Rigtalk: zo maak je je rig klaar voor de winter!

Tijdens de koudere maanden azen karpers een stuk minder fanatiek. Bij een aasopname wil je ze dus gelijk prikken en om dat voor elkaar te krijgen zijn een aantal aanpassingen in je rig nodig. Wil jij weten hoe je een ‘standaard’ rig kan omtoveren tot een effectieve winterrig? Lees dan dit artikel!


Je hele tacklebox omgooien en vissen met compleet andere rigs? Nee, dat is zeker niet nodig! Een paar kleine aanpassingen kunnen al genoeg zijn om jouw vertrouwde rig om te toveren tot een rig die klaar is voor de winter.

Een paar kleine aanpassingen in jouw ‘standaard’ rig kan al genoeg zijn.

Winter- en aasgedrag van een karper

We weten allemaal dat karpers in de winter veel minder actief zijn dan in de overige seizoenen. Het gedrag wordt heel passief door het koude water en aas wordt vaak vermeden. Dit komt door twee redenen: ze hebben hun buik al volgevreten in het najaar (reserves opgebouwd) én ze verbruiken veel minder energie. Ze hebben het aas dus simpelweg niet zo hard nodig.

Wanneer je een holding hebt gevonden in de winter betekent dit niet gelijk dat je vis gaat vangen, al helemaal niet als je veel gaat voeren.

In de winter tellen ze dubbel, iedere aanbeet zal dus voor een extra spanning zorgen!

Karpers zullen slechts met mondjesmaat azen en iedere aasopname (van jouw haakaasje) moet dus gelijk haken. Het is dus zaak om je rig sneller te laten prikken.

Zorg dat je haak vlijmscherp is en je rig snel prikt!

Een korte of lange rig?

Een lange rig zal minder snel strekken dan een korte rig, dus in de winter kort je ‘m in! Normaliter zal je vissen met rigs tussen de vijftien en twintig centimeter, afhankelijk van het bodemtype. Kort hem in de winter eens in naar een lengte tussen de acht en twaalf centimeter. Het voordeel is dat de rig nu sneller zal strekken waardoor de haak nóg sneller gezet kan worden in de bek van een karper.

De favoriete winterrig van René Treffers: kort en super attractief.

Weet je nou niet of je acht centimeter moet aanhouden of juist twaalf? Tast dan eerst de bodem af van jouw desbetreffende water. Is de bodem erg zacht, ga dan eerder voor twaalf centimeter. De kans dat je rig wegzakt in de bodem is dan kleiner dan bij de nog kortere variant.

Je kunt ook gebruik maken van een drijvend haakaasje om te voorkomen dat je aas in de bodem zakt. Foto: Thijs Last

Keuze van de haak

Eén van de belangrijkste onderdelen bij een goede inhaking is een scherpe haak, het liefst VLIJMSCHERP. Vervang de haak liever een keer te veel dan te weinig. Het zou zonde zijn als je hierdoor een vis verspeeld of sterker nog: niet eens haakt! Een gemiste kans die makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Check voor het ingooien altijd even of de haak nog vlijmscherp is.

Daarnaast zijn de bekken van karpers vaak wat harder zijn in de winter en een niet-scherpe haak zal minder vlees pakken waardoor de vis zich sneller kan ontdoen van de rig/haak. Qua haakkeuze kun je kijken naar een haak met een rechte punt zoals een Curve Shank. Deze haak prikt mega aggressief!

Met een vlijmscherpe haak als deze heeft zelfs de meest voorzichtige winterkarper maar weinig kans!

Shot on the hook

Een extra toevoeging op de haak kan een ‘shot on the hook’ zijn. Hierdoor draait de haakpunt altijd naar beneden toe, ook wanneer de onderlijn zich niet helemaal strekt. Dit zorgt er dus voor dat de kans op het haken van een vis alleen maar groter wordt. Daar waar de vissen heel voorzichtig en met mondjesmaat azen kan dit een uitkomst zijn!

Met een “shot on the hook” wijst jouw haakpunt altijd naar beneden!

Gebruik zwaar lood

Naast een vlijmscherpe haak, korte rig en ‘shot on the hook’ kan het gebruik van zwaar lood ook bijdragen aan een betere inhaking. Stel je eens voor: je pakt een onderlijn op met je vingers waar een licht loodje aan hangt en eentje waar een zwaar loodje aan hangt. Je kan dan wel voorstellen dat de rig met het zware lood meer weerstand biedt en dus sneller en dieper vlees zal pakken in je vinger. Vergelijk je vingers dan eens met de bek van een karper… Begrijp je ‘m?

Zwaar lood biedt meer weerstand dan licht lood!

Let wel op de hardheid van de bodem. Een korte rig met zwaar lood kan op een hele zachte bodem vrij ver wegzakken.

Het vissen met zwaar lood kan ook nog eens dressuur doorbrekend werken!

Met alleen een goede rig ga je niet ver komen in de winter. De belangrijkste factor voor succes is de juiste locatie! Observeer jouw water goed, ga op zoek naar aanknopingspunten en schrijf ze op. Een dieptemeter kan je daar al heel goed bij helpen! Heb je deze niet? Vis dan in korte tijd meerdere (licht aangevoerde) stekjes af. Zo weet je al snel of je in de buurt van een holding zit of niet.

Succes de komende tijd!

KWO Redactie


Meer weten over wintervissen? Check dan de verschillende topics zoals Locatie, Aas en Winter!

Bekijk ook