ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Pecky’s Blog – Een nieuw avontuur in Duitsland!

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Kanalen: Verhalen

Na de avonturen op nieuwe Engelse wateren neemt Darrell Peck ons deze maand mee naar de eerste sessie voor zijn eigen videokanaal. De coronamaatregelen in de UK brengen hem samen met cameraman Scott naar een water in het oosten van Duitsland. Check in deze blog hoe hij deze sessie heeft beleefd!


Pecky vertelt: Sommigen van jullie zullen via sociale media al gezien hebben dat ik vanaf 1 januari 2021 een videokanaal genaamd Carpfix.tv zal presenteren. Dit is tot stand gekomen door een samenwerking met de ervaren cameraman en editor Scott McColloch. Hiernaast zal ik nog steeds bij Korda blijven werken en ook betrokken zijn bij hun belangrijkste Youtube projecten zoals Masterclass, Thinking Tackle en Big Carp Buzz. Zolang mijn agenda niet veranderd kun je dus meer van hetzelfde verwachten. Ik zal jullie op de hoogte blijven houden, waar ik ook geweest ben. Eén ding is zeker ik zal in 2021 niet zonder materiaal komen te zitten.

Eén ding is zeker, Pecky zit voorlopig niet zonder materiaal!

Duitse wateren

Door de Covid maatregelen in 2020 was het karpervissen in Europa een absolute nachtmerrie! In oktober was Duitsland echter van de quarantaine lijst in de UK af gegaan. Met dit en de snel naderende winter in gedachten besloten Scott en ik dat een Duits avontuur de kickstart voor Carpfix zou worden! Sommigen van jullie denken waarschijnlijk dat ik super veel connecties heb binnen de Europese karper scene, maar eigenlijk is dat niet het geval.

Door de Covid maatregelen in 2020 was het karpervissen in Europa een absolute nachtmerrie!

Netwerken is nooit mijn sterkste punt geweest. Ik zette daarom hier en daar wat vragen uit voor een geschikt Duits water om een film op te nemen. Het is een lastige vraag, want catch en release is in een groot deel van Duitsland verboden… Om eerlijk te zijn was het ook vrij onwaarschijnlijk dat de meeste Duitse vissers hun mooie wateren willen delen met een Engelse visser!

Opzoek naar een Duits herfstavontuur!

Na veel heen en weer mailen met verschillende contacten kregen we een water aangeboden van zo’n zes tot acht hectare in Oost-Duitsland. Ik kan jullie de naam van het water niet vertellen, want ik weet het simpelweg niet. Wat ik wel kan vertellen is dat het een privé water was dat je kon afhuren of waar je gewoon een stek kan boeken. Gelukkig was het water precies beschikbaar in de week die we in gedachten hadden… De weinige informatie die we hadden vertelde ons dat het bestand ongeveer 70 vissen telde met twee of drie daarvan boven de 50 pond. Ik vind het altijd leuk om op nieuwe wateren te vissen en de gedachte dat ik heel het water voor mijzelf zou hebben was genoeg om mij over te halen.

Het werd uiteindelijk een privéwater in het oosten van Duitsland!

Vol vertrouwen

De rit vanuit de UK was een saaie monotone reis die maar liefst twaalf uur duurde. Bij aankomst spraken we af dat we de eerste nacht niet zouden vissen, maar pas de volgende ochtend fris zouden beginnen.

De reis vanuit de UK duurde maar liefst twaalf uur!

Ons contact, Chris, was er om ons te verwelkomen en hij had pizza en bier voor ons geregeld! Wat een topgozer! We kwamen aan in de schemer, maar tegen de tijd dat we gegeten en een biertje gedaan hadden was het al compleet donker. Het was een rustige avond met een heldere lucht en een heldere maan.

Ook aan de innerlijke mens moet gedacht worden tijdens de reis!

Chris vertelde ons dat het water in de week voor onze komst ook niet bevist was. Tijdens onze maaltijd aan het water hoorde ik geen enkele vis springen, dus besloot ik Scott en Chris even alleen te laten en op onderzoek uit te gaan. Ik liep naar een kleine kom die middels een smallere doorgang vastzat aan het open water. Binnen enkele seconden na mijn aankomst hoorde ik al een vis springen. Het geluid galmde over het gladde water heen en de rimpels verraadde de locatie van de vis. Het was zeker te weten karper! Binnen enkele minuten zag ik er zo nog vijf waarvan er één echt enorm zwaar klonk! Het vertrouwen steeg naar het toppunt…

Bij het zakken van de zon en na het spotten van vis steeg het vertrouwen!

Het zou simpel zijn om onze bivvy’s gewoon op de parkeerplek op te zetten na zo’n lange reis, maar we besloten om onze spullen op te bouwen op de plek waar we de activiteit gezien hadden. Dat we dit gezien hadden bleek later heel belangrijk, want in de ochtend zagen we juist totaal geen activiteit meer. Om de boel zo min mogelijk te verstoren besloot ik de voerboot te gebruiken om een subtiele presentatie te droppen. Ik viste met een Combi-Multi rig met als haakaas een witte home made 18 milimeter Activ-8 wafter.

Simpel en subtiel: deze 18 milimeter wafter moest het gaan doen!

Het losse voer hield ik erg simpel, alleen een paar halve boilies en wat tijgernoten. De voerboot ging richting de activiteit en met de dieptemeter keek ik of de bodem schoon was. Er was nauwelijks sprake van wier en na een relatieve diepe geul van ongeveer vijf meter diep zag de bodem er bijna uit als een woestijn met een diepte van een ruime twee meter.

Nauwkeurig werden de interessante stekken met behulp van de dieptemeter in kaart gebracht!

Een voorzichtige aanpak

Omdat ik de avond ervoor de vissen had gevonden had ik aanvankelijk extreem veel vertrouwen. Maar toen de ochtend overging in middag en ik nog steeds niets gezien had zakte het vertrouwen snel weg. De vissen die ik eerder had gezien bevonden zich in open water, maar aan het einde van de middag sprong er een tegen de overkant aan. Op dit moment viste ik slechts met twee hengels in het open water, dus besloot ik snel een derde hengel klaar te maken. Op deze stek was het ongeveer anderhalve meter diep volgens de dieptemeter en ik dropte daar een zelfde soort presentatie. De aanpak was er helemaal op gericht om zo min mogelijk te verstoren.

De eerste nacht verliep geheel tegen verwachting visloos…

Toen het avond werd stonden al mijn zintuigen weer helemaal op scherp. Ik zocht naar de bevestiging dat de vissen nog steeds in de buurt waren. Toen het licht langzaam verdween zat ik recht achter mijn hengels en toen de volgende vis zich liet zien wat het recht voor mijn neus… Ik zag het haarscherp en er was geen twijfel mogelijk, dit was een van de vijftigers! Een dikke bruine spiegel liet zich zien. Ik had al wat foto’s gezien en ik was er van overtuigd dat het ging om een van de grootste bewoners van het water. Er was nog tijd om er een hengel heen te varen, maar ik besloot om alles te laten liggen en gewoon af te wachten. Dit kon niet meer misgaan!

Door het water goed in de gaten te houden kan er snel op situaties worden ingespeeld!

Ochtendsucces en een mazzeltje

Het was de rechtse van de drie hengels die ’s nachts de actie produceerde. Hij lag op ongeveer tweederde van de baai en vroeg in de morgen liep hij keihard af. Links van de stek lag een grote omgevallen boom, dus liep ik direct naar rechts met mijn top hoog over het riet. Vanuit deze positie werd het gevaar vermeden. Scotty was er al snel bij om met zijn camera alles vast te leggen. De eerste vis van Carpfix lag niet veel later in het net, tijd voor een high-five! De vis werd gewogen en bleek 27 pond te zijn. Omdat het nog donker was ging de vis een paar uurtjes in de sling.

De eerste van de sessie, deze prachtige donkere spiegel was de klos!

Hoewel de eerste vis zonder al te veel problemen geland werd, was dit bij de tweede een heel ander verhaal. De linker hengel die op de stek lag waar ik in de middag een vis had zien springen was de volgende die afliep. Ik maakte de fout door niet gelijk de vis vol te blokken en zag door het verblindende licht van de camera en mijn slaperige ogen niet dat de lijn richting de bomen ging. Na wat schuren zat de vis opeens muurvast. Als vissen in zulk soort obstakels zwemmen ben je ze vaak kwijt. Het optimisme was dan ook ver te zoeken bij mij. We sprongen in de opblaasboot die we al klaar hadden liggen voor dergelijke situaties.

De tweede vis zorgde voor heel wat ellende, maar toch belandde ook deze dertiger in het net!

Het ging allemaal goed totdat we bij de taken aankwamen. In het licht van mijn zaklamp zag ik de vis en de tak waar hij aan vast zat. Terwijl ik weer verblind werd door het licht van de camera dreef de boot verder richting de bomen. De gevlochten hoofdlijn zat nu helemaal tussen de takken! Toen de lijn eindelijke weer vrij was kwam de vis los. De boot lag echter nog teveel in de takken en ik moest dan ook met de hand de vis naar het open water begeleiden. Gelukkig ging dit allemaal goed, hoewel het natuurlijk allemaal geen schoonheidsprijs verdient. In dergelijke situaties moet je echter snel improviseren! Niet veel later lag de lage dertiger spiegel verslagen in het net.

Hoewel het zeker niet storm liep waren de gevangen vissen allemaal beauty’s!

Een foute beslissing

De tweede nacht leverde één aanbeet op. Door mijn ongeduld maakte ik echter ook een grote fout… Vlakbij de plek waar ik eerder de grote spiegel had gespot was een stek die door een overhangende boom buiten bereik lag. Ik had het gevoeld dat de vissen zich door mijn hengeldruk daar ophielden. Zonder er echt over na te denken sprong ik in de boot om het eens even te checken. Ze waren er wel, want toen ik aankwam gingen de boeggolven alle kanten op. Het was waarschijnlijk dat alle vissen nu weg waren, maar ik had geen uitwijk mogelijkheden meer omdat er nu ook een andere visser bijgekomen was…

Door een ondoordachte actie verjoeg Pecky alle vis uit de sector…

Mijn vermoeden dat alle vis vertrokken was werd de volgende ochtend bevestigd. Er was namelijk niets meer gebeurd in de kleine baai. Ik draaide al vroeg in en nam positie in op een grote boomstronk. Vanaf hier kon ik het hele open water overzien. De andere visser die deze zone beviste vertrok aan het einde van de ochtend en ik dacht dit mijn beste optie zou zijn. Vanaf de boomstronk had ik een mooi overzicht en hoopte ik iets te zien dat mijn stekkeuze voor vannacht zou bepalen.

Vanaf deze boomstronk kon Pecky de vis lokaliseren!

Om een lang verhaal kort te maken, ik zat er weer naast. Ik zag een vis aan de overkant tegen de overhangende bomen aanspringen. Maar na het eerder verjagen van de vis met de boot was ik bang voor herhaling en besloot ik de voerboot te gebruiken. Op 200 meter afstand gaat er echter niets boven het nauwkeurig droppen vanuit de rubberboot. Dit bedacht ik me echter pas nadat de vierde nacht ook zonder vis verlopen was.

Hoewel de voerboot een handig hulpmiddel is kan je bij grote afstanden beter een echte boot gebruiken!

Vreetplekken

Toen ik met de boot ging kijken zag ik dat het water donker was, maar recht onder de overhangende bomen ontdekte ik twee plekken die kaalgevreten waren. Precies zoals tijdens de eerste nacht dacht ik ook nu dat het bijna niet meer mis kon gaan op deze plekken. In de nachten die nog volgden wisten we een nog enkele vissen te vangen.

Na het nauwkeurig droppen met de boot…
…wist Pecky nog enkele mooie spiegels te strikken!

De zwaarste van het stel was 36 pond. Helaas maakten we geen kennis met een van de grootste vissen van het water. We sloten af met zeven vissen in even zoveel nachten. Natuurlijk was dit geen super resultaat. Wie weet kom ik hier nog eens teug om de score op te krikken!

Pecky met de zwaarste spiegel van de sessie!

Het was weer genoeg voor deze maand. In de volgende blog zal het weer over een Duitse sessie gaan. Dat maal vanuit het zuiden van Duitsland voor de opnames van de Korda Masterclass 8 film.

Tight lines!

Pecky

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1