal om mee te nemen als je een alternatief achter de hand wil hebben tijdens je sessie. Het grote voordeel is natuurlijk dat ze lang houdbaar zijn en je ze dus kunt gebruiken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast zijn er partikels in droge vorm te krijgen wat je keus enorm doet toenemen. Iedereen kent natuurlijk tijgernoten, mais en hennep, maar je kan ook denken aan pinda’s, kikkererwten, tarwe, maples of andere erwten.

Deze potten ben je vast wel eens tegengekomen bij de lokale hengelsportzaak.

Op internet zijn diverse bedrijven die droge partikels aanbieden, maar ook de dierenspeciaalzaak verkoopt verschillende soorten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je ze zelf moet bereiden. Het zelf klaarmaken van partikels is echter helemaal niet moeilijk en bestaat altijd uit voorweken waarna de meeste partikels gekookt worden. Uitzonderingen daarop zijn mais en tarwe, deze kan je koken maar dat is niet noodzakelijk. Onderaan dit artikel zal ik per soort meer vertellen over de bereiding.

Heb jij wel eens verder gekeken dan mais, hennep en tijgernoten?

De bereiding: koken of weken?

Alleen mais en tarwe hoeven dus niet persé gekookt te worden. Als je veel last hebt van witvis, dan kan je ervoor kiezen om het ‘gele goud’ alleen te weken in ruim voldoende water. Je boet dan iets in qua attractie, maar het wordt dan wel een stukje “witvisbestendiger”. Dat weken mag gerust dagen duren, het gaat dan gisten en krijgt een zurige geur. Ga je toch koken dan is tien minuten ruim voldoende. In koudere maanden kan je voor de instant visserij kiezen om wat langer te koken voor extra attractie. Een ander mooie manier is om de mais of tarwe (of allebei) met kokend water weg te zetten in een koelbox voor 24 uur. Doordat het water dan lang warm blijft krijg je mooi gegaarde partikels.

In een koelbox blijft het (gekookte) water lang warm, wat voor mooi gegaard aas zorgt.

Voor het koken van grote hoeveelheden maak ik gebruik van een industrie- of wokbrander met een losse gasfles. Op marktplaats heb ik een grote kookketel op de kop kunnen tikken waardoor ik vele kilo’s in één keer kan bereiden. Bijkomend voordeel is dat je de keuken ook nog een beetje netjes houdt, dan is de vriendin ook blij ;-). Tijgernoten kook ik na het weken nog een half uur waarna ik ze wegzet in het kookvocht. Na verloop gaat dit vocht slijmen en dan zijn ze wat mij betreft op hun best! Hennep, maples en pinda’s kook ik ongeveer vijftien tot twintig minuten waarna ik ze net als tijgernoten minimaal een dagje wegzet in hun kookvocht. Goede hennep is dan te herkennen aan de witte kiemen die tevoorschijn komen.

Zo hoef je de keuken niet om te bouwen tot een “aasfabriek” ;-).

Toevoegingen

Alle partikels zijn van zichzelf al zeer attractief en hebben geen extra opsmuk nodig om karper te vangen. Toch zijn er een paar zaken die ikzelf graag inzet. Met stip op nummer één is een goede sweetner. Deze voeg ik toe aan het water waarin ik de partikels week en kook. Hierdoor trekt de sweetner diep in het aas en ik merk dat dit zeker een meerwaarde is in je visserij. Met name tijgernoten, maples, pinda’s en mais zijn hiervoor zeer geschikt. Goede sweetners zijn die op basis van NHDC, talin of sacharine. Zout is ten alle tijden ook een goede, bij hennep voeg je dat pas toe na het koken omdat de zaadjes anders niet of slecht kiemen.

Deze toevoegingen kunnen de partikels net wat meer attractie geven.

Hennep is door zijn open structuur zeer geschikt als drager van diverse (poeder)toevoegingen. Niet omdat het dat van zichzelf nodig heeft, in tegendeel zelfs. Soms wil je maximale attractie op je voerstek door middel van diverse stoffen en smaken. Je kan dan denken aan diverse kruiden zoals knoflook, chili, paprika, diverse poeder toevoegingen uit de (wedstrijd)visserij of zelfs een scheut visolie. De hennep dient hierbij dus als drager van deze middelen.

Deze langgerekte schub wist Martijn te vangen op het attractieve voertje.

Voordelen

Op veel (betaal)wateren wordt hoofdzakelijk gevist met boilies en als er al partikels gebruikt worden, dan zijn dat vaak tijgernoten en hennep waarbij er hooguit een nootje aan de hair wordt gevist. Hier haal je je voordeel mee door juist wel met partikels (zoals bijvoorbeeld maples, mais of hennep) te vissen. Als de witvis het toelaat tenminste. Bij een langdurige voercampagne met boilies, vormen ze een meerwaarde. Zo zorgen ze voor meer “massa” op je stek en trekken ze ook andere vissoorten aan waardoor het ‘gezellig druk’ wordt op de plek die jij bevist.

Het kan in je voordeel werken door boilies met partikels te combineren.

Een ander voordeel is dat je er totaal andere karpers mee aanspreekt. Niet altijd de grootste vissen uit de populatie, maar wel vissen die op boilies niet of weinig gevangen worden. Zelfs als ondersteuning van je voercampagne met boilies is dit te merken. Zo vang ik op het Friese boezemwater veel spiegelkarpers door de vele SKP’s die er zijn geweest. Echter toen ik structureel mais ging bijvoeren naast mijn gebruikelijke hoeveelheid boilies ging ik gemiddeld meer schubkarpers vangen terwijl ik wel uitsluitend boilies als aas gebruikte.

De SKP’s gingen vol voor de mais!

De maïs spreekt blijkbaar toch andere vissen aan en omdat ik tijdens de sessie alleen boilies voer, proberen die vissen bij gebrek aan mais makkelijker een boilie. Dat is dus ook de manier om witvis te omzeilen! De dagen dat ik voorvoer maak ik gebruik van boilies in combinatie met partikels (in mijn situatie maïs), maar tijdens de sessie zelf komt er geen korrel meer aan te pas. Tot slot produceren de hardere partikels zoals tijgernoten en hennep een “krakend ”geluid tijdens het eten. Geluid draagt onder water heel ver. Op deze wijze maak je ook vissen van ver buiten je voerstek attent op het feit dat er wat te halen valt. Dat is de reden dat ik graag een paar handen tijgernoten tussen mijn boilies meng.

Een prachtige vangst voor Martijn!

Aas aanbieding

Voor het vissen met partikels zijn er niet echt grote aanpassingen nodig, toch kan het geen kwaad om je aasaanbieding een beetje aan te passen. Ten eerste hebben we het over relatief klein aas. In de meeste gevallen is het dan ook raadzaam om daar je haakmaat op aan te passen als de situatie het toelaat. Je kan dan denken aan haakmaat zes of acht. Op die manier houden we de aasaanbieding een beetje natuurlijk. Toch is dit natuurlijk niet altijd mogelijk en vragen vele omstandigheden om grover materiaal.

Door te kiezen voor de juiste aasaanbieding vergroot je de kans op succes.

Zo kreeg ik eens de tip om op Rainbow een hengel op een specifiek plekje te leggen met slechts een half handje gebroken noten en twee nootjes op de hair onder een haakmaat twee. Ik had de nootjes wel uitgeboord en van kurk voorzien om de grote haak enigszins te compenseren, maar echt subtiel was dit niet te noemen. Prompt de eerste nacht loopt die hengel af met een 24 kilo schub als resultaat. Helaas moesten we de sessie daarna in verband met de afgekondigde lockdown vroegtijdig afblazen.

De 24 kilo schub van Rainbow, gevangen op klein aas in combinatie met een grote haakmaat…

De laatste centimeters

Een tweede punt waar je rekening mee dient te houden is de wijze van azen. Op een voerplek van partikels zal de vis zich minder verplaatsen dan wanneer deze op boilies aast. Deze laatste liggen toch meer verspreid waardoor de vis gedwongen wordt om meer te zwemmen. Voor je onderlijn betekent dit dat het geen kwaad kan deze kort te houden. Als onderlijnmateriaal heeft soepel materiaal mijn absolute voorkeur. Door de soepelheid ben je gegarandeerd van een natuurlijke presentatie en een goede draaiing van de haak. De rig die ik het meest gebruik bestaat uit een twaalf centimeter armabraid 25 lbs, in combinatie met een maat zes superstrong waar ik een stukje krimpkous op bevestig. Kortere onderlijnen hebben vaak de neiging om in een bocht te staan dus ik voorzie deze op twee plaatsen van wat putty.

Het ‘voorkeursrigje’ van Martijn.

De meeste partikels zijn prima op de hair te monteren door middel van een boilienaald. Wil je echter met hennep of bijvoorbeeld tarwe vissen dan wordt het een stuk lastiger, toch is daar ook een oplossing voor! Bogey is een product van Kryston dat al heel lang op de markt is, maar de meeste mensen niet kennen. Het is een taai en plakkerig soort gel waarmee je klein aas, zoals bijvoorbeeld hennep, kan fixeren tot kleine balletjes of rond een kurkje kan plakken. Houd zo’n balletje klein om het zo dicht mogelijk te houden bij het gevoerde aas.

Een onbekend, maar super handig product!

Zo heb ik in het verleden extreem goed gevangen op een druk bevist water in de buurt, waar ik een paar handjes kippenmais en hennep compact voerde met een zo’n klein balletje hennep er middenin. Ik maakte deze balletjes ruim van tevoren en liet deze weken in pure hennepolie voor wat extra attractie.

Het kan nét dat ene verschil maken op drukbeviste wateren.

Gebruik van PVA

De meeste kant en klare partikels uit potten zijn prima in een PVA zakje te doen. Door het conserveringsproces lost het PVA niet op. Test dit wel altijd uit, want dit kan per merk verschillen! Als je je eigen partikels bereidt hebt kan je deze niet zomaar in een PVA zakje of netje doen. Het vocht van de partikels zal de PVA doen smelten. Een handige truc is het gebruik van zout. Doe een handje van je partikels in een bakje en strooi hier ruim zout overheen en meng dit alles door elkaar. Hierna kan je ze gerust samen met PVA gebruiken. Door het zout wordt het aanwezige water “gebonden” en zal je PVA niet meer smelten.

Door een beetje zout toe te voegen aan de (natte) partikels, zal het PVA niet gelijk oplossen.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, bieden partikels veel meer mogelijkheden dan alleen het vissen met tijgernoten en het bijvoeren van een paar handen hennep. Succes!

Martijn Nederpel


Neem ook kijkje op het Instagram account van Martijn!


3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

3 karperfilms die je gezien moet hebben ⤵️
Pilaar z’n eerste 30kg schubkarper – 86 min. kijkplezier
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden
Pilaar & Hofman roadtrippen door Duitsland, Kroatië & Slovenië

Bekijk ook