1000+ PREMIUM UPDATES STAAN VOOR JE KLAAR! KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Question & Answer met Dennis Willemsma

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Naar aanleiding van de video waarin Dennis ons mee nam naar een bikkelhard circuitwater kregen we flink wat vragen binnen over zijn visserij, aanpak en de door hem gebruikte materialen. Dennis heeft hier immers een hoog rendement als we kijken naar het aantal uren dat hij aan de waterkant vertoeft. In deze Question & Answer geeft hij ons een diepere kijk in zijn visserij en licht hij een tipje van de sluier op betreffende zijn successen.


" #1 Stefan Warbout: Dennis, in de video vertel je dat er op deze heldere zandput beter overdag gevangen wordt dan in de nacht. Speelt camouflage een grote rol in jouw visserij? Zo ja, hoe speel je hierop in?"

Jazeker, ik bevis zowel de ondieptes als de dieptes en het spreekt voor zich dat ik vooral op de ondieptes extra goed oplet hoe ik mijn systeem positioneer en welke materialen ik gebruik. Rigmateriaal dat matcht met de bodemkleur gebruiken is een kleine moeite en zal ik altijd toepassen.

Overigens: hoe ondieper ik vis hoe vaker ik ook mijn leader geheel weg laat. Ga maar eens onder water kijken hoe goed je een leader soms ziet lopen op een zandbodem, als de kleur niet helemaal ‘matcht’ kan je vissen mislopen omdat ze toch ergens merken dat er iets niet pluis is.

dennis-willemsma-mooiste-karper

Eén van de moeilijkste vissen van Noord-Nederland. Een spiegel die er maar eens per 2-3 jaar uit komt. Ik ving de vis op een zeer subtiele en gecamoufleerde presentatie.

Ik vis dan graag met mijn voorslag tot op mijn lood. Je zou denken “beschadig je de karpers dan niet tijdens de drill?” maar dit is niet zo als je bijv. 40/00 voorslagmateriaal (of dikker gebruikt). Gevlochten lijn tot aan het lood zou ik zelf niet zo snel gebruiken, ik vermoed dat dit wel eerder zal ‘snijden’ of schubben kan beschadigen.


" #2 Michiel Pilaar:  We zitten nu in de periode (ruim) vóór de paai. Rond welk moment paaien de vissen meestal af op zo’n diepe zandput en hoe pak je de visserij in deze periode aan? Voer je voor of vis je meer instant?"

De vissen op dit circuitwater (wat ik overigens al een jaar of 8 met regelmaat bevis) paaien vrij laat. Dit komt doordat de put vrij diep is en niet snel opwarmt. Voordat het water een graad of 18 is zitten we vaak al eind mei en vaker nog paaien de karpers pas in juni af. In mijn seizoensplanning houd ik hier ook rekening mee.

dennis-willemsma-karper-jeugd

Doordat ik het water al een ‘eeuwigheid’ bevis is het makkelijk in te schatten welke sectoren in welke periodes ‘hot’ zijn. Langere tijd hetzelfde circuitwater bevissen heeft dan ook zeker voordelen.

Vlak voor de paai ga ik vaak volgas op dit water, de vissen zijn dan op hun zwaarst en ze laten zich vaak ook goed zien. En vooral dat laatste is belangrijk. Door te observeren en te ontdekken wáár de karpers zich ophouden kan ik gericht aan de slag gaan.

Afijn, terug naar half april: het belangrijkste in deze periode vind ik de plek waar ik mijn rigs te water laat (en eventueel wat voer). Ik ben al tevreden met 1 vis per sessie en daar pas ik m’n voerhoeveelheid op aan. Ik kies stekken waarvan ik verwacht (of beter nog: weet) dat de vissen er langs komen of (nog beter) standaard verblijven. Een paar dagen een aantal handjes voer kan dan genoeg zijn, de vissen hebben immers geen bergen voedsel nodig. Dit moment komt pas als we richting de paai gaan (en de dagen erna).

dennis-willemsma-soaken

Soms heb je niet veel voer nodig.

In het vroege voorjaar vis ik dan ook enkel instant als ik holding area’s weet te liggen. Op zandputten als deze is dit ook nog eens super weersafhankelijk. Ik let dan ook zeker op de luchtdruk en de zonintensiteit. Bij zacht weer met een luchtdruk tussen de 1010 en 1017 zal ik vol motivatie de deur uit stappen en verwacht ik meer zwemmende karpers, qua stekkeuze kies ik dan bijvoorbeeld voor een talud wat de karpers zouden moeten passeren om bij ondiepe zones te komen. Of ik kies voor een oever met rietkragen omdat ik verwacht dat de karpers de ondieptes bezoeken om te genieten van de eerste zonnestralen.

Bovenstaande video is daar een goed voorbeeld van. Op een zonnige voorjaarsdag wist een goede vriend van me deze video te schieten van twee karpers uit de top 10 van het water. Zonder stress of argwaan zwemmen ze heel relaxt over een ondiepe zone. Op een moment als dit wil je maar 1 ding: een chod in de zwemroute van de karpers gooien  😉


" #3 Stefan Warbout: Je vist in de video met wafters; is een pop-up, gevist aan bijv. een hinged stiff rig voor jou een optie, of zorgt dit vanwege de afstand met de bodem voor een afschrikkend effect? En qua materiaal: vis je de wafters bijvoorbeeld met gecoat onderlijn materiaal of juist niet voor meer bewegingsvrijheid om de inhaking te bevorderen?"

Goede vraag! Sinds twee jaar vis ik regelmatig met wafters en vanaf het eerste moment ving ik mijn vissen er mee. Of dit nu dankzij of ondanks de wafters komt blijft natuurlijk een vraag. Echter: het gaf me wel het gevoel dat ik weer nét even wat anders deed dan de overige vissers. In theorie wordt een wafter super makkelijk naar binnen gezogen door de karper, waardoor de vis (wederom in theorie) het haakaas niet zo snel als ‘gevaarlijk’ zal bestempelen. Een soepele hair en een soepele laatste 3-4 centimeter voor de haak vind ik dan ook belangrijk.

Hinged Stiff-rig..? Liever een chod of een soepele onderlijn met een wafter!

Hinged Stiff-rig..? Liever een chod of een soepele onderlijn met een wafter!

Ikzelf ben geen grote fan van de hinged-stiff rig sinds ik bovenstaande foto van Rob Hughes zag. Zeker als je deze rig met een inline lood vist is de kans groot dat het eerste gedeelte niet netjes plat op de bodem ligt. Al is de rig op de foto geknoopt met ‘combi’ materiaal. Mocht ikzelf een hinged-stiff rig gebruiken dan zou ik zeker kiezen voor stijver (fluoro) carbon materiaal. Bijv. de Mouth-trap van Korda.

dennis-willemsma-haken-slijpen

Een ‘scherpe’ aaspresentie is pas compleet met een scherpe haak. Mijn hakenslijper kan ik niet meer missen.


" #4 Mathieu de Witte:  Waar ligt bij jou de grens om ervoor te kiezen een vis te zakken of juist direct een foto te maken en weer terug te zetten?"

Voor veel vissers lijkt het tegenwoordig ‘not done’ te zijn om vissen te zakken. Echter: ik heb er niet zo heel veel moeite mee. Karpers zijn super sterke vissen en indien je als visser alert bent op de juiste zaken (genoeg diepte, niet in de stroming, zuurstofgehalte van het water, ect) dan zie ik er niet echt kwaad in. Eigenlijk is het zakken zelf (in mijn ogen) niet ‘gevaarlijk’, maar wat het tricky maakt is het feit dat de karper weer op krachten komt. Op de mat is de kans op een robbertje stoeien groter als de vis een aantal uur op heeft kunnen laden.

bewaarzak-dennis-willemsma

Zak met verstand, maar enkel als het echt nodig is.

Of ik een karper wel of niet zak hangt af van een aantal factoren, allereerst stel ik mezelf de vraag: “is het veilig voor de karper?” Zo heb ik op de Belgische rivier een aantal grote vissen direct teruggezet omdat ik geen bewaarzak langs de stenen oever durfde te monteren. Ook van belang: het moment dat de karper gevangen wordt. Is dit aan het begin van de avond dan zou ik mezelf toch ongemakkelijk voelen om de vangst tot 8 uur ’s ochtends in een zak te steken.

Deze Nederlandse topschub ving ik vlak voordat het donker werd. Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om deze vis te zakken! Ik denk niet dat ik had kunnen slapen met een strijder van zo'n 35 jaar in de zak ;-)

Deze Nederlandse topschub ving ik vlak voordat het donker werd. Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om deze vis te zakken! Ik denk niet dat ik had kunnen slapen met een strijder van zo’n 35 jaar in de zak 😉

Daarnaast is de schoonheid en het formaat van de karper een grote factor. Dit kan uiteraard per water verschillen. Een vis van 12 kg van ‘mijn’ bikkelharde circuitwater heeft voor mij meer waarde dan een Franse 19 kg bak uit een slachtsessie.

Een Franse bak uit een sessie waarin alles lukte. Mooi, maar zeker niet 'waardevoller' dan een karper van mijn bikkelharde thuiswater.

Een grote vis uit een buitenlandse sessie een sessie waarin alles lukte. Mooi, maar zeker niet ‘waardevoller’ dan een karper van mijn bikkelharde thuiswater.


" #5 Maarten Kerkhoff:  Op wat voor afstand zit je te vissen en vis je met slappe lijnen of toplood?"

Dit ligt uiteraard aan de stek. In de video (nogmaals: deze is afgelopen najaar opgenomen) zie je mij uitvaren naar afstanden van 80 tot 120 meter. Hier liggen een aantal interessante plekken in het bodemprofiel waarvan ik verwachtte dat de karpers hier tijdens hun trekroutes gebruik van zouden maken. Ik zal dan ook nooit m’n lijnen helemaal slap gooien als ik bijv. op 50 meter (of verder) lig te vissen. De beetregistratie loopt dan zo hard achteruit dat ik daardoor karpers (lees aanbeten) ga missen. Enkel als ik onder de top vis gooi ik mijn lijnen echt slap. Maar als ik verder uit de kant vis dan zal ik dus altijd zorgen dat er spanning op de lijn blijft staan.

Toplood gebruik ik zeker, voornamelijk om te voorkomen dat karpers de lijn niet opmerken. De beetregistratie gaat iets achteruit, maar dat neem ik voor lief: beter een aanbeet die minder makkelijk doorkomt, dan karpers die van schrik uit mijn sector zwemmen omdat ze mijn lijn hebben opgemerkt.

Een klein zijsprongetje over lijnen: ook het bodemverloop en de ‘rotzooi’ die er op de bodem staat is een bepalende factor wanneer ik een keuze maak in het type lijn dat ik gebruik (en of ik deze wel of niet op spanning vis).

Tijdens mijn tijd bij De Tacklebox merkte ik dat veel vissers het liefst met zinkende lijnen vissen. Immers, dat wordt altijd in de bladen en op internet geschreven, maar op veel wateren is een zinkende lijn zeker niet de beste keuze.

dennis-willemsma-circuitwater-grote-karper

Als ik doorvroeg naar het type water (en het bodemprofiel) dan kwam naar voren dat een zwevende of zelfs drijvende lijn passender zou zijn. Vis je bijvoorbeeld op een water met veel wier, obstakels of scherpe taluds: dan kan een zinkende lijn ‘killing’ zijn voor je kansen om de karper bij een aanbeet te landen.


Daarnaast vroegen we Dennis om 3 inzichten te delen over de visserij in de maanden april en mei. Dennis geeft zijn visie over (bij)voeren, hennep en spieken bij collega’s  😉


Beperkt voeren

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook