ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Pionieren op de Spaanse rivieren – Tony Davies-Patrick

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Tony Davies-Patrick kennen we als een avonturier die de hele wereld over reist om de meest uiteenlopende vissoorten te vangen. In dit avontuur neemt hij ons mee naar drie van zijn favoriete rivieren in Spanje waar hij zowel extreem ruige als de meest rustgevende gebieden beviste. Het verhaal is doorspekt met nuttige informatie en hij geeft zelfs zijn favoriete stekken prijs!


De Ebro

Van alle rivieren in Spanje is de Ebro zonder twijfel de meest populaire en bekende rivier. Ik viste hier voor het eerst in de 80er jaren toen het gemiddelde gewicht van de karpers zo’n 5 kilo was en topvissen net de 10kg grens aantikten. Ik zag het visbestand groeien, tot er zelfs 20kg vissen gevangen werden (wat nu absoluut geen bijzonderheid meer is). Net als de meervallen, die tikken nu vlot de 100kg aan. Om eerlijk te zijn gaat mijn voorkeur uit naar vroeger, toen de vissen nog klein waren. In die tijd kon ik weken rondstruinen op de maagdelijke rivieroevers zonder ook maar één visser tegen te komen. Dat is tegenwoordig wel anders…

Het Spaanse avontuur begon op de Ebro in de jaren ’80.

De Ebro-rivier ontspringt in de Picos Tres Mares en verzamelt kracht uit seizoensgebonden stromingen, verdeeld over 80.000 vierkante kilometer aan water, tot uiteindelijk 910 km stroomafwaarts in de buurt van Deltebre. De lagere waterwegen strekken zich uit over bijna 322 vierkante kilometer aan uiterwaarden en dat zijn mijn favoriete delen van de rivier om te vissen, want niet alleen is het een prachtig gebied, maar ook nog steeds een van de rustigste delen van de rivier om te vissen op karper. De belangrijkste reden hiervoor is het lagere gemiddelde gewicht van de vissen, maar voor het avontuur en een plek om te ontkomen aan de dagelijkse sleur is deze regio onovertroffen. Het enige nadeel van deze streek is de hoeveelheid muggen in de zomer dus ik raad je ten zeerste aan om deze maanden te vermijden!

De delen van de rivier die het je het best voor grotere karper kan bevissen zijn de twee belangrijkste reservoirs bekend als de Caspe-Mequinenza Lake en Riba-Roja Lake. De Caspe-Mequinza is de grootste van de twee net boven het stadje Mequinenza. Het lager gelegen Riba Roya Lake werd gevormd door de bouw van een grote dam bij de stad van Flix. Dit meer is de afgelopen jaren nogal druk geworden met vissers, vooral in de buurt van Mequinenza, dat me uiteindelijk dwong om te zoeken naar nieuwe en rustigere plekken op de rivier.

Ik was continu op zoek naar de meest rustige plekken.

Eén van deze pas ontdekte pareltjes was de Two Finger Bay, die is gelegen achter een krappe bocht verscheidene kilometers stroomafwaarts van Mequinenza. Op het moment dat ik voor het eerst dit gedeelte beviste werd er nog niet veel serieus op karper gevist in dat gebied, maar helaas heeft de druk van de vissers over de andere delen ertoe geleid dat de ‘maagdelijke’ tag die deze omgeving had voorgoed is aangetast. Dit kan gezegd worden van vele andere gebieden op de Ebro, maar nergens zo erg dan bij de beroemde ‘Junction’. Dat is waar de kleinere Segre rivier uitmondt in de Ebro in het decor van de ruïnes van de oude Mequinenza en met een prachtig uitzicht op het kasteel.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1