ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Rigs met een reden: Bodemtype en Conditionering – Willem Barnas

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Willem Barnas is een fanatieke visser met ruim 25 ervaring in de karpervisserij en in dit tweeluik deelt hij zijn kennis op het gebied van rigs en systemen. In het eerste deel gaan we dieper in op bodemtype en conditionering. Met name de vissers die nog niet zo ervaren zijn op dit gebied kunnen een hoop leren van dit artikel!

De rig en het loodsysteem: er valt voor nagenoeg iedere visser nog wel over te leren.


Willem aan het woord: Ik heb voor mezelf een soort kleine selectie aan onderlijnen, haakmontages en loodsystemen gekozen, hooguit van elk een handvol. Met die dingen en combinaties ervan, kan ik een veelvoud aan situaties aan, zonder dat ik het overzicht verlies en zonder dat ik er weer vertrouwen mee moet opbouwen. Ik combineer telkens bepaalde bewezen waarden met elkaar. En dat doe ik al járen met praktisch dezelfde materialen! Innoveren is een keer mooi geweest. Op een bepaald moment is een rig gepast voor de situatie en kun je je beter gaan concentreren op stekkeuze en tactiek. Dat geldt trouwens ook voor aas, maar dat heb ik al eens over geschreven.

Met een kleine selectie aan materialen kan Willem in nagenoeg alle situaties uit de voeten.

Het begrip ‘rig’

Wat ik als de rig beschouw, is alles tot en met het loodsysteem. Dus alles tussen boiliestopper en hoofdlijn, inclusief het loodsysteem/de loodmontage. Deze twee zaken houden teveel verband met elkaar om ze los van elkaar te behandelen. Ze hebben ook invloed op elkaars werking, letterlijk zelfs.

De rig en het loodsysteem hebben invloed op elkaars werking.

Om een voorbeeld te noemen: op een zachte modderbodem vis ik graag (niet altijd) met een helicoptersysteem en een zwevend aas, een wafter of snowman. Moet ik ook nog werpen, dan maak ik de onderlijn vaak van stijf materiaal. En aan een stijve onderlijn zet ik liefst een longshank, omdat dat mooi ‘open staat en goed pakt’. Kom ik op terug.

Een stijve onderlijn, maar wél met een soepele hair.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook