ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Pop-ups onder de waterspiegel – Ed Cremers

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Pop-ups zijn immens populair en worden veel ingezet bij de visserij op karper. Ze zijn in enorm veel kleuren en smaken te verkrijgen. Maar zien die kleuren er onderwater net zo aantrekkelijk uit als er boven? Zeker niet! Ed Cremers is op onderzoek uitgegaan en voorziet ons van een nuttig lesje natuurkunde. Stof tot nadenken!

Enig idee hoe een felle kleur als dit er onder water uit ziet? Let’s find out!


Ed Cremers aan het woord: Dat pop-ups als warme broodjes zo goed verkopen, komt niet in de laatste plaats door de enorme kleurenvariëteit waarin ze te verkrijgen zijn. Zo’n oogappeltje is voor de karper logischerwijs een goede stimulans om ernaar te happen. De kleur van mijn pop-ups is in nagenoeg alle gevallen wit. Dat is dus geen knalkleur, zoals citroengeel, vuurrood, of appeltjesgroen. De meeste keren zal het namelijk voorkomen dat de karper met deze felle kleurtjes geen heldere pop-up ziet wiebelen, maar een onopvallend donker balletje waar hij makkelijk overheen kijkt.

Vaak is het zo op het oog lastig inschatten welke kleur het water (en je pop-up!) aanneemt op grotere diepte.

Golflengten

Hoe is het mogelijk dat felle kleuren, die bijna pijn doen aan onze ogen, onderwater slechts een donkergrijs of zelfs zwart bolletje voorstellen? Een kort natuurkundelesje laat een helder licht schijnen over deze transformatie. In mijn vorige artikel heb ik er al ruim over uitgeweid. Hoe zat het ook alweer?

Hoe is het mogelijk dat felle kleuren onderwater slechts een donkergrijs, of zelfs zwart bolletje voorstellen?

Licht plant zich voort als een golfbeweging, net als geluid. Met andere woorden: we zien een opeenvolging van pieken en dalen. De afstand tussen twee toppen heet de golflengte, uitgedrukt in nanometer (één miljardste meter). Elke kleur heeft zijn eigen golflengte. Binnen het spectrum van 400 tot 740 nanometer zien we van korte naar langere golflengten achtereenvolgens de kleuren violet, indigo, blauw, groen, geel, oranje, rood en dieprood. Mensen denken weleens dat ook wit een echte kleur is, maar daarin vergissen ze zich lelijk. Wit is een mix van kleuren, namelijk die van rood, groen en blauw.

Het inzicht in golflengten en dus kleur bracht Ed al veel succes!

Kleuren ontstaan zodra er bepaalde golflengten uit wit worden weggenomen. Dat creëert een bepaalde kleurenmix die zich vertoont als een bepaalde tint. Als zonlicht op een groen blad valt, neemt het alle kleuren op, uitgezonderd groen. Omdat het blad alleen de golflengten in groen weerkaatst (en de rest opneemt), werkt het in wezen als een filter.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook