Rigtip voor het najaar: de Wide Gape Wafter Rig van Kevin Diederen

Karpervissen en rigs. Twee woorden die elkaar nog vaak kruisen. Voor veel vissers blijft het lastig om een keuze te maken in hun rigs. Korda visser Kevin Diederen heeft enorm veel ervaring op het gebied van rigs en is groot fan van het combineren van de sterke punten van rigs. Zo kwam hij uit op één van zijn favoriete rigs van dit moment: de Wide Gape Spinner Rig!


Kevin vertelt: Met rigs zijn er vrijwel altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Kijk maar eens om je heen. Er zijn veel verschillende succesvolle vissers die met verschillende onderlijnen onder vergelijkbare omstandigheden goede zaken doen. Die persoonlijke voorkeur voor rigs zal vaak ook te maken hebben met een verschil in prioriteiten. Zo zal je als werpende visser meer geven om de anti-tangle eigenschappen van een onderlijn dan iemand die zijn montage vanuit de boot dropt. En zo wil de ene visser elke vis prikken die het aas opneemt en iemand anders wellicht selectiever vissen op lompere, grote exemplaren. Keuzes, keuzes, keuzes…

Er zijn tal van rigs in het karperwereldje bekend, maar welke kun je het beste gebruiken?

Tijdens de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel gebruik gemaakt van de Spinner Rig en dat is niet zonder reden. De veelzijdigheid en het vertrouwen dat hij niet in de war ligt is perfect voor mijn voornamelijk werpende visserij. Ik werp daarbij regelmatig grotere afstanden of moet de montage zeer precies plaatsen. Als je dan meerdere worpen achter elkaar nodig hebt om je hengel exact op de juiste plek te krijgen wil je liever geen gebruik maken van PVA. De Spinner Rig geeft mij de zekerheid die ik nodig heb om bij een dergelijke visserij met vertrouwen de slaapzak in te kruipen. 

De Spinner Rig is perfect in te zetten bij het werpend vissen.

Verandering

Het is echter niet zo dat het de enige rig die ik inzet. Zo viste ik in het voorjaar van ’21 op een water waar de hengels niet mega precies en ook nog eens op korte afstand ingeworpen hoefde te worden. Dat maakt het natuurlijk al een stuk makkelijker en zorgde er voor dat het “niet in de war werpen” al wat minder belangrijk werd.

De afstand die je wil werpen is van invloed op je rigkeuze.

Ondanks dat je een Spinner Rig perfect onder je hengeltop kan vissen maak ik mij bij het vissen op zeer korte afstand een stuk minder zorgen om het in de war gaan van de rig. Met een Funnelweb zakje met daarin een paar boilies of wat kruim is de kans daarop zelfs zo goed als nul. Om die reden kon ik dus weer eens goed uit de voeten met een wat soepeler gecoat braid in plaats van het stijve fluorcarbon. En puur kijkend naar het opnemen van het haakaas ben ik van mening dat dit met iets soepeler materiaal beter zal gaan. Mijn praktijkervaring versterkt dit gevoel en de eerste vangsten zorgden voor flink wat vertrouwen. Toen ik de rig na de paaiperiode op een zeer zwaar bevist circuitwatertje inzette waren de resultaten en ook inhakingen van de de vissen zo dat de rig zeker nog vaker aan mijn hengels zal komen te hangen. En dat terwijl het een opvallend eenvoudige rig is!

PVA kan een handig hulpmiddel zijn om de rig niet in de war te laten gaan.

De gebruikte onderlijn bevat componenten die ik eigelijk uit andere rigs waarmee ik eerder veel gevist heb geleend. Door diverse sterke punten te combineren is het een onderlijn die mij nog niet in de steek heeft gelaten en de komende tijd nog vaak aan mijn hengels zal hangen.

Door sterke punten te combineren heeft deze onderlijn mij nog niet in de steek gelaten!

Krimpkous

Veel van de Benelux teamleden maken gebruik van bodemaas rigs waarbij ze een Wide Gape model haak verlengen met een relatief lang stuk Shrinktube. Dit stuk krimpkous is daarbij slechts een beetje naar binnen gebogen om zo de haak niet af te schermen maar juist te verlengen. Hierbij krijg je als het ware een langere steel die de haak helpt met kantelen maar tijdens een dril niet zal gaan wrikken. Zelf heb ik in het verleden ook erg veel met vergelijkbare rigs gevist en als ik puur kijk naar de consistentie van inhakingen dan heb ik daar wellicht mijn beste resultaten mee behaald.

Deze Nederlandse veertiger zat muurvast gehaakt!

Deze krimpkous verlenging is natuurlijk ook toe te passen bij andere onderlijnen en samen met de Wide Gape haak in een maat 4 zou het mijn basis vormen. Het mooie van de Wide Gape is overigens dat je flink wat keuze hebt. Er zijn modellen in normale draaddikte, een extra sterke X en zelfs extreme XX uitvoering. Je kan kiezen tussen met of zonder weerhaak en er zijn natuurlijk ook nog eens de mega scherpe Kamakura haken. Dus je kan terwijl je wel gebruik maakt van datzelfde model daarin ook weer aanpassen aan de omstandigheden. Hoe veelzijdig kan je het wensen?

Deze rig is met diverse types Wide Gape haken te combineren.

Zonder hair

De afgelopen jaren ben ik een groot liefhebber geworden van het bevestigen van aas door middel van een klein ringwarteltje op de haak of bij voorkeur zelfs een Bait Screw Swivel. Exact zoals bij de Spinner Rig dus.

Gedurende heel 2021 werden er op deze rig mooie vissen gevangen.

Door in plaats van een hair op deze manier je haakaas te bevestigen is het haast onmogelijk dat witvis de montage in de war legt. Iets dat mij in het verleden al eens gebeurd is. Ook als je rig een keer uitgespuugd is door een karper zal hij gewoon doorvissen. Wel let ik er op dat ik bij deze manier van aasbevestiging een niet te groot aas gebruik in combinatie met een forse haak. Een 15mm wafter met een haakmaat 4 is daarbij mijn standaard voor een Spinner Rig en ook bij deze onderlijn grijp ik naar die combinatie.

Deze rig is bedoeld om te gebruiken met wafter haakaas.

Om te zorgen dat het geheel netjes op de bodem komt te liggen kies ik er altijd voor om bij dergelijke presentaties uitgebalanceerd haakaas te gebruiken. Een tijgernoot die voorzien is van wat kurk, Slow Sinking Fake Food en wafters die zinken op het gewicht van de haak zijn perfect. Ik wil namelijk dat de haak plat op de bodem ligt en het aas er boven zweeft. Op die manier zal het aas de haak niet belemmeren om zijn werk te doen en komt de haakpunt al vrijwel automatisch in de juiste stand te staan als de vis het geheel naar binnen zuigt.

Kevin vist graag met gesoakt haakaas…
…en bij deze rig kiest hij voor een uitgebalanceerd aasje.

Welk materiaal?

Als je de haak, krimpkous en aasbevestiging door hebt kan je deze vervolgens combineren met flink wat types onderlijnmateriaal. Zelf vind ik niet te stijf gecoat braid zoals N-trap Soft of eventueel het iets stijvere Dark Matter Coated mooi aangezien dit voor mijn gevoel makkelijker door een vis op te zuigen is en de haak ook vrijer zijn werk zal laten doen. Voor die reden strip ik dan ook het laatste stuk bij de haak.

Semi-stijf gecoat materiaal vormt de basis voor Kevin’s Wide Gape Spinner Rig.

Wel is het natuurlijk zo dat soepeler materiaal weer wat gevoeliger is voor het in de war gaan van een montage. Dus het is eigenlijk steeds een afweging die je moet maken. Welke eigenschappen van de rig krijgen in welke situatie de prioriteit? Precies dus die afweging die mij er toe deed zetten om eens met deze rig aan de slag te gaan.

Om de flexibiliteit van de rig te vergroten verwijdert Kevin het laatste stukje coating bij de haak.

Stap voor stap

Hieronder zal ik aan de hand van een reeks foto’s laten zien hoe ik deze rig knoop.

Kies je favoriete Wide Gape haakmodel om je rig mee te knopen.
Verwijder het laatste deel van de coating en haal het materiaal door het haakoog heen.
Vervolgens bevestig je de haak met een knotless knot.
Dit is het resultaat na het bevestigen van de haak.
Knip het laatste overgebleven stukje onderlijnmateriaal bij de haak weg…
…en bevestig een 1,7 centimeter lange krimpkous op de haak.
Buig de krimpkous slechts zeer licht. Met de inhaking zal het nu wel goed zitten!
Zorg dat je tussen het gecoate materiaal en de krimpkous ongeveer een centimeter spelingsruimte hebt zitten. De lengte van de onderlijn vanaf de bovenzijde van de krimpkous tot aan de lus is 15 centimeter.
Knoop aan het begin van de rig een lus en trek het geheel stevig aan.
Daarna kun je een mini swivel met bait screw op je haak monteren. Vergeet ook het stoppertje niet 😉
Bevestig nu je favoriete uitgebalanceerde haakaas en voila: je bent klaar om aan de slag te gaan!
Kevin zet deze rig al het hele seizoen succesvol in!

Succes dit najaar!

Kevin Diederen


Meer zien van Kevin’s visserij en rigs? Check dan zijn Instagram account!

Bekijk ook