Preview Karper Magazine nr. 83

Karper-Cover-83

Het voorjaar heeft een groot voordeel ten opzichte van andere jaargetijden: de karpers laten zich voor een geoefend oog vaak heel goed spotten! Ligt je haakaas in de buurt dan pakken Karpers graag een makkelijke snack, of verleid ze met Zigs als ze zich in de bovenste (warmere) waterlagen begeven. Lees hier de vooruitblik van Karper 83. 

Het uur U: niet normaal meer!

Mario Gijbels gaf in het vorige nummer (Karper 82) al aan dat 2013 ook voor Kurt Van Cauwenbergh een jaar was om nooit meer te vergeten. Niet alleen wist ik een van mijn targetvissen te vangen, een bak van meer dan 30 kilo van een openbaar water in België, ook beleefde hij een van de gekste en meest memorabele 24 uur uit zijn karpervissersleven. Eén uur van deze fantastische sessie leek alles te kloppen… elke beet gewoon een bak. Drie karpers boven de magische 25 kg binnen 24 uur, met een vis van 20 kg als toetje. En dat op openbaar water!

m Het-uur-U-Kurt-van-Cauwenbergh 600
Een ongelooflijke sessie voor Kurt.

Onderwater observaties: zigs

In dit nummer neemt Paul Garner in de serie ‘Onderwater observaties’ de zig rig onder de loep en bekijkt deze presentatie eens van onder de waterspiegel. Vooral gedurende hete dagen lijkt er weinig succesvoller te zijn dan een zwevend (imitatie) aasje ergens in de waterkolom aan te bieden… Het vissen met zig rigs lijkt op dit moment mateloos populair te zijn.

m Onderwaterobservaties -zigs-Paul-Garner 600

Waar het vroeger een vrij ongewone manier van vissen was, die slechts door een handvol karpervissers werd toegepast, is het tegenwoordig behoorlijk mainstream geworden, zeker in de UK. Het vissen met zigs wordt het jaar rond gedaan, maar vooral het voorjaar leent zich perfect om ergens anders dan op de bodem je aas succesvol te presenteren.

Oude rotten met Theo Pustjens

m Oude-rotten-met-Theo-Pustjens-01 600

Voor deel 6, het laatste deel van de serie ‘Oude rotten’, is Wesley Smits op bezoek geweest bij niemand minder dan Theo Pustjens, een van de grondleggers voor het uitzetten van jonge karpers. Al in de jaren ’80 begon hij met het uitzetten van jonge karpers en dat groeide uit tot een hobby binnen een hobby. Door zijn doorzettingsvermogen zijn sommige vissen uitgegroeid tot ware Belgische toppers.

m Oude-rotten-met-Theo-Pustjens-02 600

Het werd een enerverende ontmoeting waarbij Wesley te gast was aan het syndicaatwater van Theo: Heylakker. In de afgelopen jaren heeft dit water diverse topvissen van België voortgebracht. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat wordt wel duidelijk wanneer je het hele interview en het verhaal van Theo leest.

Rehydrateren 2.0: ingezouten boilies

Kleine aanpassingen aan je aas kunnen grote verschillen maken! Voor Rick Warren was zo’n eureka moment het rehydrateren van het aas, waarover hij al in Karper 68 schreef. Maar de ontwikkeling ging verder, wat uiteindelijk resulteerde in een makkelijke, effectieve en erg goedkope manier om je aas net dat wat extra te geven: het inzouten van je boilies. Laat je goed gedroogde boilies zout opnemen en je hebt een troef in handen waar de karpers dol op zijn! Rick legt het principe van inzouten stap-voor-stap uit.

m Ingezouten-boilies-Rick-Warren 600
Een tactiek die het verschil kan maken.

Stokoude monumenten: resultaten uit het verleden…

Dat je vissen in de praktijk en niet vanuit een boekje moet leren, weten de meeste karpervissers wel. Er bestaat voor de karpervisserij gelukkig geen kant-en-klare handleiding, waardoor je ineens veel vis gaat vangen. Elk seizoen, elk jaargetijde, elk water, ja zelfs elke visdag is anders!

m Stokoude-monumenten Paul-Janse 600

En gelukkig maar, anders zou het al gauw een saaie bedoening worden. Dat karpervissen vooral draait om inspelen op de omstandigheden wil Paul Janse aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laten zien. De praktijk die zich afgelopen jaar voornamelijk heeft afgespeeld op een klein circuitwater. De originele vissen die er zwemmen zijn stokoud, sommigen zelfs ouder dan 50 jaar! Donker als de nacht en leep als een looien deur….

Obstakels op afstand: verantwoord aan de slag

m Obstakels-op-afstand-Mario-Taal-01 600

In dit artikel beschrijft Mario Taal zijn aanpak, zijn rigs voor het vissen op afstand tegen omgevallen bomen en overhangende struiken. Soms voert hij het technisch vissen misschien wat te ver door, dit helpt echter wel om situaties als die in dit artikel beschreven, beter te benaderen. Maar de creativiteit moet de effectiviteit niet voorbijstreven! Te vaak laten mensen zich meeslepen door creaties en methodes uit de bladen, zonder na te denken of dit in hun situatie wel de beste toe te passen methode is.

m Obstakels-op-afstand-Mario-Taal-02 600

De effectiviteit van methodes wordt bepaald door de juiste balans in elke schakel van de aanpak, alles moet kloppen en simpelweg gewoon zijn werk doen. Dat geldt ook zeker voor een veilig en verantwoord loodsysteem!

Magisch meer: voorjaar op Salagou

Salagou, een prachtig water in Zuid-Frankrijk waar Wouter Kozialek zijn hart aan heeft verloren. Na twee jaar afwezigheid was de drang groot om er nog een keer te vissen. Mei 2012 was hij er terug voor een sessie van twee weken, gevolgd door nog een voorjaarssessie afgelopen jaar. Salagou is nou niet bepaald een gemakkelijk water om te ontcijferen. De bodem zit vol met sleuven, gaten, plateaus, bomen en stronken waar je rekening mee dient te houden.

m Voorjaar-op-Salagou-Wouter-Koziolek 600

Het weer kan heel wisselvallig zijn in bepaalde jaargetijden, wat de vangsten kan beïnvloeden. Het werden twee voorjaarssessies met een totaal verschillend karakter. Salagou toonde zich weer eens van zijn wispelturige kant…

Word abonnee

Karper-abonneebanner-karper

Vanaf 3 april verkrijgbaar; het nieuwe Karper Magazine met o.a. een zestigponder voor Kurt van Cauwenbergh, de 6e ‘Oude Rot’, tactiek en rigs met Mario Taal, een avontuur op Salagou, zigs & meer!

Bekijk ook