Recap: Holland Baits @ Stairs 2 Hell

Favoriet Favoriet
Recap: Holland Baits @ Stairs 2 Hell

From hell to heaven and back down to earth…

Holland Baits oprichter en eigenaar Michel Kunne heeft een obsessie voor aas én karpers! Zijn zelfgedraaide bollen test hij graag in de praktijk, en waar anders kan dat beter dan op een karperwedstrijd? Samen met zijn consultants Björn en Ronny ging hij in augustus 2018 de uitdaging aan op het ‘Stairs 2 Hell’ in Tsjechië.  In deze update blikt Michel terug op hun ervaring.


Michel aan het woord: Afgelopen zomer werd ik gevraagd deel te nemen aan de viswedstrijd Stairs 2 Hell op het Tsjechische Novomlynska lake. De teamleden van Holland Baits Bjorn en Ronny hadden kaarten gewonnen om gratis mee te doen. Op 11 augustus 2018 kwamen wij aan in het zonnige Tsjechië en namen we plaats in het basis kamp. Goed eten en drinken (en goedkoop, we blijven Hollanders), een prachtige omgeving en goede voorzieningen. Een goede eerste indruk.

Goed(koop) eten en drinken, meteen een goede eerste indruk!

Nadat we uitgezocht hadden welke locaties er allemaal waren, hadden we al gauw onze voorkeur. Toen op 12 augustus om 14:00 uur de loting begon duimde dan ook het hele thuisfront mee voor de juiste plek. Stek 12 kwam eruit, de plek waar het moest gaan gebeuren. Die avond na het avondeten zijn we op tijd het bed ingedoken want de volgende ochtend moesten we ons al om 06:00 uur melden om vervolgens naar onze stek in gebracht te worden.

Voorbereidingen nog vóór de loting.

Het was een prachtig gezicht om te zien hoe iedereen vervoerd werd. Zover je kon zien allemaal auto’s van deelnemers, wegen werden afgezet door de politie zodat we vrije doorgang hadden. Wat een goed georganiseerd evenement!

Wat een goed georganiseerd evenement!

Novomlynska lake is echt een prachtig water. Eenmaal op de stek aangekomen werden we dan ook even stil en waren we zwaar onder de indruk van de plek. Er rezen al snel een aantal vragen zoals hoe gaan we beginnen? Hoe gaan we de vis op de kant krijgen met al die obstakels? We bouwden snel onze spullen op, besloten het advies van de lokale vissers te negeren en onze eigen tactiek te gaan toepassen.

Aangekomen op de stek! Nu nog alles over de dijk…

De eerste nacht komt en gaat. Geen enkele beet. Iets wat je verwacht, maar toch niet wilt. Vol goede moed door naar de tweede nacht dan maar. Eerst weer flink wat voer erop, opnieuw de hengels erin op zorgvuldig uitgekozen stekken en hopen dat er inmiddels al karpers waren neergestreken op ons tapijt van boilies. 23:45 uur de eerste aanbeet. Snel in de boot en naar de vis. De vis zat gelukkig al snel bovenin, weg van de obstakels. Nog een vluchtpoging en…… een losser, NEE!! Om beroerd van te worden. Snel de hengel weer in en door. Om 2:30 uur weer een aanbeet midden op de voerstek. Yes! In de boot ernaartoe en een lijnbreuk. Wat een pech hebben we! De volgende ochtend om 08:00 uur weer een flinke fluiter op dezelfde hengel. En wederom een lijnbreuk, ongelooflijk!

De vis ligt op het voer, maar nog niet in het net…

Nog een vluchtpoging en…… een losser, NEE!!

Tijd voor verandering, de vis ligt op het voer nu alleen nog de vis in het net zien te krijgen. Met alleen een boeiensysteem zouden we het niet gaan redden. Daar kwam onze creatieve kant naar boven. Met behulp van boeien, staafmarkers, lege waterflessen, ducktape en twee grippa loden van 250 gram aan elkaar geknutseld zouden we een heel eind moeten komen.

Na eerst heerlijk gegeten te hebben (dit werd door de organisatie geregeld en langs gebracht) en de afgelopen dagen besproken te hebben, wilden we net onze slaapzak in duiken toen de eerste karper zich meldde. Na een spannende dril ligt onze eerste vis in het net. Yes de tactiek werkt! Met deze vis staan we ook meteen eerste in onze sector.

Koppen worden bij elkaar gestoken: hoe krijgen we de vis in het net?

Yes het werkt!

Een paar uur later volgt er weer een run en ook deze vis komt probleemloos in ons net en zet ons op de derde plaats in het totaalklassement. Bij het opkomen van de zon loopt er weer een hengel af! Als eerste weer het thuisfront op de hoogte gesteld, want die leefden ontzettend met ons mee van hoogtepunt naar dieptepunt. Dit was het hoogtepunt van onze wedstrijd want deze vis bleek na weging ons op de eerste plek in het totaalklassement te zetten. We are in heaven!

We are in heaven!

Na weging staan we op de eerste plek in het totaalklassement. We are in heaven!

De dagen erna bleven we vangen, helaas geen zwaardere vissen dan de drie die op ons scorebord staan. Desondanks staan we nog steeds op de eerste plaats. En dan is het alweer vrijdag en gaan we onze laatste nacht in. Vanuit Nederland is er extra mentale steun gekomen en hebben ze ons laten weten hoeveel mensen er meeleven in spanning. Dit hadden we niet verwacht, maar was wel een extra steun voor ons om die laatste uurtje stevig door te gaan!

Helaas nog geen zwaardere karpers op het scoreboord.

In de laatste negen uur van de wedstrijd ging het los en was het om het uur raak. Helaas voor ons echter, werden er ook een aantal betere vissen door andere deelnemers gevangen en kwamen ze steeds dichter bij ons in de buurt op het scorebord. En dan krijgen we het bericht waar we van hoopten dat het niet zou komen, met 170 gram zakken we naar de tweede plaats in het totaalklassement. Vervelend en verdrietig, maar geen paniek we hebben nog even!

Alan Blair kwam ook een kijkje nemen bij de mannen van Holland Baits.

De aanbeten bleven maar komen, allemaal tussen de negen en elf kilo. Als we er één van twaalf kilo vangen staan we weer eerste, komop! Ai, ineens weer een bericht: we zijn teruggezakt naar de derde plek… Paniek, verslagenheid en verdriet allemaal in één seconde. En daar staan we weer met beide voeten op de grond, back down to earth. Uiteindelijk zakken we zelfs een half uur voor het einde nog terug naar de vierde plek, is er nog hoop?

Uiteindelijk zakken we zelfs een half uur voor het einde nog terug naar de vierde plek, is er nog hoop?

Helaas niet genoeg om weer op het podium te komen.

Jazeker, hoop is er nog, geef nooit op! Een minuut voor het eindsignaal nog net een aanbeet, deze is veelbelovend en zo ook de dril. Een vis van dertien kilo hebben we nodig voor de eerste plaats. Het eindsignaal klinkt, maar omdat de aanbeet voor de toeter was kregen we nog twintig minuten extra om de vis bij de weger te krijgen. Helaas, eenmaal in het net wisten we al dat het niet genoeg zou zijn om op het podium terug te komen. Toch nog even gewogen maar met slechts tien kilo mocht het niet zo zijn. Thuis hebben de vrouwen zo meegeleefd dat ze er ook verslagen bij zaten toen we belden. De emoties krijgen de overhand, wat tranen vloeien maar wat was het spannend tot in de laatste minuut!

De emoties krijgen de overhand, wat tranen vloeien maar wat was het spannend tot in de laatste minuut!

Het thuisfront leeft tot het laatste fluitsignaal mee.

Eén ding is zeker: in 2019 komen we terug en gaan we opnieuw knokken voor een podium plaats. Wat een geweldige beleving was dit!

We komen zeker terug, tot volgend jaar!

Voor iedereen die van een uitdaging houdt kan ik Stairs 2 Hell echt aanraden! Mocht je door dit verhaal de zin krijgen om mee te doen, schrijf je dan zeker in.  Wij  sponsoren in dat geval 100 kilo boilies, die zich al lang en breed bewezen hebben in Tsjechië!

Tot de volgende keer!

Michel Kunne


Deze zaterdag: Open dag Holland Baits

Op zaterdag 12 januari 2019 organiseert Holland Baits een gezellige open dag voor al hun klanten, relaties én alle geïnteresseerde karpervissers! Het is mogelijk om kennis te maken met het bedrijf en de mensen achter Holland Baits. Michel Künne zal op deze dag beschikbaar zijn om al je vragen over aas, zijn visserij en zijn kennis met je te bespreken, en zal waar nodig is advies kunnen uitbrengen.

Ook zullen er verschillende Holland Baits teamleden aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden. Deze dag staat in het teken van goede gesprekken, veel vissers-praat en gezelligheid. Tijdens deze dag is het mogelijk om een kijkje te nemen ‘achter de schermen’. Want de productieruimte zal toegankelijk zijn en zullen er boilies gedraaid worden.

Diverse teamleden zullen aanwezig zijn, waaronder Harald van der Graaf.

Op deze open dag kun je uiteraard ook snuffelen in assortiment. Alle producten uit de range van Holland Baits zullen op deze dag tentoongesteld worden. Denk hierbij aan al de boilies, wafters, pop-ups, stick mixen, baitsoaks, visions en ga zo maar door!

Vragen over aas? Stel ze op 12 januari tijdens de open dag van Holland Baits.

Tegen een kleine vergoeding kun je een lekker broodje hamburger scoren. Om met iedereen rekening te kunnen houden, zou het fijn zijn als je jezelf aanmeldt voor dit evenement. Dit is mogelijk door op de onderstaande link te klikken, en jezelf op ‘aanwezig’ te zetten. Op de Bandijk 67 in Lathum, staat de koffie op 12 januari vanaf 11 uur klaar. Om 17:00 uur eindigt deze dag en gaat de barbecue uit!

Meld jezelf hier aan!


Ben je nieuwsgierig geworden naar het aas dat Michel maakt? Neem dan eens een kijkje op de website van Holland Baits en vergeet ze ook niet te volgen op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes! Wil jij jezelf inschrijven voor de Stairs 2 Hell competitie, klik dan hierrr.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl