Het plan zonder plannen – Actief vissen in de zomer!

Favoriet Favoriet
Het plan zonder plannen – Actief vissen in de zomer!

De zomer brengt veel ‘goed-weer-vissers’ naar het water en niet iedere karpervisser heeft zin om zich daarbij aan te sluiten. Hoe kan je alsnog de productiviteit bewaren in deze warme maanden? In deze blog deelt Ben met ons hoe hij de zomer doorkomt op een actieve én effectieve manier!


Ben vertelt: In de zomerperiode, als de drukte aan het water enorme proporties heeft aangenomen, vervalt bij mij voor een groot deel de zin om heel veel uren te maken. Ik houd van rust aan het water en lekker ‘mijn eigen ding’ te doen zonder dat ik struikel over de enorme tentenkampen. Het is ook de periode waarin de schoolvakantie zijn intrede doet. Voor de meeste docenten (net als ik) zou dat eigenlijk de ideale tijd zijn om een meerdaagse sessie te plannen, toch? Dat zou best wel kunnen ja…

Plan zonder plannen

Vaak loopt het totaal anders; in de zomerperiode van het jaar plan ik eigenlijk niet of nauwelijks een meerdaagse sessie. Het is voor mij de tijd om (naast het genieten van het luie leven) lekker rond te struinen aan het water.

Vaak is het na enkele minuten al raak, zo ook bij deze vechtersbaas.

Vaak is het na enkele minuten al raak, zo ook bij deze vechtersbaas.

Een paar uurtjes in de ochtend of avond met het penhengeltje aan de gang en ik ben weer helemaal happy. Wat een prachtige manier van vissen blijft dit toch. Polaroid op en op zoek naar activiteit. Bij het vinden van vis een tactiek bepalen en vervolgens proberen de vis tot azen te verleiden.


Gebruik de pijltjes om door de foto’s te scrollen:

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

Lekker aanmodderen aan het water; dat ligt me wel!

Lekker aanmodderen aan het water; dat ligt me wel!

[/slide]

[slide]

Met behulp van de Polaroid zoeken, vinden en dan de tactiek bepalen.

Met behulp van de Polaroid zoeken, vinden en dan de tactiek bepalen.

[/slide]

[slide]

De pen altijd in de aanslag...

De pen altijd in de aanslag…

[/slide]

[/slider]

Als de temperatuur overdag richting de 30 graden gaat lig ik liever met een glaasje witte wijn in de tuin of aan het zwembad. Zodra de zon zijn kracht mindert en de avonduren aanbreken ga ik pas naar het water. Gewapend met een grote emmer gevuld met hennep probeer ik er achter te komen waar de vis zich ophoudt. Na het lokaliseren van de vis laat ik verspreid flink wat hennep te water. Karper aast ontzettend lang op dit aas en blijft vaak nog de bodem na-filteren als alles op is. De ideale voorbereiding om de volgende ochtend bij dageraad present te zijn voor de final touch.

De ochtend; tijd voor de final touch!

De ochtend; tijd voor de final touch!

Meestal is het dan binnen enkele minuten al raak nadat je het pennetje hebt laten zakken. Zodra je de tentritsen van collega karpervissers hoort opengaan kun jij je lijntje binnen draaien en naar huis. Super simpel eigenlijk, want wat heb je nou nodig? Een hengel, schepnet, onthaakmat en rugzak met camera en wat klein materiaal. Het is een tactiek die al heel wat jaren zorgt voor een hoog rendement aan karper (zeker ten opzichte van het aantal gemaakte uren). Ik kan het penvissen dan ook  iedereen aanraden!

Gevangen tijdens een ochtendje pennen met Sebastian en Kevin

Gevangen tijdens een ochtendje pennen met Sebastian en Kevin

Omhoog met die rig

Daarnaast is het vissen in de bovenste waterlagen natuurlijk een fantastische bezigheid met het warmere weer. Ik ben de laatste jaren steeds meer gaan experimenteren met het zig-rigje. Lange tijd vond ik het maar een rare manier van vissen. Ik las in bladen dat er genoeg succes mee werd geboekt, maar ik moest er zelf niets van hebben. Eigenlijk kwam bij mij het keerpunt toen ik op een lokaal water enorm veel vis zag draaien en springen in steeds dezelfde sector van het water. Op de bodem kreeg ik geen enkele aanbeet… De volgende logische gedachte was: omhoog met die rig!

Snel kunnen switchen is belangrijk.

Snel kunnen switchen is belangrijk.

Ik knoopte een Mixa haak maat 8 aan een stuk Kruiser Control lijn met als aas een stukje pop-up. Na heel wat prutswerk lag het uiteindelijk tussen de vis. Vertrouwen? Totaal niet… Maar we gaven het zigrigje in ieder geval een kans. Na een kwartiertje vissen schoot de Stow Bobbin al tegen de beetmelder aan en haakte ik mijn eerste ‘zigvis’; dat gaan we vaker doen! Inmiddels zet ik deze techniek niet alleen meer tijdens de zomermaanden in, maar eigenlijk het gehele jaar.

Na een kwartiertje vissen schoot de Stow Bobbin al tegen de beetmelder… Dat gaan we vaker doen!

Tegenwoordig gaat er altijd een rolletje Zigs mee in mijn rugzak.

Tegenwoordig gaat er altijd een rolletje Zigs mee in mijn rugzak.

Ready for action!

Ready for action!

Het Zig magneetje zorgt voor een hoop frustratie.

Het Zig magneetje voorkomt een hoop frustratie.

Lekker wat aanmodderen, ik houd er wel van. Mezelf niet druk hoeven maken over voerstekken of te druk beviste wateren, maar gewoon doen waar ik op dat moment zin in heb. Ik haal net zoveel plezier uit een avondje met de zigrig weg dan nachtenlang van huis zijn. Ik ben een visser die het leuk vindt om op meerdere manieren karper te vangen, klein of groot!

Tussen de lelies weggeplukt!

Tussen de lelies weggeplukt met de pen!

Het voelt als vakantie

Het is natuurlijk niet zo dat ik tijdens deze periode helemaal geen meerdaagse sessies ga vissen. Zodra het weer wat in kakt (en dat gebeurt nog wel eens in Nederland) dan zie ik weer genoeg mogelijkheden. Er zijn verschillende wateren in mijn omgeving die zich uitstekend lenen voor het vissen van een, twee of meerdere nachten aan een stuk. Ik heb mijn hoop gevestigd op een syndicaat water in de buurt. Hoewel ik weet dat er redelijk veel gevist wordt ga ik toch proberen de grootste drukte te ontwijken. Het water ligt op een kleine tien minuten rijden van mijn huis, dus even langs gaan om poolshoogte te nemen is een kleine moeite.

Vroeg opstaan loont!

Vroeg opstaan loont!

Rond 2004 ben ik op dit water begonnen met vissen, eerst alleen met het pennetje en daarna ook met de statische stokken. De afgelopen 5 jaar heb ik het water om verschillende redenen een beetje links laten liggen, maar het begint nu langzamerhand weer te kriebelen. De prachtige vissen die ik toen ving, zijn nu target van menigeen en eigenlijk ook wel weer van mij.

Zo nu en dan een nat pak halen vind ik niet erg.

Zo nu en dan een nat pak halen vind ik niet erg.

We zullen zien wat de komende weken gaan brengen. Ik pin me nergens op vast en doe lekker mijn eigen ding. Het plan om niets te plannen zorgt voor een goed gevoel. Het voelt zelfs als vakantie!

Tot de volgende blog!

Ben van Boekel

community-trigger-mark-hofman

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl