Rigtalk: Maak je favoriete rig winterproof – Mark Hofman

In dit artikel legt onze eigen Mark Hofman uit hoe je je ‘standaard’ rig eenvoudig omtovert tot een winterrig. Door drie eenvoudige aanpassingen te maken heb je binnen no-time een effectieve rig voor in de koude wintermaanden!


Mark aan het woord: Is het nodig om in de winter met compleet andere rigs te vissen als bijvoorbeeld in de zomer? Ik denk persoonlijk van niet! Je kunt denk ik wel je ??standaard’ rig winterproof maken met enkele simpele aanpassingen. Hieronder vind je drie aanpassingen waarin ikzelf geloof.

Met een paar kleine aanpassingen vis jij de komende winter een stuk effectiever!

Waarom je rig aanpassen?

Je moet je afvragen waarom je je rig aan zou willen passen. Een karper blijft namelijk een karper. Maar wat doet de karper in de winter anders als in de zomer en hoe kan dit van invloed zijn op aasopnames en je vangsten?

Je rig aanpassen voor de wintermaanden: waarom zou je dat eigenlijk doen?

Ik denk dat de belangrijkste verandering het tempo van de vis is. Als het water koud wordt dan worden de karpers minder actief en azen ze slomer. Waar ze in de zomer nog met een hele groep tekeer kunnen gaan op je voerstek, azen ze wellicht nu mondjesmaat zonder zich al teveel te verplaatsen. Gebruik dus zeker niet te veel voer!

De belangrijkste gedragsverandering in de winter is het tempo van de vis.

Als een karper zich minder verplaatst zal het lastiger zijn om hem te prikken. Onze systemen haken voornamelijk als de vis wegzwemt, waardoor je rig strekt en prikt. Zaak dus om hem sneller te laten prikken!

1. Je rig inkorten

De meest makkelijke manier om je rig sneller te laten prikken is door hem in te korten. Een kortere onderlijn betekent dat hij sneller gestrekt zal worden, waardoor hij goed kan prikken. Als ik naar mijn eigen visserij kijk dan vis ik vaak gedurende het seizoen met onderlijnen van zo’n 18 centimeter en in de winter breng ik dit terug tot 12 centimeter. Er zijn mensen die nog een stuk korter gaan, denk aan 8 centimeter. Zelf heb ik hier niet veel ervaring mee, maar ik heb genoeg gasten gezien waarbij dit goed werkt.

Alleen effectief in de zomer? Door je zomerrigs in te korter zijn ze beter inzetbaar in de wintermaanden!

2. Vlijmscherpe haken

Als iets belangrijk is voor een goede inhaking dan zijn het scherke haken. Ik ben hier zelf vrij paranoïde over en wissel bij de minste twijfel mijn haak. Ik denk dat dit in de winter nóg belangrijker is! De vissen bewegen langzamer, dus de haak zal minder hard prikken. Ook denk ik dat de bekken harder zijn in de winter. Hoe warmer het water hoe zachter vaak de bek, visa versa dus ook. Koud water, stevige bekken. Nog een reden om er voor te zorgen dat je haak een lange (rechte) scherpe punt heeft!

Vlijmscherpe haken: Mark is er paranoïde om!

Mijn favoriete haken zijn curve shanks met rechte punten. Deze prikken agressief door de curve en hebben vaak langere punten dan andere haaktypes. Mijn nummer 1 keuze in de winter!

Door de lange rechte punt is deze haak zeer geschikt voor de wintermaanden.

3. Shot on the hook

Het zogenaamde loodje op de haak. Deze zorgt ervoor dat de haak altijd naar de onderkant van de bek toe wil, zelfs als de onderlijn nog niet gestrekt is! Buiten dat je betere inhaking krijgt denk ik dat je een vis er ook sneller mee kan prikken. In de warmere maanden gebruik ik ze niet, maar dat is puur vanuit praktisch oogpunt. Als ik grotere aantallen vis vang vind ik het een hoop werk om te maken na elke aanbeet. Daarbij denk ik dat ik de vissen dan toch wel over de streek kan trekken doormiddel van voer en visstrategieën.

Met een shot on the hook draait je haak altijd op de juiste manier in de bek van de vis.

In de winter vis je vaker instant en wil je bij het minste of geringste de vis prikken die je aas opneemt. Daarom geloof ik dat een shot on the hook zeker in de wintermaanden een goede toevoeging aan je rig is.

Meer dan alleen rigs

Met alleen een goede rig ga je er niet komen in de winter! Ik denk dat locatie in de winter de allerbelangrijkste factor voor succes is. Vissen verzamelen zich vaker in groepen en verplaatsen zich minder. Grotere delen van het water zullen visloos zijn en je zult minder snel passerende vissen hebben. Vis daarom verschillende stekken af in periodes van enkele uren om de vissen te vinden. Ook het gebruik van voer is belangrijk. In de winter kun je beter te weinig voeren dan teveel, want de vissen zijn snel verzadigd!

Met wat kleine aanpassingen kan ook jij deze winter succesvol vissen!

Let er ook op dat aasperiodes korter zijn en soms maar enkele uren duren! Het kan dus ook lonen om stekken op verschillende momenten te bevissen.

Succes met de jacht op een mooi winterkarper!

Mark Hofman


Wist je dat Mark het hele jaar door met één enkele boilie vist? In dit artikel vertelt hij waarom!

Bekijk ook